'Kayyumlar özel savaş yöntemi olarak uygulanıyor'

10 Aralık İnsan Hakları Haftası'nın yerlerine atanan kayyumlarla karşılayan belediye eşbaşkanları, kayyumların özel savaş yöntemi olarak uygulandığına vurgu yaptı.

10 ARALIK İNSAN HAKLARI HAFTASI

10 Aralık İnsan Hakları Haftası vesilesiyle Riha Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), "Kürt illerinden kayyım rejimi" başlıklı bir panel düzenledi. Baronun Tahir Elçi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele, yerlerine kayyım atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük ile Xelfetî Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Karayılan panelist olarak katıldı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri ile yöneticilerinin de izleyici olarak yer aldığı panelin moderatörlüğünü ÖHD Riha Şube Yöneticisi Ahmet Taş yaptı. 

'KAYYUMLAR ÖZEL SAVAŞ YÖNTEMİ OLARAK UYGULANIYOR'

Burada konuşan Gülistan Sönük, "En temel hakkımız olan kendi dilimizde konuşma hakkımız bile ihlal ediliyor. Bu nedenle salonda Kürtçe anlamayanlar olabilir, ama ben konuşmamı buna tepki olarak Kürtçe devam ettireceğim" diye konuştu. Kayyumların özel savaş yöntemi olarak kullanıldığına dikkat çeken Gülistan Sönük, "Kayyımlar ile Kürtleri her alandan yok etme amaçlanmaktadır. Kürtleri, kültürel olarak yok etmek istiyorlar. Son 8 yılda Kürdistan’da uyuşturucu bağımlılığı her geçen gün artıyor. Kullanım yaşı küçük yaşlara düşmüş durumda. Çocukları siyasetten bu uygulamalar ile uzak tutmayı amaçlıyorlar" dedi.

'SİYASET YAPMA HAKKIMIZ ENGELENİYOR'

Daha sonra söz alan Xelfetî Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, "Bu bir darbe hukukudur. Siyasi çalışmalarımız kayyıma gerekçe yapılıyor. 2020 yılında benimle ilgili açılan dava 2019’da yaptığımız bütün seçim çalışmalarımız yer alıyor. Neden il ve ilçe binamıza girip-çıktığımız sorgulanıyor. Bu yargı süreci devam ederken bizi bir handikabın içine sokmak istiyorlar. Anayasal haklarımız kağıt üzerinde var ama siyaset yapmamız filli olarak yasaklanıyor. Faşist zihniyette kayyımların bir yasal dayanağının olmadığını biliyor" ifadelerini kullandı. Yaptıkları çalışmaları anlatan Karayılan, "8 yıldır hizmet gitmeyen köylere hizmet götürdük. Kayyım bir halkın siyaset yapma hakkını elinden gasp ettiği gibi elindeki ekmeği de gasp etmesidir. Bu anlayışa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.