HDP Qoser İlçe Eşbaşkanı: İşgale karşı sınıra akacağız

Qoser HDP İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, işgal saldırılarına karşı 13 Ekim'de (yarın) kitlesel yürüyüş düzenleyerek sınıra akacaklarını söyledi.

HDP ve Yeşil Sol Parti'nin çağrısı ile 13 Ekim Cuma günü saat 15.00'da Qoser (Kızıltepe) ilçe merkezinden Rojava'daki işgal saldırılara dikkat çekmek için Qoser sınırına doğru kitlesel bir sahiplenme yürüyüşü ve basın açıklaması yapılacak. 

Qoser HDP İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, kitlesel yürüyüş organizasyonuna dair son durumu ve bölgede yaşanan süreci ANF'ye değerlendirdi.

Sözlerine eylem kararının üzerinden 24 saat geçmemesine rağmen bölge genelinde geniş katılımlı bir organizasyonun büyük bir hızla örgütlendiğini belirterek başlayan Ayav, bunda halkın Rojava'da yaşananlara tepkisinin büyük olmasının payına dikkat çekti. Mêrdîn'in bir sınır şehri olmasından kaynaklı sınırın öbür tarafında yaşanan gelişmelere birebir şahit olan bir şehir olduğunu ve halkın son yaşananlar karşısında tepki gösterme refleksinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Aysel Ayav, sözlerine şu şekilde devam etti:

'HİÇBİR GÜÇ BİZİ VAZGEÇİREMEZ'

"Eylemsellik kararı dün akşam alındı ve biz geceden itibaren çalışmaya başladık. Halkımızın yaşananlar karşısında tepkisi çok büyük. Ev, mahalle ve esnaf ziyaretlerinde Rojava'da yaşananlar karşısında bir an önce harekete geçilmesi ve geç kalınmaması gerektiği vurgusunu onlardan aldık. Elbette Mardin'in bir sınır şehri olması ve yaşananlara birebir şahit olması da halkın reflekslerini belirliyor. Patlamalara, dumanların yükselmesine birebir şahit oluyor insanlarımız. Dolayısıyla kitlemiz kendini yaşanan sürecin içerisinde görüyor ve eylemin geliştirilmesi açısından bizlere önerilerde bulunuyor. Ortaya çıkan tabloda Mardin açısından son zamanlarda gerçekleştirilecek en kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması etkinliği olacağını söylemek mümkün." 

Eylemselliğe katılımın yalnızca Mêrdîn ile sınırlı olmayacağının, çağrının bölge genelindeki bütün iller için yapıldığının altını çizen Aysel Ayav, Amed, Riha, Sêrt, Êlih, ve Şirnex'ten de yürüyüşe geniş bir katılım yapılacağını belirtti. Qoser genelinde sınır yürüyüşü ve basın açıklaması için sokak sokak çalışma yürüttüklerini ve bütünlüklü bir şekilde organize olduklarını söyleyen Aysel Ayav, valiliğin HDP'nin yaptığı çağrı sonrasında Mardin genelinde bir günlük 'eylem ve etkinlik yasağı' kararını şu sözlerle yorumladı: 

"Bizler duyurumuzu yaptıktan ve çalışmaya başladıktan sonra Mardin Valiliği şehir genelinde bir günlük eylem ve etkinlik yasağı ilan etti. Bu kararın ne için alındığı ortadadır. Ancak hiçbir güç bizi eylemselliğimizden vazgeçiremeyecek. İrademizi ortaya koyduğumuz her anda böyle teşebbüslerde bulunarak bastırmaya çalışıyorlar. Gücümüzden ve haklılığımızdan korktukları açıktır. Hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Halkımız kayyumlara, iradesini gasp edenlere öfkeli ve tepkilidir. Biz katılımcı bir siyasetiz ve bu yürüyüş organizasyonu ile bunu bir kez daha görmüş olduk. Halk adeta bize eylem bir etkinlik planlaması ile geliyor. Yarın açığa çıkacak enerjinin yerel seçimlerde bir güce dönüşmesi gerektiği beklentisini bizimle paylaşıyorlar." 

KATILIM ÇAĞRISI

Eyleme katılım çağrısı yapan Aysel Ayav, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Çalışmayı dün gece başlatmamıza rağmen çok büyük bir katılım sağlanacağını düşünüyoruz. Halktan çok olumlu ve anlamlı geri dönüşler aldık. Eylemsellik sürecinin nasıl geliştirileceğine dair bizlere önerilerde bulundular. Halkımız bu eylemselliğin yalnızca katılanı, kitlesi değil bu nokta bakımından öznesidir. Yarın Kızıltepe merkezde, Özgürlük Meydanı'nda buluşacağız ve kitle halinde sınıra akacağız. Bu vesileyle bir kez daha katılım çağrımızı yineliyoruz."