Hewlêr’de gözaltına alınan İsmail Xelil Mihemed nerede?

Hewlêr’de iki yıl keyfi bir şekilde tutuklandıktan sonra serbest bırakılan, ancak ikametini yenilerken yeniden alıkonulan İsmail Xelil Mihemed’den aylardır haber alınamıyor. Ailesi endişeli ve yetkililerden yanıt bekliyor.

Temmuz 2019’de Hewlêr’de Türk Konsolosluğunda görevli bir MİT elemanının vurulması ardından, bir yaralıyı tedavi ettiği gerekçesiyle KDP tarafından tutuklanan İsmail Xelil Mihemed, bir kez daha keyfi bir şekilde alıkonuldu.

34 yaşındaki Mihemed 2015 yılında Cizre hastanesinde kadrolu iken Güney Kürdistan’a geçmişti.

Yakınlarından alınan bilgilere göre Mihemed, Hewlêr’de bir restoranda çalışıyordu.

MİT elemanı diplomat Osman Köse’nin öldürülmesi ardından, bir yaralıyı tedavi ettiği gerekçesiyle tutuklandı ve iki yıl hapisle cezalandırıldı.

İki yılı tamamlanmasına rağmen bırakılmadı. Ailesi defalarca girişimde bulundu. İlgili tüm kurumlar nezdinde Mihemed’in neden bırakılmadığı soruldu.

Bir aile üyesi, mahkemeye gittiklerinde, hukuki olarak tahliyesine karar verildiğini ancak bundan sonrasının siyasi bir mesele olduğu ve karışamayacaklarını söylediğini aktardı.

Aylar sonra 2 Nisan’da serbest bırakılan Mihemed, bu kez ikamet izninin bitmiş olması nedeniyle ilgili kuruma gitti. Bir hafta sonra yapılan bu başvuru sırasında alıkonularak bilinmeyen bir yere götürüldü.

Aile bireyleri ne telefon açmalarına, ne herhangi bir eşya göndermelerine izin verildiğini ne de nerede tutulduğuna dair kendilerine bilgi verilmediğini söylüyor.

Asayiş yetkililerinin Mihemed’in gözaltına alındığını inkar ettiği belirtiliyor. Ailesi, aradan yine aylar geçmesine rağmen hiçbir yanıt alamadıklarını belirterek, Mihemed’in akıbetini soruyor.