Kahraman bir Kürt kadını olarak mücadele tarihine geçti

Türk devletinin kimyasal saldırısı sonucu 2022 yılının Mayıs ayında bir grup arkadaşıyla birlikte ölümsüzler kervanına katılan Binevş Agal, adı gibi yaşadı, kahraman bir Kürt kadını olarak mücadele tarihine geçti.

PKK ile birlikte Kürt halkının ölüm uykusundan uyanmasıyla Türk devletini büyük bir korku sardı. Türk devleti bu korku ile yıllardır Kürt halkına karşı saldırılarında her türlü vahşi metodu kullandı. Kurdistan’ın yiğit gençleri ise Rêber Apo’nun fikir ve felsefesi doğrultusunda bu saldırılara karşı kanlarının son damlasına kadar savaşıyor. Bu kahramanlardan biri de Binevş Agal (Gülperin Ata).  

Yurtsever bir ailenin ferdi olarak Riha’nın Wêranşar ilçesinde dünyaya gelen Gülperin Ata, çocukluğundan itibaren düşmanın Kürt halkına yönelik katliamlarına şahit olur. Türk devleti tarafından aile fertleri katledilen, zindana atılan, sürgün edilen Gülperin Ata’nın düşmana karşı olan kin ve öfkesi gün geçtikçe daha da büyür. Ve nihayetinde sömürgeci düşmandan intikam almak için 2014 yılında Botan’dan gerilla saflarına katılır. Daha sonra Besta bölgesine geçen Ata, Özgürlük Hareketi’nin öncülerinden Binevş Agal’in ismini alır.

Gerilla yaşamıyla hızla bütünleşen şehit Binevş, Rêber Apo’nun düşüncelerini anlamakla gerçek amaç ve hedeflerine ulaşacağını düşünür. Rêber Apo'nun hakikati kadınların, çocukların, gençlerin ve tüm insanlığın özgürlüğünde gizli olduğunu, insanın ancak bu fikirleri okuyup üzerinde düşünerek hayatın anlamına ulaşabileceğini kavrayan Binevş, bu ilkelerden hareketle 2017 yılında Mahsum Korkmaz Akademisi’ne giderek askeri ve ideolojik eğitim alır.

Eğitimde Önder Apo’nun savunmalarıyla tartışmalara büyük bir istekle katılan Binevş Agal, adına layık olmak için çok çalışır. Büyük güven ve hassasiyet gerektiren özel çalışmalarda yerini alır. Üzerine düşen tüm sorumlulukları başarıyla yerine getirir.

DİRENİŞİ KIRAMAYAN DÜŞMAN KİMYASAL SİLAHLA SALDIRDI

PKK’deki derin yoldaşlık ilişkilerinden etkilenen YJA Star gerillası Binevş, Rêber Apo ile yoldaşlık yapan Hakileri, Mazlumları, Hayrileri kendisine örnek alır ve o düzeye ulaşmak için çabalar. Bu nedenle yoldaşları arasında her zaman mütevazi, fedakar ve özverili biri olarak tanınır. Mücadelesi ve direnişi ile yoldaşlarına örnek olan Binevş, şehit arkadaşlarının intikamını almak için sürekli sıcak mücadele alanına gitme önerisi yapar.

Gerilla yaşamı boyunca en zorlu koşullarda mücadele eden Binevş Agal, 2019 yılında yönünü Medya Savunma Alanları’na verir. Görev yeri olan Kurojahro’ya büyük bir aşkla bağlanır. İşgalcilere ağır kayıplar yaşatan eylemler için yoldaşlarıyla birlikte büyük emek sarf eder.  

Türk devletinin Zap, Avaşîn ve Metîna başta olmak üzere Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarının ardından yoldaşlarıyla birlikte bu saldırılara güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık verir. Türk ordusunun işgal saldırılarına günlerce direnir. Yoldaşlarını komuta eden şehit Binevş ve yoldaşlarının direnişini kıramayan işgalci Türk devleti, kimyasal silah kullanır. 23-25 Mayıs 2022 tarihinde Zap alanında son nefesine kadar mücadele eden gerilla Binevş Agal ve bir grup yoldaşı kimyasal saldırı sonucu katledilerek ölümsüzler kervanına katılır.