Hozat: KDP'nin politikası çok tehlikeli, Kürtlere zarar veriyor

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, KDP'nin mevcut politikasının "çok tehlikeli" olduğunu belirterek, "Kürtlere çok büyük zarar veriyor" dedi. Büyük bir tehlikenin olduğunu kaydeden Hozat, "KDP’yi de bitirir" diye ekledi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Pazartesi akşamı Medya Haber TV’de yayınlanan Özel Programa konuk oldu. Bir çok konuyu değerlendiren Hozat, özellikle Güney Kürdistan'da Türk işgal saldırıları ekseninde yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

KDP'nin politikasını sert eleştiren Hozat, Garê'ye de peşmergelerin gitmemesi nedeniyle özel güçler konumlandırıldığına dikkat çekerek, "Zerevan güçleri KDP, Barzani ailesine bağlı özel bir güçtür" dedi. Hozat, KDP'nin "çok tehlikeli" politikasına tepki göstererek, bunun Kürtlere zarar verdiğinin altını çizdi. Hozat, " KDP Kürtlerin bu kazanımlarını, statü kazanma imkanını da büyük bir tehlike ile karşı karşıya getiriyor, Kürtlere zarar veriyor" diye kaydetti.

'TÜRK-İSLAM SENTEZLİ YEBİ BİR REJİM KURMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Hozat'ın söyleşide Güney Kürdistan'daki duruma ilişkin yaptığı değerlendirme şöyle:

"Türkiye bir soykırım savaşı yürütüyor. KDP’nin mevcut pozisyonunu bununla bağlantılı değerlendirmek gerekiyor. Önceki sorularda da tartıştık, değerlendirdik. Türkiye Kürtlerin tüm kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kürt soykırımı üzerinden Türk-İslam sentezci yeni bir rejim kurmaya çalışıyor. 2023 hedefi budur. Kürt soykırımı üzerinden Misak-ı Milli'yi gerçekleştirmek, Kürt soykırımı üzerinden Türk-İslam senzetci dinci, milliyetçi, ırkçı bir rejim kurmaktır. Hedef bu.

'BAŞÛR'U DA İLHAK ETMEYİ HEDEFLİYORLAR'

Bu konuda da Başur’da da bir işgal saldırısı var. Artık öyle bir şey geliştiriyor ki, yüzlerce sivil kayıp yaşandı, yaşanıyor. Yani gittiği yerlerde de askeri üsler kuruyor, tahkim ediyor. Adım adım, Kerkük’e kadar tüm Başur’u işgal edip giderek de ilhak etmeyi hedefliyor.

'SALDIRI KDP'NİN DESTEĞİ İLE OLUYOR'

Bu konuda KDP’nin bu soykırımcı, sömürgeci, faşist, MHP, Ergenokon ittifakı ile ilişkisi, ittifakı, çok tartışmaya, değerlendirmeye değer, açık bir durumdur.

Çünkü bu saldırı, çokça da söylediğimiz gibi, KDP’nin desteği ile oluyor.

Bu onun da sonunu getirecek, Tüm Başur’u ilhak ve işgal etmeye çalışıyor. Böyle soykırımcı, sömürgeci, ırkçı, AKP-MHP, kafatasçı bir iktidar şu anda Türkiye’yi yönetiyor. Şimdi KDP ne anlıyor ne vadediyor, bunun anlaşılması gerekiyor.

'YNK BU DURUMDAN ÜRKÜYOR, ÇÜNKÜ İŞGAL VAR'

En son YNK de açıklama yaptı; YNK’den bazı yetkililerin, Sedi Pire'nin açıklaması var. Diyor, 'Türk devleti, Behdinan’ı işgal etmiş, bizim KDP ile Türk devleti ile yaptığı anlaşmadan haberimiz yok. KDP, Türk devleti AKP-MHP ne anlaşması yaptı bilmiyoruz'.

YNK ürküyor durumdan. Çünkü işgal ediyor, Başur’u. Bu ne anlaşmasıdır, bizim bilgimiz yok. YNK tehlikeyi görüyor, YNK’li yetkililer, Goran, diğer örgütlerin endişeleri yansıyor, açıklamaları, kaygıları yansıyor. Onlar da soruyor, sorguluyor.

'PEŞMERGE GİTMİYOR, O YÜZDEN ÖZEL GÜÇ GÖTÜRÜYORLAR'

Bu faşist, soykırımcı iktidar KDP’ye ne vaat etti, şimdiden mesela Garê’de. O yüzden peşmergeyi götüremiyor, peşmerge gitmiyor, peşmerge Medya Savunma Alanları’na gitmiyor, bu işgalin, soykırım saldırıların parçası olmak istemiyor. Başur halkı, Peşmergesi. O yüzden Zerevan güçlerini götürüyor.

'GARÊ'NİN BİR ÇOK YERİNE ÖZEL GÜÇ KONUŞLANDIRILDI'

Özel güç götürüyor. Şu an Garê’nin birçok yerine Zerevan güçlerini götürmüş. Daha önce Medya Savunma Alanları’na gönderdiği Peşmerge gücünü çekiyor, onun yerine Zerevan güçlerini koyuyor. Zerevan güçleri KDP, Barzani ailesine bağlı özel bir güçtür. Çünkü Peşmergeyi savaştıramayacağını biliyor, Peşmergenin tutumu var, Başurlu diğer örgütlerin yaklaşımı ortadadır. O yüzden KDP olarak Türk devleti ile bir plan yürütüyorlar. Türk devletinin girmediği yerlere de bu Zerevan güçlerini yerleştiriyor. Gerillanın kaldığı bölgelerin arasına yerleştiriyor, bir alan ile diğer alanın bağlantısını kesiyor. Geliş gidiş hatlarını koparmaya çalışıyor. Gerillayı bir yere sıkıştırıp Türk devleti tarafından ezdirtmeye çalışıyor.

'MEVCUT DURUM ÇOK TEHLİKELİ'

Şu anda yaptığı bir savaş hazırlığıdır. Mevcut durum çok tehlikelidir. Şu anda böyle çizdiği hava, Türk devleti ile kapsamlı bir saldırı yürütüyorlarmış gibi bir yansıma var. Hazırlıklar tamamen bu temeldedir.

Gerillanın kaldığı noktaya güç götürür yerleştirirsen, orada karakol kurarsan, gerillanın geçtiği yere, kaldığı alana güç koyarsan, diğer taraftan da sürekli istihbarat verip tüm gerilla yerlerini vurdurtmaya ve faşist soykırımcı Türk devletine ezdirtmeye çalışırsan, bunun adı nedir. Bunun adı nedir? Bunun adı Türk devleti ile (birlikte) savaş ilan etmektir. Bu çok tehlikeli bir plandır. Yani böyle bir plan KDP’yi de bitirir. Böyle bir plan, Başure Kürdistan’daki tüm kazanımları ortadan kaldırır. Sadece diğer parçalardaki Bakur, Rojava’daki değil, Başur’daki tüm kazanımları ortadan kaldırır. Ortada Federal Kürdistan statüsünü ortadan kaldırır, ortada Federal Kürdistan diye bir şey kalmaz.

'PKK İLE KDP ARASINDA SORUN YOK, KDP İLE KÜRTLER ARASINDA SORUN VAR'

Sedi Pire dedi; 'bu savaş KDP savaşı olmaz, herkesi içine alır.' Evet şöyle değerlendirmek de yanlıştır. Böyle PKK-KDP savaşı, PKK ve KDP ile arasında sorun. Hayır, PKK ile KDP arasında bir sorun yok. KDP ile Kürtler arasında bir sorun var. Bu durumu, bu yaşananları, PKK ile KDP arasında bir sorun olarak tanımlamak kadar yanlış bir şey yok, biz bunu kökten reddediyoruz. Bu ifade çok yanlış bir anlayıştır. PKK, Türk devletinin soykırımına karşı Kürtleri savunuyor, soykırıma karşı Kürtlerin savunmasını yapıyor. Kürtlerin soykırımına karşı savunma mücadelesi veren bir hareketin bir sorunu olabilir mi?

'TÜRK DEVLETİNİN İŞGALİNİ GÖRMÜYORLAR'

Sorunu olan soykırımcı bir devletin yanında yer alarak, soykırıma karşı Kürtleri savunan harekete karşı karşıt pozisyon almaktır. Bu kabul edilemez, mesela KDP sözcüsünün yaptığı bir açıklama var, diyor yüzlerce köy boşalmış sebebi PKK’dir. Bu köylerin boşalmasının sebebi olarak, soykırımcı, sömürgeci işgalci Türk devleti görmüyor. Bu köyleri soykırımcı sömürgeci işgalci Türk devleti vuruyor ve boşaltıyor. Onu görmüyor, direnen gücü görüyor.

Bu şu anlama geliyor, soykırımcı, sömürgeci Türk devleti haklıdır, soykırımcı, sömürgeci devlete karşı savaşan Kürtler haksızdır. 'Türk devletine karşı direnme' diyor.

'PKK SOYKIRIMA KARŞI MÜCADELE EDEN KÜRT'TÜR'

PKK kimdir, direnen Kürt'tür, soykırıma karşı mücadele eden Kürttür. Sen bir sorunun nedeni olarak PKK’yi gösterirsen, soykırımcı, sömürgeci, yayılmacı Türk devleti haklıdır, meşrudur, buna karşı direnmek yanlıştır, Kürde diyor, direnme teslim ol. Kendisine Kürdüm diyen bir parti bunu söyleyebilir mi, Kürde

teslimiyeti, onursuzluğu, köleliği dayatabilir mi? Bu nasıl olur. Bu kabul edilemez.

'ONLAR, ENVERCİ, TALATÇI, KAFATASÇILARDIR'

Elbette PKK dört parça Kürdistan’da da Başûrê Kurdistan’da da Kürtlerin onuru için direniyor, savaşıyor, özgürlüğü için savaşıyor. Soykırımcı, sömürgeci AKP-MHP Ergenekon faşist iktidarına karşı savaşıyor. Bunların sicili belli, kafatasçı, Enverci, Talatçıdır. Dünya bunu görüyor. Bugün Avrupa bile kırmızı çizgiyi aştı diyor. Avrupa bile, ABD’sinden tutalım, Avrupa’sına kadar, uluslararası komploda yer aldılar, Türk soykırımcı siyasetini o kadar desteklediler, şimdi diyorlar Türkiye’ye sen İslamcıdır. Arap ülkeleri diyor, sen işgalcisin. Kendisine Kürt partiyim diyen KDP Türkiye’ye sen işgalcisin demiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Oluyor.

'KDP'NİN MEVCUT POLİTİKASI ÇOK TEHLİKELİ'

Şu çok önemli, mevcut KDP’nin politikası çok tehlikelidir, Kürtlere çok büyük zarar veriyor, kazanımlarını tehdit ediyorlar. Kürtler 21. yüzyılda büyük özgürleşme imkanları ile karşı karşıyalar. Büyük tehlikeler var, 6 yıldır topyekün soykırım savaşına karşı savaşıyor, bu soykırımcı iktidarı büyük bir çıkmazın, çöküşün içerisine koydu, bu noktaya getirdi.

'KPD KÜRTLERE ZARAR VERİYOR'

Giderek, her parçada statüsünü garanti altına alma imkanı doğmuş. KDP Kürtlerin bu kazanımlarını, statü kazanma imkanını da büyük bir tehlike ile karşı karşıya getiriyor, Kürtlere zarar veriyor. Kürtlerin ulusal birliği önünde büyük bir engel oluşturuyor. Halkın en büyük talebi, özlemi ulusal birliktir. Çünkü Kürtleri özgürlüğe kavuşturacak, statüyü koruyacak, 4 Parça Kürdistan’da kazanımları koruyacak olan ulusal birlik tutumudur. Kürtler ulusal kongrelerini 2014’te gerçekleştirmiş olsalardı, 2013’tde o görüşmeler ulusal birlikle taçlandırılmış olsaydı ne Efrîn, ne Girê Spî, ne de bugün Başur işgal edilecekti. Bakur’un durumu da böyle olmazdı. 4 Parça Kürdistan’da Kürtler statülerini, ulusal kimliklerini garantilemiş bir noktaya gelmiş olacaktı. Çok büyük bir güç olacaktı. Ortadoğu’nun demokratikleşmesinde de belirleyici bir rol oynayacaktı. Ne Irak’ın ne de Suriye’nin durumu da böyle olmayacaktı. Suriye, Irak da bir demokratikleşme sürecine girerdi. Bu kriz, kaos, savaş girdabı bölgede de son bulurdu. Çünkü Kürtler bölge açısından kilittir. Kürt sorunun demokratik çözümü, haklarına kavuşması 4 parçada özerk öz yönetimlerine kavuşması Ortadoğu’da demokratikleşme demekti.

'KDP ELEŞTİRİLMELİ, ULUSAL ÇİZGİYE ÇEKİLMELİ'

Şu üslubu bırakmak lazım, 'PKK ile KDP arasında sorun var, biz arabulucu olalım.' Arabuluculuk meselesi değil, KDP’nin bu politikası Kürtlere çok büyük zarar veriyor, çok büyük tehlikelerle karşı karşıya getiriyor, tüm kazanımların ortadan kalkma, tasfiye olma riski var. Eleştirmeli, baskıları artırmalı, tutumunu çok ciddi bir şekilde eleştirmeli, KDP’yi ulusal çizgiye çekmeli, KDP bu politikasını bırakmalı. Bu faşist soykırımcı, sömürgeci Türk devletinin politikasını desteklememeli, yanında yer almamalı, meşruiyetini sağlamamalı, meşrulaştırmamalıdır. Yıllardır Türk devleti diyor, Kürtler yanımdadır, diyor ve KDP’yi örnek olarak gösteriyor ve Kürtlere her türlü soykırımı yapıyor. O yüzden herkes KDP’nin bu tutumuna daha güçlü ses çıkarmalı.

'TOPLUMSAL BASKI GELİŞİRSE, DURUM FARKLILAŞIR'

Başur da öyledir. Halkımızda ulusal bilinç, refleks, tutum çok ileridedir. Çok güçlü bir örgütlenme, bilinçlenme düzeyi var. Bu konuda Başûr başta olmak üzere, her yerde çok ciddi bir toplumsal baskı gelişirse, siyasi partilerin, bu bir siyasi baskıya dönüşmeli, tüm Kürt siyasi çevreleri, aydınları, yazarları ortak bir tutum koyarsa KDP ulusal çizgiye, ulusal birliğe davet edilirse, ben durumun farklılaşacağını düşünüyorum.

KDP gerçekten bu tehlikeli siyaseti terk etmeli, bu tüm Kürtlere kaybettiriyor. KDP’ye de kaybettiriyor. Ortada KDP diye bir şey kalmaz. Direnin Kürt ortadan kaldırıldıktan sonra işbirlikçi Kürt de kaldırılır. Bu trajediyi, dramı yeniden Kürtler yaşamamalı. Kürtlerin yüzyıllık tarihi bu örneklerle doludur."