GÖRÜNTÜLÜ

HPG Zap şehitlerini andı: 'Özgürlük tarihindeki onurlu yerlerini aldılar'

Zap şehitlerini saygıyla anan HPG, “Destanlara konu olacak kahramanlıklar gösteren yoldaşlarımızın Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“21 Ekim 2017 tarihinde Zap’ta gerçekleşen düşman saldırılarında şehadete ulaşan Canşêr, Med, Reşîd, Serhed ve Dijwar yoldaşlarımızı şehadet yıldönümlerinde saygı, özlem ve minnetle anıyoruz. Düşman saldırılarına karşı yer aldıkları her savaş mevzisinde destanlara konu olacak kahramanlıklar gösteren yoldaşlarımızın Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz.

Halkımıza yönelik yeni bir soykırım saldırı dalgasının başladığı 2014 ve 2015 yıllarında birer özgürlük savaşçısı olarak gerilla saflarına katılan ve kesintisiz bir şekilde düşmana karşı fedaice savaşan Canşêr, Med, Reşîd, Serhed ve Dijwar yoldaşlarımız, dönem ruhunu doğru okuyup pratikleştiren Apocu militanlar oldular. Halkımızın öz savunma savaşına en fazla ihtiyaç duyduğu bir süreçte bir an bile tereddüt etmeden bu görev için kendilerini uygun gören yoldaşlarımız, son nefeslerine kadar da halkımızın savunmasını yaparak, şehitler kervanına katıldılar. Süreci doğru okumaları ve buna denk bir duruşun sahibi olmaları nedeniyle tüm Kurdistan gençliğinin örnek alacağı birer Apocu fedai militan olan Canşêr, Med, Reşîd, Serhed ve Dijwar yoldaşlarımız, direnen Kürtlüğün yüz akı olarak halkımızın özgürlük tarihindeki onurlu yerlerini aldılar.

Yoldaşları olarak Canşêr, Med, Reşîd, Serhed ve Dijwar yoldaşlarımızın değerli aileleri başta olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, şehitlerimizin Özgür Kurdistan hayalini ve özlemini duydukları özgür yaşamı gerçekleştirinceye kadar mücadele edeceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Canşêr Qoser
Adı Soyadı: Vedat Oğuz
Doğum Yeri:
Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Tenzile – Şükrü
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Ekim 2017/ Zap

 

Kod Adı: Med Dalaho
Adı Soyadı: Nimet Akdemir
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Asiye – Resul
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Ekim 2017/ Zap

 

Kod Adı: Reşîd Wan
Adı Soyadı: Kenan Kalabalık
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Sultan – Kemalettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Ekim 2017/ Zap

 

Kod Adı: Serhat Tekman
Adı Soyadı: İsa Doğan
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Aynur – Zümrüt
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Ekim 2017/ Zap

 

Kod Adı: Dijwar Jêhat
Adı Soyadı: Ferhat Erkul
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Cemile – Kasım
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Ekim 2017/ Zap

 

CANŞER QOSER

Canşêr yoldaşımız Mêrdîn’in Qoser ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin halkımızla bütünleştiği yurtsever Qoser’de mücadele ve direnişle iç içe büyüyen yoldaşımız, işgalci Türk devletinin halkımıza karşı geliştirdiği kirli politika ve saldırılara yakından tanıklık etti. Sürekli düşman gerçekliğiyle yüz yüze kalan Canşêr yoldaşımız, işgalci Türk devletinin asimilasyon, inkar ve imha saldırılarına asla boyun eğmeyerek halkımızın özgürlük mücadelesinde aktif olarak yer aldı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına birçok değerli evladını gönderen ve şehitlerimizin mücadelesine her zaman bağlı kalan yurtsever Qoser halkımızın direnişçi kültürü içinde büyüyen Canşêr yoldaşımız, halkımıza karşı geliştirilen saldırılara karşı asla sessiz kalmadı. DAİŞ çetelerinin 2014 yılında başta Rojava ve Şengal halkımızı hedef alan saldırıları sırasında gelişen tarihi Kobanê Direnişi ve özgürlük gerillamızın Êzidî halkımızı soykırım tehdidi karşısında koruyarak çeteleri yenilgiye uğratması, Canşêr yoldaşımız üzerinde büyük bir etki yarattı. Bu süreçte PKK’yi ve Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı daha yakından tanıma fırsatı bulan yoldaşımız, halkımızın güçlü bir öz savunmaya sahip olmadan varlığını koruyup özgürlüğünü sağlayamayacağı gerçeğini gördü. Bu temelde güçlü bir yoğunlaşma yaşayan yoldaşımız, halkımızın meşru ve en temel savunma gücü olan gerilla saflarına katılma kararı alarak yüzünü Kurdistan dağlarına döndü.

2014 yılında gerilla saflarına katılan Canşêr yoldaşımız, onurlu bir Kürt genci olarak halkımızın özgürlük hayalini gerçekleştirmek için ölümsüzleşen şehitlerimizin takipçisi oldu. Aldığı eğitimlerle ideolojik ve askeri alanda yetkinlik kazanan yoldaşımız, Zap’a geçerek ilk gerillacılık pratiğine başladı. Zorlu ve asi Kurdistan dağlarına uyum sağlayan Canşêr yoldaşımız, hiçbir zorluk karşısında geri adım atmayarak sorunlar karşısında her zaman çözüm gücü olmayı başardı. Sistemin kendisi üzerinde yarattığı olumsuz özelliklerden kurtularak PKK saflarında kendisini yeniden yaratan Canşêr yoldaşımız, partimiz PKK’nin kutsal yoldaşlık bağını her zaman koruyarak daha da güçlendirmek için sürekli çaba gösterdi. Askeri alana olan yatkınlığıyla gerillacılık taktiklerinde uzmanlaşan yoldaşımız, sömürgeci Türk ordusunun 2015 yılında başlattığı imha saldırıları karşısında Zap’ta yaratılan büyük direnişin bir parçası oldu. Pratik yürüttüğü Xeregol alanında birçok eylemde yerini alan yoldaşımız, işgalcilere ağır darbeler vurulmasında büyük emek verdi. Cesareti ve fedakarlığı ile yer aldığı her eylemde görevlerini eksiksiz yerine getiren yoldaşımız, bu özelliği ve katılım biçimiyle tüm yoldaşları için güç ve moral kaynağı haline geldi. Savaşta olduğu kadar yaşamda da görevlerini layıkıyla yerine getiren Canşêr yoldaşımız, fedailiği ve fedakarlığıyla PKK’nin yarattığı militanlığın gerçek bir örneğine dönüştü. Canşêr yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin tüm imkanlarını seferber ederek özgürlük gerillasına yöneldiği 2016 ve 2017 yıllarında bulunduğu Zap bölgesinin direnişin merkezine dönüştürülmesinde verdiği emekle tüm yoldaşlarınca örnek alındı. Canşêr yoldaşımız, elindeki kıt imkanlara rağmen yüreğini Apocu felsefe ile büyüterek mücadele eden ve kazanan yeni dönem gerillacılığının pratikleşmesi için verdiği emekle mücadele tarihimizdeki yerini aldı.

Kurdistan Özgürlük Mücadelemizin yarattığı değerleri her koşul altında savunan ve işgalcilere asla geçit vermeyerek fedaice savaşan Canşêr yoldaşımızın biz yoldaşlarına devrettiği özgürlük mücadelesini mutlaka zafere taşıyacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

MED DALAHO

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin halkımızla bütünleşerek kök saldığı ilk mekanlardan olan Amed kentimiz, işgalcilerin saldırılarına boyun eğmeyerek Şêx Seîdler’den gelen direniş mirasını her zaman sahiplendi. Partimiz PKK’nin kuruluşunu gerçekleştirdiği ve Rêber Apo’nun Kürt halkının baş aşağı gidişine “Dur!” dediği Licê’nin yurtsever ortamında dünyaya gelen Med yoldaşımız, maddi zorluklar içinde yaşamını devam ettirmeye çalışan emekçi bir ailemizde büyüdü. Her Kürt gibi düşman gerçekliğiyle çocukluk yaşlarında yüz yüze kalan Med yoldaşımız, işgalcilerin halkımıza karşı uyguladığı saldırılara ve buna karşı Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın efsanevi direnişine yakından tanıklık etti. Onurlu Kürt’ün mücadele ederek özgürlüğünü sağlama dışında bir seçeneği olmadığı gerçekliğini gören yoldaşımız, halkımızın örgütsel ve etkili direnişi olan serhildan geleneği içinde büyüdü. Halkımızın kurtuluş ve zafer umudu olan özgürlük gerillasını çocukluk yaşlarında görme şansına ulaşan Med yoldaşımız, gerilla saflarına katılarak Kurdistan’ın kadim dağlarında mücadele edeceği günün hayalini kurarak bu umudunu hep diri tuttu. Bir süre yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer alan yoldaşımız, bilgi ve bilinç düzeyini geliştirerek kendisini mücadeleye daha fazla katmak için hazırladı. 2014 yılında halkımıza karşı geliştirilen inkar ve imha siyasetine cevap olma temelinde yüzünü Kurdistan dağlarına dönen Med yoldaşımız, gerilla saflarına katıldı.

Doğup büyüdüğü Licê’de mücadele saflarına katılan Med yoldaşımız, temel gerillacılık eğitimlerini alarak Medya Savunma Alanları’na geçti ve uzun soluklu gerilla direnişinin ilk pratiğine başladı. İlk eğitimlerini aldığı Zap’ın zorlu coğrafyasında birçok alanda farklı görevler alarak büyük bir tecrübe kazanan Med yoldaşımız, mücadele içindeki her an’ı kendisini geliştirmek ve öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak onları geliştirmeye adadı. Emekçi ve kararlı duruşuyla bütün yoldaşları üzerinde güçlü ve olumlu bir etki bırakan Med yoldaşımız, kısa sürede gerilla yaşamında yetkin bir militan konumuna ulaştı. İdeolojik alanda olduğu kadar askeri alanda da kendisini hızla geliştiren yoldaşımız, dönemin gerillacılık taktiklerinde hızla uzmanlaştı. Ölümsüz komutanımız Şehîd Elî Piling’ın savaşçısı olan Med yoldaşımız, Şehîd Elî’nin yetiştirdiği yüzlerce Apocu militandan biri oldu. Öğrendiklerini hızla pratiğe aktaran Med yoldaşımız, kısa sürede yetkin bir gerillaya dönüşerek Zap alanında işgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen birçok eylemde yerini aldı ve işgalcilere ağır darbeler vurulmasında büyük emeğin sahibi oldu. Şehitler çizgisinin takipçisi ve yoldaşlarının yoldaşı olmayı başararak hakikatten payını alan Med yoldaşımız, temas ettiği her yoldaşının kalbinde güçlü izler bırakarak asla unutulmayacak bir yaşam ve savaş pratiğini militanca sergiledi.

Amed’in direnişçi kültürü içinde büyüyen, Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarında fedaice bir yaşam süren ve militanca bir katılım sağlayan Med yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

REŞÎD WAN

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi, ortaya çıkışıyla birlikte işgalciler tarafından yok edildiği düşünülen kadim Kürt halkının Rêber Apo felsefesiyle yeniden tarih sahnesine görkemli bir şekilde çıkmasını sağladı. İşgalcilerin bütün saldırılarına göğüs geren direnişçi halkımız, özgürlük mücadelemizi serhildanlarla sahiplendi. Tarih boyunca işgalcilere boyun eğmeyen Serhed bölgemiz de Kurdistan Özgürlük Mücadelemizin hızla yayılarak kitleselleştiği ilk alanlardan oldu. Kurdistani değerlere ve direniş kültürüne bağlı Wan kentinde, yurtsever bir ailede dünyaya gelen Reşîd yoldaşımız da bu direniş geleneğinin içinde büyüdü. Her Kürt çocuğu gibi erken yaşlardan itibaren işgalci devletin baskı ve zulümlerine tanıklık eden yoldaşımız, halkımızın bu saldırılar karşısındaki tarihi direnişinden her zaman güç aldı. İşgalci Türk devletinin inkar ve asimilasyon politikaları karşısında sessiz kalmayı asla bir seçenek olarak görmeyen Reşîd yoldaşımız, özgürlük mücadelemize daha fazla ilgi duyarak Rêber Apo’nun özgürlük fikirlerinden etkilendi. Daha fazla öğrenmeyi ve öğrendiklerini pratiğe aktarmaya başlayarak bir Kürt genci olarak halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirdi. Rojava ve Şengal başta olmak üzere 2014 yılında halkımıza karşı geliştirilen soykırım saldırıları karşısında her onurlu Kürt genci gibi mücadele saflarına katılarak direnişi büyütme kararı alarak Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katıldı.

Halkımızın ancak öz savunmasını güçlendirip Devrimci Halk Savaşı çizgisinde mücadeleyle zafere ulaşabileceği gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, bu çerçevede kendini dönemin gerektirdiği militan çizgide yürüyüşe göre hazırlamayı esas aldı. Yeni savaşçı eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra Zap alanına geçen Reşîd yoldaşımız, Devrimci Halk Savaşımızın öncü komutanlarından Şehîd Reşît Serdar’ın adını alarak ilk pratiğine başladı. Zap alanının zorlu coğrafyasına hızla uyum sağlayan yoldaşımız, işgalci Türk ordusunun saldırılarına karşı gereken cevabı vermek için gelişen savaşın alt yapı çalışmalarına büyük emek verdi. Düşmanın Zap bölgesine yönelik işgal saldırılarına karşı ilk cevabı veren yoldaşlarımızdan olan Reşîd yoldaşımız, alandan güçlü pratiği sayesinde yaşamda esas alınan yoldaşlarımızda biri oldu. Sürekli kendini geliştiren, öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştiren ve yoldaşlarının gelişimine katkı sağlayarak yoldaşlık görevlerini başarıyla yerine getirdi. Kahraman şehitlerimizin intikamını almak için birçok eylemde yerini alan yoldaşımız, pratik içinde yetkinleşen bir özgürlük gerillası oldu ve işgalcilere ağır darbeler vurulmasını sağlamıştır.

İsmini aldığı şehit Reşîd Serdar yoldaşımız şahsında mücadele şehitlerimizin bayrağını alarak layıkıyla taşıyan, savaşta ve yaşamda öncü bir militan olarak öne çıkan Reşîd yoldaşımızın özgür Kurdistan hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü yineliyoruz.

SERHED TEKMAN

Kadim Kurdistan toprakları uzun yılları işgalci devletlerin baskı ve zulmüne maruz kalmış, halkımız kök saldığı topraklarda mülteci konumuna düşürülmüştür. Önder Apo öncülüğünde partimiz PKK’nin ortaya çıkmasıyla birlikte halkımız küllerinden yeniden doğmuş ve direniş çizgisinde kendisini yeniden yaratmıştır. İşgalcilere boyun eğmeyen halkımız en zor koşullara rağmen dilini, kültürünü ve sahip olduğu direniş mirasına bağlı kalarak PKK’nin doğuşunu serhildanlarla selamlamış ve binlerce Kürt genci mücadele saflarına akmıştır. Kadim Kürt kentlerinden olan ve işgalciler tarafından yoğun asimilasyon uygulamalarının merkezlerinden biri haline gelen Erzirom kentimiz de bütün saldırılara rağmen Kürtlük bilincini ve yurtseverlik çizgisinin kuşaktan kuşağa aktarmayı başarmıştır.

Mücadele geleneğini sahiplenen ve yurtseverlik özelliklerini koruyan bir ailede doğup büyüyen Serhed yoldaşımız da halkımıza karşı yürütülen acımasız inkar ve imha siyasetine tanıklık ederek büyüdü. İşgalci Türk devletinin özellikle Kürt gençlerini hedef alan asimilasyon politikalarını yakından gözlemleyen Serhed yoldaşımız, sömürgeci devletin Kürt gençlerini kimliklerinden uzaklaştırarak köksüzleştirme saldırıları karşısında sessiz kalmadı. Partimiz PKK’yi bulunduğu yurtsever çevre aracılığıyla tanıyan yoldaşımız, Rêber Apo’nun özgürlük ideolojisini yakından takip etti. Bir yandan maddi zorluklar içinde yaşayan ailesine yardımcı olmak için çalışan yoldaşımız, diğer taraftan da mücadele ederek işgalcilerin saldırılarına karşı net bir duruş sergiledi. Halkımıza karşı uygulanan acımasız saldırılar karşısında Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın verdiği mücadeleyi yakından takip eden yoldaşımız, 2014 yılında gerilla saflarına katılarak Kürt gençlerine mücadele çizgisini ve işgalcilere ise Kürt gençlerinin özgürlük arayışının asla yok edemeyeceklerini gösterdi.

Bir süre Çewlîk’de gerillacılık yürüten yoldaşımız, daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamladı. Yeni dönem gerillacılık taktiklerini öğrenen ve Rêber Apo ideolojisinde derinleşen yoldaşımız, Zap alanına geçerek öğrendiklerini pratiğe aktardı.  Uzun bir süre Zap alanında gerillacılık yürüten yoldaşımız, emekçi kişiliğiyle bulunduğu bütün çalışmalarda tereddütsüz katıldı. Yaşama moralli ve coşkulu bir katılım sağlayan yoldaşımız, tüm yoldaşları için güç kaynağı oldu. PKK’nin kutsal yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenen ve kopmaz bir bağla bağlanan yoldaşımız, yoldaşlık çizgisini daha da güçlendirmek için her zaman çaba sahibi oldu. Zap alanında yürütülen keskin savaşın içinde yer alarak yetkinleşen Serhed yoldaşımız, işgalcilere ağır darbeler vurulan birçok eylemde en ön safta yerini almıştır.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında kısa sürede yetkin bir militana dönüşerek yaşamda ve savaşta yoldaşlarına öncülük yapan ve fedailer çizgisinde yürüyerek sınırsız bir katılım sağlayan Serhed yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz.

DIJWAR JÊHAT

Dijwar yoldaşımız, Kurdistan’ın direniş merkezi olan Botan’ın kalbi Cizîr’de dünyaya geldi. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yurtsever halkımızla bütünleşerek tarihi gerilla direnişimizin kök saldığı Botan’ın mücadeleci kişilik özelliklerini alan, işgale ve işgalciye boyun eğmeyen Cizîr’de büyüyen Dijwar yoldaşımız, halkımızın özgürlük değerlerine her zaman bağlı kalmıştır. Sömürgeci Türk devletinin yürüttüğü kirli siyaset ve soykırım saldırılarına çocukluk yıllarında itibaren tanıklık eden yoldaşımız, yüreğinde büyük bir öfke biriktirmiş ve halkımızın özgür bir gelecek sahibi olması için fedaice savaşan Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılacağı günü dört gözle bekledi. DAİŞ çetelerinin Rojava ve Şengal halkımıza karşı geliştirdiği soykırım saldırıları sırasında halkımızın güçlü bir savunmaya sahip olmadan varlığını koruyup özgürce yaşayamayacağı gerçeğini gören Dijwar yoldaşımız, saldırılara cevap olma temelinde yüzünü Kurdistan’ın özgür dağlarına dönerek 2015 yılında gerilla saflarına katıldı.

Büyük bir aşk ve heyecanla hep merak ettiği gerilla yaşamına katılan Dijwar yoldaşımız, temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra Zap alanına geçerek gerillacılık pratiğine başladı. Askeri alana olan yatkınlığıyla kısa sürede gerillacılık taktiklerinde uzmanlaştı. Ölümsüz komutanlarımızdan Şehîd Elî Piling öncülüğünde işgalci Türk devletine ağır darbeler vurulan birçok eylemde yer alan Dijwar yoldaşımız, işgalcilere karşı yürüttüğümüz soluksuz mücadeleye güç verdi. Halkımıza karşı uygulanan zulmün ve şehitlerimizin intikamını almak için her anlamda kendini geliştiren ve güçlendiren yoldaşımız, dönemin ihtiyaçlarına cevap olabilmek için durup dinlenmeden çalıştı, mücadele etti. Rêber Apo’ya layık bir militan olmayı yaşamının amacı haline getiren yoldaşımız, PKK’nin yaşam ve savaş çizgisinin doğru bir tarzda pratikleşmesi için emek veren yoldaşlarımızdan oldu. Yaşama katılımı, kurduğu güçlü yoldaşlık ilişkileri ve işgalcilere karşı öfkesiyle dönem sorumluluklarını yerine getiren Dijwar yoldaşımız, şehitler gerçeğimizi bilince çıkararak pratiğine aktarmayı esas aldı. Devrimin an’da gizli olduğunu bilen ve nefes aldığı her an’ını mücadeleye adayarak kendini yeniden yaratan yoldaşımız, PKK’nin yarattığı hakikatin takipçi oldu. Zap alanındaki destansı gerilla direnişinde emeği ve fedakarlığı ile öne çıkan Dijwar yoldaşımız, devrim görevlerine bilinçli ve sorumlu yaklaşımıyla bulunduğu her ortamda örnek bir katılımın sahibi oldu.

Özgürlük mücadelesi saflarında kendini yeniden yaratarak genç enerjisinin her anını mücadele adayarak fedaice savaşan Dijwar yoldaşımızın hayallerini özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.”