Kasun: Halk Dersim belediyesini gerçek temsilcilerine iade edecek

9 yıl boyunca Dersim’de belediye başkan ve eşbaşkan yardımcılığı yapan İbrahim Kasun, tüm baskı, sindirme ve seçmen kaydırma operasyonlarının başarılı olmayacağını vurguladı.

Dersim’de BDP ve DBP belediye yönetimi sırasında üç dönem belediye başkan yardımcılığı yapan İbrahim Kasun, 31 Mart yerel seçimlerini ANF’ye değerlendirdi. Seçime günler kala Devrimci Güç Birliği adaylarıyla mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan Kasun, seçmenin kayyum tarafından işgal edilen belediyeyi gerçek temsilcilerine iade etmeye kararlı olduğunun altını çizdi.

Dersim’deki seçim çalışmalarında yer alan İbrahim Kasun, Devrimci Güç Birliği adaylarına halk desteğinin tam olduğunu söyledi. BDP ve DBP belediyesinde üç dönem, toplam 9 yıl belediye başkan yardımcılığı görevini yürüten Kasun, OHAL kapsamında 22 Kasım 2016’da çıkartılan 677 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile hukuksuz bir biçimde ihraç edildi ve 10 ay hapsedildi. Bugün Belediye Eşbaşkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir ile birlikte mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan Kasun, halk arasında yaptıkları çalışmalardan yola çıkarak seçmenin kayyum tarafından işgal edilen belediyeyi tekrar temsilcilerine geri iade etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

‘BASKI POLİTİKALARI GÖÇE NEDEN OLDU’

Kasun, iktidarın, “Tekrar kayyum atarız” tehdidiyle seçmen üzerinde yaratılmak istenen korku ve endişe iklimini yaptıkları çalışmalarla kırmayı başardıklarını söyledi.

Devletin baskı politikaları nedeniyle çok sayıda kişinin göç etmek zorunda kaldığını belirten Kasun, 24 Haziran seçimlerinde merkezde 23.200 civarında olan kayıtlı seçmen sayısının YSK’dan alınan listeye göre 22.600’e gerilediğini, seçmen sayısında 600 kadar bir düşüş meydana geldiğine işaret etti. Göçün özellikle genç nüfusta görüldüğünü belirten Kasun, baskı nedeniyle gençlerin ya yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını, ya da cezaevine atıldığını söyledi.

‘260 HAYALİ SEÇMENİ İPTAL ETTİRDİK’

İktidarın seçmen kaydırma manevrasının Dersim Merkez’de yapıldığını; dışardan gelip kaydedilmiş çok sayıda seçmen tespit ettiklerini aktaran Kasun, “Biz bu hukuksuzluğa itiraz ettik ve sadece bir adreste gösterilen 260 civarında hayali seçmeni iptal ettirdik. Merkeze çok sayıda asker, polis ve özel harekatçı getirildiği için şu anda diğer seçmen kitlesinin niteliğini ve ne kadar seçmen kaydırması yapıldığını tam bilmiyoruz” dedi.

‘İHALELERİ KENDİ ADAMLARINA VERMİŞLER’

Tüm baskı, sindirme ve seçmen kaydırma operasyonlarının başarılı olmayacağını vurgulayan Kasun, Dersim merkez sakinlerinin kayyumu göndermeye kararlı olduğunun altını çizdi. Kayyumun atanmasıyla asimilasyon politikalarının arttığını belirten Kasun, kentin her yerini Osmanlı motifleriyle dolduran kayyumun halkın parasını savurmakla kalmadığına, belediye bütçesini borçlandırarak gideceğine dikkat çekti.

Adeta karakola çevrilen belediye binasına halkın girmek istemediğini anlatan Kasun şunları kaydetti: “Halk bir an önce belediye binasının tekrar halka iade edilmesini, karakol olmaktan çıkartılmasını ve gerçek temsilcilerine verilmesini bekliyor. Kayyum bu kente hiçbir hizmet yapmadığı gibi tadilat adı altında yapılmış olanı da bozdu. Bugün yağmur yağdığında yeraltı çarşısına şelale gibi su akıyor. Çok sayıda hayali ihale yapılmış; ihale kalemlerini abartarak ihaleleri kendi adamlarına vermişler. Ayrıca Atatürk Mahallesi’nden kent merkezine TEDAŞ’ın yaptığı aydınlatmayı söken kayyum bu kentin gerçekliğine, doğasına ve ekolojisine uymayan şovenist argümanlarla aydınlatma yapmış ve belediyeyi boş yere borçlandırmıştır. Bizim tahminimize göre borçlanma 80 milyon civarındadır.”