Halfeti davasında tutukluluğa devam kararı

Halfeti’de gözaltına alınıp, maruz kaldıkları işkence ile gündeme gelen 55 kişiden 8'i tutuklu 24 kişi hakkında açılan davanın 2'nci duruşmasında tahliye çıkmadı.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Derto) Mahallesi’nde 18 Mayıs 2019’da HPG gerillaları ve Türk devlet güçleri arasında çıkan çatışma ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 55 kişi, götürüldükleri Yaylak Jandarma Karakolu’nda ve Urfa TEM Şube’de elektrik vermeye kadar varan işkencelere maruz kalmıştı.

İşkence görenlerden 13’ü tutuklu 24 kişi hakkında “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” iddialarıyla açılan davanın 2’nci duruşması Urfa Adliyesi 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan dava sanıkları Zeki Alakuş, Celal Ercan, Cindi Zincirkıran, Celal Yıldırım, Mehmet Alakuş, Fahrettin Alakuş, Mustafa Kahraman, Abdullah Çiftçi ve Besravi Atmaca avukatları ile birlikte duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz alan dava sanıkları, söz konusu suçlamaları reddederek, işkence altında ifade verdiklerini ve tahliyelerini talep etti.

Daha sonra savunma yapan avukatlar, müvekkillerinin uzun tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan işkence soruşturmasının halen devam ettiğini ifade ederek, tutuklu müvekkillerinin tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, 9 ismin tutukluluğuna karar vererek, bir sonraki duruşmayı 4 Aralık tarihine erteledi.