Hewlêr’de siyasi kriz: KDP ve Goran anlaştı

Federal Kürdistan Bölge Başkanlığı’nın yeniden aktifleştirilmesi için KDP ile Goran hareketi arasında bir anlaşma sağlandı. Bu çerçevede, her iki partiden 68 parlamenterin imzasıyla bir yasa tasarısı meclise sunuldu.

Güney Kürdistan’da 25 Eylül 2018’deki referandumdan bu yana siyasi kriz yaşanıyor. Referandumla kaldırılan Bölge Başkanlığı’nın yeniden aktifleştirilmesi için KDP ve Goran hareketinden 68 vekilin imzasıyla parlamentoya bir tasarı sunuldu.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’ndaki KDP Grubu Başkanı Omêd Xoşnaw, Goran Hareketi ile vardıkları anlaşma sonucunda tasarının sunulduğunu söyledi.

Tasarı, bölgesel başkanlık yasasının aktifleştirilip, başkanın parlamentoda seçilmesini öngörüyor. Omêd Xoşnaw, başkanlığın belirlenmesi ve seçimi için de tüm tarafların onayını alacaklarını belirtti.

Ancak Yeni Nesil Hareketi, YNK ve Yekgirtu, tasarıya imza atmadı.

Mesud Barzani’nin yasal sürenin çok aşarak yaptığı başkanlık görevinden, 1 Kasım 2017’de istifası ardından, başkanlık görevleri parlamento, hükümet ve adalet yüksek konseyine devredilmişti.

KDP ve Goran, 2017’de dondurulan başkanlık yasasını aktifleştirmek ve yeni bir başkan seçmek istiyor. Daha önce bölge başkanı halkoylaması ile seçiliyordu. Yeni tasarı, başkanın parlamento tarafından seçilmesini öngörüyor.

Ayrıca 30 Eylül 2018’de yapılan parlamento seçimlerinin üzerinden 179 gün geçmesine rağmen hala hükümet kurulmadı. Hükümet konusunda YNK, KDP ve Goran arasında ciddi tartışmalar var. Şimdiye kadar yapılan tüm görüşmeler başarısız oldu. Bölgesel başkanlığın da YNK’siz seçilmesi halinde krizin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.