HPG gerillası Acay’ın ailesi cenazesini almayı bekliyor

Hava saldırısında yaşamını yitiren Seyithan Acay’ın (Brusk Reşit) cenazesi, 135 gündür ailesine verilmiyor. Anne Acay, “Cenazemi aldıktan sonra üzerimdeki karalığı kaldıracağım” dedi.

Gabar Dağı'nda 30 Temmuz'da çıkan bir çatışma sonrası gerçekleştirilen hava saldırısında aralarında Seyithan Acay’ın da olduğu 3 HPG gerillası yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin cenazeleri, Şırnak Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Cenazelerini almak isteyen Acay ailesi, savcılığa başvurdu ancak kendilerine gösterilen cenazelerden teşhiste bulunamadı. Aile, DNA için kan örneği verdi ve beklemeye başladı. Bu sırada cenazeler Şırnak’ta bulunan kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Acay ailesi, 3 ay sonra verilen DNA örneğinin halen Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmediğini öğrendi. Bunun üzerine savcılığa giden aileye, ilgili savcının tayininin çıktığı, yeni savcının gelmesini beklemeleri gerektiği bilgisi verildi. Yeni savcının gelmesi ardından Ekim ayında DNA örnekleri ATK’ye gönderildi. Ancak aradan geçen 135 güne rağmen Acay’ın cenazesi ailesine teslim edilmedi.

Acay’ın  şehit düşmesi üzerine karalar bağlayan annesi Rukiye Acay, morgda teşhis ettikleri cenazelerden oğlunu tanıyamadığını söyledi. Anne Acay, gittiği morgda teşhis işlemi yapıldığı esnada cenazelerin parçalanmış olması nedeniyle dayanamadığını dile getirdi. Oğlunun cenazesini almak için mücadele ettiğini ifade eden Acay, “Ne zamana kadar bekleyeceğiz?” diye sordu.

Anne Acay, kısa süre önce bir kez daha dilekçe vermek için gittiği savcılıkta, kendisine “2 ay bekle” denildiğini ve dilekçesinin alınmadığını söyledi. Geçen zamana rağmen bir cevap alamadıklarını belirten Acay, “Önce 15 gün dediler. Sonra 2 ay. 4 ay oldu. Şimdi yine 2 ay dediler, 6 ay olacak. Ne yapacağız? Hakkımızı arıyoruz. Cenazemizin verilmesini istiyoruz ve defnetmek istiyoruz. İçim parçalanıyor. Anneyim ben. Annelerin hepsinin içi parçalanmıyor mu? Ben de cenazemi alıp toprağa vermek istiyorum. Mezarı başında da bir dua okumak istiyorum. Hak davası veriyorum. Böyle bir kanun nerede var. Avrupa’yı her yeri gezsinler, böyle bir kanun var mı? 4 ay 11 gün oldu. Az mı? İçimiz parçalanıyor” ifadelerini kullandı.

Cenazesinin teslim edilmesini bekleyen anne Acay, “Cenazemi aldıktan sonra üzerimdeki karanlığı kaldıracağım. Bana bu eziyeti yapmaya hakları yok. Bana büyük bir eziyet ediyorlar. Cenazemi alana kadar bu karanlığı kaldırmayacağım, kaldırmayacağım, kaldırmayacağım. Sadece cenazemi istiyorum” ifadelerini kullandı.