Kamaç: Kaybettirmeye değil kazanmaya odaklanmalıyız

Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç, yerel seçim sürecine dikkat çekerek, "Sadece geriletmeye, kaybettirmeye değil kazanmaya odaklanmalıyız” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçim sonuçlarından sonra yoğun bir değerlendirme sürecine girdi. Eleştiri-öz eleştiri temelinde gerçekleşen bu toplantılar, önümüzdeki yerel seçim çalışmalarının da başlangıcı olarak ele alınıyor.

Yeşil Sol Parti’nin Kurdistani İttifak bileşenlerinden Amed Milletvekili Mehmet Kamaç, yerel seçim stratejilerini ve taktiklerini ANF’ye anlattı.

  'ZOR BİR SÜREÇ BİZİ BEKLİYOR'

Kamaç, 14 Mayıs seçimlerinde hedeflere ulaşılamadığını belirterek, şunları söyledi:

"Aslında seçim sonuçları bizim açımızdan hem günümüz hem de önümüzdeki dönemler için çok ciddi mesajlar içeriyordu. Biz de bu mesajları ciddiyetle ele alarak derinlikli ve geniş yelpazede esaslı tartışmalar, müzakereler ve değerlendirmeler içeren bir süreç işlettik ve işletiyoruz. İttifak ve bileşenleri ile herkesin bir elini taşın altına koyduğu bu değerlendirmeler sürecinin yanlışları düzelterek, eksikleri gidererek yeni hedeflere doğru mücadele iradesini daha güçlü ortaya çıkaracağına inanıyoruz. Böylesi bir süreçte yerel seçimlere gidiyoruz. Şartları ve dinamikleri itibarıyla genel seçimlerle farklılıklar arz etse de zor bir süreç olacağının farkında ve bilincindeyiz.”

  'DAHA AZİMLİ HAZIRLANMALIYIZ'

Mevcut atmosferde yerel seçimler sathına nasıl girileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kamaç, “Moral ve motivasyonun bozulması bir gerçeğin ifadesi ama bu asla irade kırılması, inancın yitirilmesi veya mücadele azminin zayıflaması anlamına gelmez. Bilakis kendini yine ve yeniden noksanlıklardan arındırarak, geleceğe daha azimli hazırlanmak bağlamında böylesi kriz ortamlarını fırsata dönüştürebiliriz. Bunun için yeterli tecrübe, bilgi, birikim, cesaret ve yeteneğe sahibiz. Eksileri ve artıları ile 14 Mayıs geride kaldı. Artılarını kazanım addedip, eksilerinden de ders çıkararak yerel seçimler için çalışacağız” diye konuştu.

'İTTİFAK, ÖZGÜRLÜK YOLCULUĞUNDA BİRLİKTELİKTİR'

Yerel seçimlerin barındırdığı farklı dinamiklerden dolayı zor bir süreç olduğunu belirten Kamaç, şöyle devam etti:

"Yerel seçimler, genel seçimlerde ortaya çıkan sonuçlardan sonra daha zor olacak. Bazen insanın işinin zor olduğunu bilmesi o zoru kolaylaştırır, kolay olduğunu bilmesi kolayı zorlaştırır. Biz zor olduğunu biliyor, moral ve motivasyonumuzla ona göre hazırlanıyoruz. Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı adı altında 2023 genel seçimlerinde yer aldık ve bu isim ile bir çerçeve metin de yayımladık. Aslında bu 2019 yerel seçim mutabakatından nispeten daha ileri bir metindi. Bu konuda pratik ve teorik deneyimlerimiz ışığında bir ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilirim. Bu yerel seçimlerde de süreci daha da ileriye taşıyacak en geniş hali ile bir ittifak çalışmasını önümüze koymalıyız. Zaten Kürtlerin yüz yıllardır konuşup başaramadıkları ancak son zamanlarda adım adım büyüyen ittifakın seçim ittifakı değil, özgürlük yolculuğunda birlikte mücadele ittifakıdır.”

'SOKAĞIN SESİNE KULAK VERMELİYİZ'

14 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere yapılan çalışmaların yerel seçimler stratejisini de belirlemek için ciddi veriler oluşturduğunu aktaran Kamaç, “Bu veriler ışığında seçimin esaslarını belirlemek için bir dizi çalışmaya ihtiyaç var. En geniş anlamı ile birkaç şey söylemek gerekirse; sokağın sesine kulak veren, mümkün olan en geniş çerçevede toplum kesimlerinin temsili esas yaklaşımlardan biri olmalı. Bu manada Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı için tarihi bir görev, anlamını bulması için de tarihi bir fırsattır” şeklinde konuştu.

'SADECE SAVUNMA POZİSYONUNDA OLMAMALIYIZ'

Cumhur İttifakı’nın Kurdistan’da atak yapacağına dair söylemlerin seçime aylar kala algı oluşturulmak için ortaya atılan söylemler olduğunun altını çizen Kamaç, şunları söyledi: “Öncelikle toplumsal algı ile oynanıyor. Her şeyden önce bu tür hamlelere karşı uyanık olacağız. Genel seçimlerde Türkiye genelinde elde ettiği başarıyı yerel seçimlerde perçinlemek isteyecektir. Ama genel seçimlerde bile bölge özelinde bir başarı elde edemedi. Bunun için de tüm imkânlarını bölgede başarı elde etmek için seferber edecektir. Biz bunun farkında ve bilincindeyiz. Tabii biz karşımızdakilerin hamlelerini ve hedeflerini hesap edeceğiz ama asla sadece savunma pozisyonunda kalmamalıyız. Hamle siyasetinin karşımızdakileri savunmaya itecek örneklerini ortaya koymalıyız. Bundan dolayı oluşturulmak istenen algılarla değil amacımıza, hedefimize, bizi bunlara ulaştıracak stratejimize odaklanmalı ve işimizi yapmalıyız.”

'KAZANMA VE KAZANDIRMA ÜZERİNE ÇALIŞMALIYIZ'

Hedeflerinin sadece kazanmak olduğunu ifade eden Kamaç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Konjonktüre göre seçimlerde kimilerini geriletme veya kaybettirme hedefleri olur. Zaman zaman buna başvurulur ama biz bu seçimde stratejimizi sadece kazanma ve kazandırana kazandırma üzerine kurgulamalı ve buna göre çalışmalar yapmalıyız. Esas geriletme veya kaybettirme biz kazandığımızda gerçekleşmiş olur. Geçmiş dönemlerde sadece birilerine kaybettirme veya geriletme siyaseti bize esastan bir şey kazandırmadı. Aksine ağır bir faturası oldu. Büyük şehirlerde destekleyip kazandırdığımız partinin genel başkanı ancak İstanbul’a kayyum söz konusu olduğunda cehennemin kapılarını açmak aklına geldi. Oysa 50 belediyemize atanan kayyumların nedenlerinden bir tanesi tam da bu idi. Ancak kazandırdıklarımız belediyelerimize haksız, hukuksuz anti demokratik bir şekilde kayyum atandığında bizim için değil demokrasi, hukuk ve halkın iradesi adına cehennemin kapılarını açmalı idi. Onun için kazanmaya ve kazandıracak olana kazandırmaya odaklanmalıyız. Bunun dışında kim kaybetmiş, kim gerilemiş ya da kim kazanmış, bizim ilgi alanımızın esasını oluşturmamalıdır.”