HPG: Metina şehitleri yüreğimizde yer edindiler!

Metîna’da 2019 yılında şehit düşen 5 gerillayı saygıyla anan HPG, “başaran Arîn, Sorxwîn, Çiyager, Welat ve Sîpan yoldaşlarımız tüm yoldaşlarının yüreğinde ve hafızasında yer edinmeyi başardılar” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“6 Ağustos 2019 günü işgalci Türk devleti Metîna alanına bağlı farklı bölgelere yönelik geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirmiş, gerçekleşen bu saldırılarda Arîn ve Sorxwîn yoldaşlarımız Golka bölgesinde, Çiyager, Welat ve Sîpan yoldaşlarımız da Girê Hakkarî gölgesinde şehadete ulaşmıştır. Halkımızın özgürlük mücadelesine olan bağlılıkları ile katıldıkları gerilla saflarında emek ve fedakarlıklarıyla örnek birer Apocu militan olmayı başaran Arîn, Sorxwîn, Çiyager, Welat ve Sîpan yoldaşlarımız tüm yoldaşlarının yüreğinde ve hafızasında yer edinmeyi başardılar. Yoldaşları olarak böylesi değerli yoldaşlarla aynı mücadelenin içerisinde yer almaktan ve aynı amaçlar için savaşmaktan onur duyuyor, bu fedai yoldaşlarımızın amaç ve hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.

Başta Arîn, Sorxwîn, Çiyager, Welat ve Sîpan yoldaşlarımız değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Arîn Zîlan
Adı Soyadı: Münevver Baycan
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Asya – Übeyt
Şehadet Tarihi ve Yeri: 6 Ağustos 2019 / Metîna

 

Kod Adı: Sorxwîn Mazlum
Adı Soyadı: Rojîn Akın
Doğum Yeri: İstanbul
Anne – Baba Adı: Ferinaz – Emirhan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 6 Ağustos 2019 / Metîna

 

Kod Adı: Çiyager Amed
Adı Soyadı: Azad Şeker
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Nimet – Ferman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 6 Ağustos 2019 / Metîna

 

Kod Adı: Welat Botan
Adı Soyadı: İsmail Emre
Doğum Yeri: Riha
Anne – Baba Adı: Xanim – Şêxmûs
Şehadet Tarihi ve Yeri: 6 Ağustos 2019 / Metîna

 

Kod Adı: Sîpan Rêber
Adı Soyadı: Sabahattin Öncü
Doğum Yeri: Bedlîs
Anne – Baba Adı: Aynur – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 6 Ağustos 2019 / Metîna

 

ARÎN ZÎLAN

Arîn yoldaşımız güçlü yurtseverliğiyle bilinen Wan’ın Elbak ilçesinde dünyaya gelmiştir. Toplumsal ahlak ve kültürle kendi kökleri üzerinde büyüyen Arîn yoldaşımız, zeki ve çalışkan bir genç olarak toplumda öne çıkmıştır. Ancak mevcut sistem içerisinde şahit oldukları kendisinde çelişkilere ve bir arayışa neden olmuştur. Toplumda kadına yer verilmemesi, değer verilmemesi, kadın gerçeğinin küçük görülmesi, kadının şiddet görmesi, kadının toplumsal yaşamda en büyük emeği vermesi rağmen hiçe sayılması, kadınların duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebileceği hiçbir toplumsal zeminin bırakılmamış olması ve erkek tahakkümünde bir yaşama mecbur bırakılması en büyük çelişkisi olmuştur. Arîn yoldaşımız bu çelişkiyi derinden sorgulamış, büyük öfke duymuş, nedenleri üzerine kafa yormuştur. Genç bir kadın olarak şahitlik ettiği şekildeki bir yaşamı asla yaşamak istememiş ve arayış içerisine girmiştir. Arîn yoldaşımızın çelişki ve arayışları kendisini Apocu hareket ile tanıştırmıştır. Kadın özgürlüğünü, toplumsal özgürlüğü ve özgür yaşamı ideolojisinin temeli haline getiren Apocu hareketi tanıdıkça arayış ve çelişkilerinin cevabının PKK’de olduğunu görmüştür. Bu yüzden PKK’nin özgürlükle örülmüş yaşamına büyük bir tutku ve özlemle koşmuştur. Bu temelde büyük bir aşk ve sevinçle gerilla saflarına katılmıştır.

Özgür kadın gerçeğini en büyük pusulası olarak belirleyen Arîn yoldaşımız, devrimci yaşamındaki ismini Arîn Zîlan olarak belirlemiş, fedailiğin sembolü olan Arîn Mîrkan ve Zîlan (Zeynep Kınacı) yoldaşların izinden yürümeyi amaç edinmiştir. Coşkusu, morali, ilgi ve merakı sayesinde gerilla yaşamına erkenden adapte olmuş, yoldaşlarıyla güçlü bağlar kurmuş ve pratiğe başlamıştır. Metîna alanında ilk gerillacılık eğitimini almış, en temel dersleri burada öğrenmiştir. Gerilla kurallarını çabuk kavramış, düşmana karşı kendisini nasıl savunacağını bilince çıkarmıştır. İdeolojik olarak özgür kadın tarihi eğitimini görmüş, kadının hakikatini, yaşamı oluşturan başat güç olduğunu, tarihte en büyük devrimlerin kadın eliyle yaratıldığını, ancak erkek egemen ideolojisi tarafından devletçi uygarlıkla birlikte kadın ulusunun nasıl yok sayıldığını, adım adım düşürülerek erkek tahakkümünde bir yaşama daha doğrusu yaşamsızlığa mahkum edildiğini öğrenip bilince çıkarmıştır. Özgür kadın bilincini edinip kendi gücünü tanıyıp farkına vardıkça büyük bir güçlenmeyi ve gelişmeyi yaşamıştır. Kendisine ve tüm kadınlara böylesine özgür bir yaşamın yolunu açan Önder Apo’ya ve tüm şehitlerimize her daim büyük bir saygı ve minnet duymuş, aşkla bağlanmış ve bunu hep dile getirmiştir. Arîn yoldaşımız sadece ideolojik olarak değil, kadınların kendi öz savunmalarını yapıp meşru savunma savaşında aktif yer alabilmeleri için askeri olarak da kendisini geliştirmeyi esas almıştır. Bu temelde Şehîd Rojîn Gewda Askeri Akademisi’nin Operasyon Okulu’nda sadece kadın yoldaşlardan oluşan özgün eğitim sürecine katılmıştır. Burada kadın yoldaşlarıyla beraber büyük bir keyif aldığı ve çok önemli sonuçlar aldığı bir dönem geçirmiş, gerillacılık yaşamında önemli bir dönüm noktasını oluşturmuştur. Görev ayrımı gözetmeksizin tüm işlere büyük bir istekle girişen Arîn yoldaşımız, Metîna’da ve farklı alanlarda kalmıştır. Kaldığı her alanda yüksek sorumluluk duygusuyla hareket etmiş, görevlerini başarıyla yerini getirmiş, coşku ve moral dolu kişiliğiyle yoldaşlarının sevgisini kazanmıştır. Önünde aydın bir gelecek, başarılı bir pratik ve büyük özgür yaşam hayalleri olan Arîn yoldaşımız, halkımızın özgürlük davası için yapacağı çok şey varken, gelişen bir düşman saldırısında yanındaki yoldaşıyla birlikte şehadete ulaşmıştır. PKK’de yaşadığı her anı dolu dolu yaşayan, büyük anlamlar sığdıran ve kalıcı izler bırakan Arîn yoldaşımızın amaçlarını başarmak, hayallerini gerçekleştirmek ve intikamını almak biz yoldaşlarının boyun borcudur. Arîn yoldaşımız şahsında tüm şehitlerimize verdiğimiz sözümüzü yinelerken, Elbak’ın cesur ve yiğit kadınının mücadelemizde her daim yaşayacağını belirtiyoruz.

 

SORXWÎN MAZLUM

Aslen, Kurdistani toplumsal değerlerin güçlü bir biçimde yaşandığı ve direniş kültürünün bütün baskılara rağmen silinmediği Garzan-Bedlîs’li olan Sorxwîn yoldaşımız, işgalci Tür devletinin baskıları nedeniyle İstanbul’a göç etmek zorunda kalan yurtsever bir ailemizde dünyaya gelmiştir. Sömürgeci Türk devletinin inkâr, imha ve asimilasyon saldırıları nedeniyle ülke topraklarından kopmak ve Türk metropollerinde yaşamak zorunda kalan yoldaşımız, kutsal Kurdistan topraklarına duyduğu özlemle büyümüştür. Her şeye rağmen Önder Apo öncülüğünde gelişen partimiz PKK’nin tarihi direnişini yakından takip eden yoldaşımız, genç bir Kürt kadını olarak direnişçi kimliğini kaybetmemiştir. Sistemin Kürt gençlerini özünden kopararak mücadeleden uzaklaştırma çabalarına rağmen her zaman arayış içerisinde olmuştur. Özgürlük arayışını süreklileştiren yoldaşımız, kadının ve kadın iradesinin yok sayılması gerçeğini görmüş ve bu durumu asla kabul etmemiştir. Dört duvar arasına mahkum edilerek köleleştirilen kadın gerçekliğinin Önder Apo öncülüğünde gelişen PKK saflarında ordulaşması ve işgalcilere karşı etkin bir mücadele yürütmesinden büyük bir heyecan duyan yoldaşımız, gerilla saflarına katılacağı günün hayalini kurmuştur.

Sorxwîn yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin saldırılarını yoğunlaştırdığı 2016 yılında halkımızın çektiği acılara cevap olmak ve özgür bir vatan kurma temelinde doğup büyüdüğü Bedlîs topraklarında gerilla saflarına katılmıştır. İlk gerillacılık deneyimini Botan’da yürüten Sorxwîn yoldaşımız, özlemini duyduğu Kurdistan topraklarıyla genç bir kadın gerilla olarak bütünleşmiştir. Heyecanlı ve emekçi kişiliğiyle gerillacılık koşullarına hızla uyum sağlamış, kısa sürede yetkin bir gerilla olmuş ve işgalci Türk ordusuna karşı etkili bir mücadele yürütmüştür. Botan’dan sonra geçtiği Metîna alanında da etkili bir pratik yürüten yoldaşımız, işgalcilere karşı olan öfkesini örgütleyerek mücadelesine aktarmıştır. Mücadeleci kişiliğiyle en zor koşullar altında ve en zor alanlarda gerillacılık yürüten yoldaşımız, çelikten bir iradeye sahip zor koşuların militanı olmuştur. Fedai duruşu ve yaşamda oynadığı öncülük rolüyle PKK ve PAJK çizgisinin örnek bir militanı olmayı başarmıştır. Önder Apo felsefesiyle kuşanan Sorxwîn yoldaşımız, kadın özgürlük çizgisinde derinleşerek kendisini adeta yeniden yaratan yoldaşlarımızdan olmuştur. PKK’nin kutsal yoldaşlık ilkesine her zaman bağlı kalmış ve yüceltmek için her zaman çaba içerisinde olmuş, kurduğu güçlü yoldaşlık ilişkileriyle bütün yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazanmıştır. Militan kişiliğiyle bulunduğu her ortamda bir YJA Star gerillası olarak öncülük rolünü layıkıyla yerine getiren yoldaşımız, şehitlerimizin kutsal mücadele mirasına her zaman sahip çıkmıştır. Önder Apo’yu ve PKK felsefesinde derinleşmek için sürekli yoğunlaşan Sorxwîn yoldaşımız, her koşulda kendisini geliştirmiş ve öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştirmiştir. Demokratik Modernite Gerillacılığı’nda uzmanlaşan yoldaşımız, öğrendiklerini güçlü bir şekilde pratiğe aktarmış ve sürekli gelişerek komutanlaşma çizgisinden önemli bir aşamaya gelmiştir. Genç yaşından katıldığı Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında örnek bir PKK ve PAJK militanı olmayı başaran Sorxwîn yoldaşımızın ardında bıraktığı mücadele mirası her zaman önümüze aydınlatmaya devam edecektir.

 

ÇIYAGER AMED

Çiyager yoldaşımız yurtseverliğin merkezi ve ülkemizin başkenti Amed’de, yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Amed’in toplumsal dokusu ve yurtseverlik kültürüyle büyümüştür. Folklorda yetenekli olan, çalışkanlığıyla dikkat çeken Çiyager yoldaşımız bir emekçi olarak madenlerde çalışmış, emek olgusunu tanımıştır. Emeğiyle var olmayı öğrenen yoldaşımız, tüm insanların acısını yüreğinde hissetmeyi öğrenmiştir. Halkının varlık ve özgürlük mücadelesini de yakından tanıyan Çiyager yoldaşımız, gerilla saflarına katılan abisinden ve amcasının oğlundan etkilenmiştir. Apocu hareketi yakından tanımış, tanıdıkça bir Kürt genci olarak kendisine düşen sorumlulukların olduğunu görmüş ve bu bilinçle devrim çalışmalarına katılmıştır. Bir dönem milislik çalışmaları yürütmüştür. Kürt halkına karşı Çökertme Planı adıyla topyekün soykırım yapma kararı alan sömürgeci, soykırımcı Türk devleti 2015 yılında pervasızca bir biçimde halkımıza ve yurtsever şehirlere saldırmıştır. Bu saldırılara karşı Kürt gençlerinin öncülüğünde özyönetim direnişi gelişmiş, tarihe geçen direniş destanları yazılmıştır. Çiyager yoldaşımız Amed’in orta yerinde Sur’da gelişen özyönetim direnişinden, zulüm gören halkımızın acısından ve şehit yoldaşlardan oldukça etkilenmiştir. Özellikle o süreçte yaşanan ve bir daha silinmemecesine herkesin hafızasına kazanan buzdolabında saklanan Cemile Çağırga, panzerin arkasından sürüklenen Hacı Lokman Birlik, cenazesi günlerce sokak ortasında bırakılan Taybet Ana, Çiyager yoldaşımızı oldukça etkilemiştir. Kürt halkına yaşatılan tarifi imkansız bu acıların intikamını almak ve halkımızın özgür bir gelecek sahibi olmasını sağlamak için devrimci mücadeleye aktif katılma kararı alarak 2016 yılında parti saflarına katılmıştır.

Parti saflarına katıldığında, Sur Özyönetim Direnişi’nde “ne olursa olsun, son muhteşem olacak” diyen efsane komutanımız Çiyager yoldaşın ismini almıştır. Çiyager yoldaşımız mücadele saflarına katıldıktan sonra hızla pratikleşmiş, halkının çektiği acıların intikamını alma hırsıyla hiç vakit kaybetmeden aktif savaşa katılmıştır. DAİŞ’e karşı mücadelede birçok alanda savaşmış, eylemlere katılmış, yüksek cesaretiyle öne çıkmış ve önemli başarılar elde etmiştir. Edindiği tecrübelerin yanı sıra operasyon okulunda ve askeri uzmanlık akademisinde eğitimi almış, taktik konusunda uzmanlaşmış ve yeni dönem gerillacılığında derinleşmiştir. Çiyager yoldaşımız halkımızın özgür bir gelecek ve onurlu yaşam sahibi olması için her yerde fedaice savaşmıştır. Çiyager yoldaşımız bu inanç ve kararlılıkla Metîna alanında mücadele ederken gelişen düşman saldırısında şehadete ulaşmıştır. Çiyagerlerin asla tükenmeyeceğinin ve özgür yaşam umudunun asla yok edilemeyeceğinin en somut hakikati olan Çiyager yoldaşımız, bir konuşmasında tüm Kürt gençlerinin dağlara akmasını istemiş, gerillaya katılmaları için çağrıda bulunmuştur. Başta Amed’in yurtsever gençleri olmak üzere tüm Kürt gençlerinin Şehîd Çiyager Amed yoldaşımızın bu çağrısına cevap vereceğine ve mücadelesine sahip çıkacağına inanıyoruz. Yoldaşları olarak şehitler çizgisinin amansız takipçisi olacağımızı, şehitlerin amaçlarını başarma ve anılarını Özgür Kurdistan’dan Özgür Önderlik ile yaşatma sözümüzü yineliyoruz.

 

WELAT BOTAN

Özgürlük mücadelemizin başladığı ilk yıllardan günümüze kadar kopmaz bir bağla partimiz PKK’ye bağlanan ve bu bağlılıklarını gerilla saflarına gönderdikleri yüzlerce en yiğit evlatları ve şehitleri ile daha da güçlendiren Riha’nin Pirsûs ilçesi yurtseverlikleri ile tüm Kurdistan’a örnek bir alan olmuştur. Yurtseverlik geleneğinin güçlü olduğu böyle bir alanda yurtsever bir ailede doğan Welat yoldaşımız, kuşkusuz doğup büyüdüğü ortamın etkisinde kalmış ve küçük yaşlardan itibaren partimiz PKK’yi tanımıştır. Gerillanın kahramanlık hikayeleri ile büyüyen yoldaşımız bu kahramanlık hikayelerinin bir parçası olmak için hayal kurmuş, gerillaya katılacağı günü sabırsızlıkla beklemiştir. Gençlik dönemlerinden itibaren özgürlük mücadelemize olan ilgisi daha da artmış ve arayışlara girmiştir. Halkımıza ve Hareketimize yönelik saldırıların her geçen gün daha artması Welat yoldaşımızın mücadele istemini daha da bilemiş ve bir arkadaşı ile birlikte gerilla saflarına katılmak üzere yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüştür.

Emekçi bir kişiliği olan Welat yoldaşımız, emeğin kutsal olduğu ve her şeyin emekle yaratıldığı gerilla ve dağ yaşamına adapte olmakta zorlanmamıştır. Aldığı eğitimlerle duygusal temeldeki katılımını daha bilinçli bir katılıma dönüştürmeyi başaran yoldaşımız, günden güne katılımındaki temposunu artırmış ve öncü bir militan olmayı başarmıştır. Kendisini Apocu felsefede geliştirmeyi ve kapitalist sistemin kişiliği üzerinde yarattığı etkileri aşmayı en öncelikli hedefleri olarak belirleyen yoldaşımız yaptığı derin yoğunlaşmalarla bu çabasında başarılı olmuştur. Halkımıza yönelik artan düşman saldırılarına karşı bir özgürlük gerillası olarak görev ve sorumluluklarının farkında olan yoldaşımız, düşmana karşı savaşacağı günü sabırsızlıkla beklemiş, bu yönlü çabalarını daha da sıklaştırmıştır. Yetkin ve uzman bir gerilla olabilmek için yeni dönem gerilla taktiklerine yoğunlaşan Welat yoldaşımız, bu temelde orta otomatik silahlarda uzmanlaşmıştır. Aldığı eğitimlerle kendisini askeri ve ideolojik olarak daha da donatan Welat yoldaşımız Metîna alanına geçmiş, buradaki pratiğe güçlü bir şekilde katılmıştır. Sade, emekçi ve fedakar katılımı ile birlikte çalıştığı tüm yoldaşlarında büyük bir etki yaratan yoldaşımız gerçekleşen düşman saldırılarında şehadete ulaşarak, ölümsüzler kervanına katılmıştır.

 

SÎPAN RÊBER

Bedlîs Kürt kültürünün en derin yaşandığı, onlarca alim ve bilge insanın yetiştiği bir şehirdir. Bu özelliklerinden dolayı düşman saldırılarına karşı her zaman duyarlı olmuştur. İşgalci Türk devletinin soykırım amacıyla yaptığı saldırılara karşı her zaman direniş içerisinde olan Bedlîs halkımız asla onurlu yaşamdan, dilinden ve kültüründe taviz vermemiştir. Partimiz PKK öncülüğünde gelişen Kurdistan Özgürlük Mücadelemizi kısa sürede benimseyen Bedlîs halkımız, en değerli evlatlarını mücadele saflarına katarak özgürlükten yana tavrını belirlemiştir. Sîpan yoldaşımız da böylesi köklü bir geleneğin hakim olduğu Bedlîs’in Adilcevaz ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Yaşadığı çevre ve ailesinin yurtsever ve geleneklerine bağlı olmalarından dolayı Sîpan yoldaşımız Partimizi ve gerilla mücadelemizi küçük yaşlardan itibaren tanımıştır. Düşmanın özel savaş amaçlı geliştirdiği ve Kürt çocuklarını asimile etmek için kullandığı YİBO’larda okumasına rağmen özünü korumasını başaran Sîpan yoldaşımız, düşmanın geliştirdiği soykırım siyasetini kendi kişiliğinde boşa çıkarmıştır. Bu özelliğiyle örnek bir kişiliğe sahip olan Sîpan yoldaşımız, gençlik dönemlerinden itibaren mücadele saflarına katılmak üzere arayışlara girmiştir. Halkımıza dayatılan soykırım siyasetinin ancak radikal bir mücadele ile kırılabileceği gerçekliğini yaşayarak öğrenen, düşman baskı ve saldırılarını iliklerine kadar hisseden yoldaşımız en doğru mücadele alanının gerilla safları olduğu bilinciyle yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüş ve gerilla saflarına katılmıştır.

Mücadeleye olan inancı ve kararlığıyla dikkatleri üzerine çeken Sîpan yoldaşımız kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına adapte olmuştur. Dağ yaşamının tüm zorluklarını anlamlandırarak aşmasını başaran yoldaşımız, kendisini askeri ve ideolojik olarak eğiterek, anlam gücünü her geçen gün daha da büyütmüştür. Aldığı eğitimlerle halk gerçekliğimizi, düşmanın soykırım siyasetini ve bu siyasete karşı partimiz PKK öncülüğünde yürütülen mücadeleyi bilince çıkarmaya başlamıştır. Tarihten dersler çıkarmayı en temel özelliklerinden biri haline getiren Sîpan yoldaşımız, kişiliğine yönelerek, kendisinde mücadele önünde engel olan, düşmanın asimilasyon politikaları sonucu oluşmuş özelliklerle mücadele etmeye ve bunları aşmaya başlamıştır. Kendisine ait olmayan ve mücadelesi ile kendisi arasına giren bu özellikleri aştıkça özgür yaşamla daha fazla bütünleşen yoldaşımız, tüm yoldaşlarına örnek olmaya başlamıştır. Yine düşmanın halkımıza ve hareketimize karşı tarihin en kapsamlı saldırılarını geliştirdiği bir süreçte mutlaka bu düşman saldırılarına karşı cevap olması gerektiğini düşünen Sîpan yoldaşımız, kendisini yeni dönem gerilla tarzında ve taktiğinde geliştirmeyi esas almıştır. Bu amaçla öncelikle kendisinden tecrübeli yoldaşlarının savaş tecrübelerinden faydalanmıştır. Daha sonra gerilla savaş sanatı ve taktiklerini bir bir öğrenen yoldaşımız, şehit yoldaşlarımıza layık bir mücadelenin sahibi olmak için en zorlu mücadele alanlarına gitmeyi önermiştir. En temel hedefini Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak olarak belirleyen Sîpan yoldaşımız bu temelde mücadelesini her geçen gün daha büyütmüştür. Dürüst, emekçi ve fedakar katılımı ile tüm yoldaşlarınca sevilen ve sayılan Apocu bir militan olan Sîpan yoldaşımız, yaşamı ve mücadelesi ile tüm Kürt gençlerine örnek olmayı başarmıştır.”