Hakkari ve Şırnak’ta seçim turları

HDP, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde araç konvoyu ile şehir turu ile Hakkari’nin Çukurca ilçesinde seçim çalışmaları yürütüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Şırnak’ın Cizre ilçesinde Pazar günü gerçekleşecek olan yerel seçim çalışmalarını, çok sayıda araçtan oluşan konvoyla yaptığı şehir turuyla sonlandırdı. HDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen ve aralarında Milletvekili Nuran İmir ile belediye eşbaşkan adayları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ’ın da bulunduğu partililer, ilk olarak kentin işlek caddelerinde araçlarla tur attı.

Yoğun yağışa rağmen gerçekleşen şehir turunda, partililer yoldaki halk tarafından zafer işaretleriyle karşılandı. Kadınların pencerelerden sarkarak selamladığı partililer, daha sonra mahallelerde turladı. HDP’nin seçim aracından çalınan şarkıların duyulmasıyla sokaklara koşan kadınlar ve çocuklar renkli görüntüler ortaya çıkardı.

HDP’lilerin seçim turu kent merkezine yakın olan Konutlar bölgesiyle devam etti. Burada da aynı coşkuyla karşılanan partililer, hakla birlikte halaya durdu.

Burada konuşan İmir, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek, 31 Mart’ta kayyumlara en büyük cevap verileceğini vurguladı.

SİLOPİ

Silopi’de de çok sayıda araçtan oluşan konvoyla köy ve belde seçim turu atıldı. Belediye eşbaşkan adayları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk ile Görümlü Belde Belediye eşbaşkan adayları Zeynep Unat ve Veli Karadeniz'inde aralarında bulunduğu partiler, Kavallı, Ortaköy, Buğdaylı, Çiftlikköy, Aktepe, Çardaklı, Sisli, Yamaç, Çiçekli, Özgen köyleri ile Başverimli ve Görümlü beldelerinde turladı.

Yoğun yağışa rağmen köy girişlerinde zılgıtlarla karşılanan partililerin konvoyu köy çıkışlarına kadar halk tarafından uğurlandı. Çocuklar yağmura aldırmadan HDP bayraklarıyla koşarken, kadınlar da kucaklarında çocuklarıyla HDP'lileri karşıladı. Yol güzergahında geçen araçların korna çalarak destek verdikleri partililer, her köyde aşırı yağmura rağmen halaya durdu. HDP müziğini duyan bazı çorapsız ve terliksiz çocuklar ve kadınların konvoya doğru koşması ise renkli görüntüler oluşturdu. Ziyaretler sırasında kadınlar sarı, kırmız ve yeşil flamalar açtı.

HDP’liler köy ziyaretlerinin ardından Görümlü Beldesi’ne geçti. Onlarca araçla burada turlayan partililer burada da aynı coşkuyla karşılandı.

Partililer, ziyaretlerde halkı yarın Şırnak’ta gerçekleşecek olan mitinge davet etti.

HAKKARİ / ÇUKURCA

HDP Hakkari il örgütü, öğlen saatlerinde onlarca araçlık bir konvoyla Çukurca ilçesinde seçim çalışması yürüttü. Yoğun sağanak yağmura rağmen ilçeye giden ve aralarında HDP Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani, Milletvekili Sait Dede, MYK Üyesi Zahide Besi, Hakkari Eski belediye başkanı Hüseyin ümit, Hakkari Belediye Eşbaşkan adayları Seher Kadiroğlu Ataş, Cihan Karaman, HDP ve DBP il yöneticileri ile yüzlerce kişi, ilçe hakkı tarafından karşılandı.

İlçe binasına kadar yürüyen HDP’liler, yol boyunca esnaf ve halk tarafından selamlandı. İlçe binası önünde halaylar çeken kiple yağmura rağmen dakikalarca halaylar çekti. Ardından ilçe binasına geçen HDP’liler adına Milletvekili Sait Dede, ziyaretlerinin bir oy isteme ya da seçim çalışması olmadığını belirterek şunları söyledi: “Çelêye (Çukurca) geliş amacımız oyları arttırma ya da başka bir şey değildir. Çelê halkı yıllar önce bu partiden yanan kararını kılmış ve kendi partisine sahip çıkmıştır. Ne bizim ne de Çelê’nin bu konuda bir kaygısı yok.” Dede, seçimin tarihi bir seçim olduğunun ve bu yüzden herkesin sandığa gidip ardından da oyuna sahip çıkması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu seçim çok önemli bir seçimdir. Bu seçimde iktidara şunu gösterelim. Diyeceğiz ki bu halkın oy verdiği kişilerin iradelerini, bu halkın belediyelerini gasp edemezsin. Çelê halkının iradesini yok sayamazsın. Bir de hükümetin son dört yıldır Kürtler üzerinde yürüttüğü politikalara bir ders vereceğiz. Kerkük’le, Efrîn’le, talan edilen şehirlerle, gasp edilen iradelerle ve tutuklana yöneticilerimizle bu seçime gireceğiz. Bu nedenle tarihi bir seçime giriyoruz. Kürtleri dünya sahnesinden yok etmeye çalışıyorlar. Yıllardır bin bir bedelle elde ettiğimiz kazanımlarımızı yok etmeye çalışıyorlar. Asıl mesele budur. MHP ile ortaklığı da bunun sonucudur. Bu seçimde ya demokrasi ya da faşizm diyeceğiz. Ya başımızda bu diktatör kalacak ya da yerellerden bu diktatörün sonunu getireceğiz. Halkımızdan eminiz. Yüzde doksan partisi ile beraber. Ama sizden ricam sandıklara sahip çıkın. Bunların yapmadığı hırsızlık kalmadı. 31 Mart’ta da hem oyumuzu kullanalım hem de sandıklar ilçe seçimde sayılıncaya kadar başında bekleyelim.”

Ardından Çukurca Belediye Eşbaşkan adayı Ebubekir Kanar da kendilerini ziyaret edenlere teşekkür etti ve 31 Mart akşamı zaferlerini ilan edeceklerini söyledi.

LEYLA GÜVEN’DEN SELAM

Daha sonra telefonla DTK eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güvenin kızı aracılığıla Çukurca halkına selam yolladığını belirten HDP MYK Üyesi Zahide Besi ise, şunları söyledi: “Arkadaşımız çok heyecanlıydı. Sizlere özel selamları var. Şimdiden seçim başarılarını kutladığını belirtti. Çukurca halkı mücadele bayrağını en yükseğe çıkaracağını belirtti. Bu esaslar üzerine Leyla arkadaşın hepiniz sıcak selamları var.”

Yapılan açıklamaların ardından partililer, bir süre daha yağmurun altında halay çektikten sonra Hakkari’ye döndü.