Kayıp yakınları Çiçek'in hikâyesini anlattı

İHD ve kayıp yakınları, 'faili meçhul' cinayette yaşamını yitiren Abdussamet Çiçek’in hikâyesini anlattı.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi'nin "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi 583'üncü haftasına girdi. Bu haftaki eylem, İHD Kadın Komisyonu üyesi Ezgi Sıla Demir'in hazırladığı ve katledilen Abdussamet Çiçek'in hikâyesinin paylaşıldığı video ile gerçekleşti.

ÇİÇEK'İN HİKÂYESİ

Videoda Nisan 1992'de 'faili meçhul' cinayet sonucu yaşamını yitiren Abdussamet Çiçek’in hikâyesi yer aldı. Çiçek'in hikâyesi şöyle anlatıldı:
"Abdussamet Çiçek 15 Nisan 1992 tarihinde öğle saatlerinde faili meçhul cinayete kurban giden Hanefi Kutlu'nun cenazesine katılır. Mezarlıkta yanına biri yaklaşır ondan ateş ister, bu arada uzaktan onu izleyen başka birine Abdussamet’i işaret eder. Defin işleminden sonra Abdussamet evine gitmeden önce mahalle bakkallarına olan borçlarını öder ve yolda karşılaştığı iş arkadaşı Şehmus’la beraber yoluna devam ederler. Tam bu esnada arkadan gelen üç kişi Şehmus’u iterek yere düşürürler ve Abdussamet’e silahla ateş ederler.
Silahlardan çıkan kurşunlardan yaralanan Abdussamet olay yerinde hayatını kaybeder. Halk failleri kovalar ve yakalar. Ancak olay yerine gelen emniyet görevlileri failleri halkın elinden linç edilmekten son anda kurtarırlar, karakola götürülen failler üç gün sonra delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakılırlar.
Ailenin üzerindeki şiddet ve tehditler bundan sonra da artarak devam eder. Abdussamet’in oğlu okuldan dönerken kimliği belirsiz kişilerin satırlı saldırısına uğrar ve yaralı olarak hastaneye kaldırılır. Saldırganlar çocuğun ölmediğini öğrenince hastaneye giderler, doktor çocuğu ancak kadın doğum bölümüne saklayarak saldırganlardan korur. Emniyet, memur olan Abdussamet’i örgüt üyesi olarak kayıtlara geçirir. Olaya ilişkin failler bir türlü bulunamaz."