‘Kayyumlar tarihi yapıları bilinçli bir şekilde tahrip ediyor’

HDP’li belediyeleri gasp eden kayyumların Wan’da tarihi yapıları bilinçli bir şekilde tahrip ettiğini söyleyen HDP Ekoloji Komisyonu Üyesi Mesut Bor, yapıların tarihi dokusunun tamamen yok edildiğini vurguladı.

Tarihi Wan Kalesi'nde restorasyon çalışmalarına başlayan AKP tarafından gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi, kalede bulunan Süleyman Şah Camisini tamamen ortadan kaldırdı. Kayyum tarafından gasp edilen belediye, bu çalışmanın ismini ise "rekonstrüksiyon" olarak koydu. Uzmanlar ise tarihi yapılarda rekonstrüksiyon yapılamayacağını söyledi.

Yıllar önce yine kayyumlar tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıyla tarihi kimliğinden tamamen uzaklaştırılan Van kalesinde yeniden başlayan restorasyon çalışmaları kaygıya neden oldu. Van kalesinde bulunan tarihi Süleyman Han Camisi tamamen yıkılarak yeniden yapılacak. Bu yapım ihalesi ise Asel Restorasyon isimli bir şirkete verildi. Yapımı 200 gün sürecek caminin 20 Ocak 2024’te bitmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin konuşan HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Mesut Bor, asıl amacın restorasyon değil, rant olduğunu söyledi. Tarihsel yerlerin de kentsel dönüşüm mantığıyla yıkılarak güya restore edildiğini kaydeden Bor, “AKP’nin beton-rant zihniyeti konu tarihi mekanlar olduğunda da devam ediyor. Bir tarihi yapıyı tamamen yıkıp yerine yeniden sıfırdan yapı yapmak akıl karı değil. Restorasyon yapmanın kuralları belli; tarihi eserlerin mevcut durumuna uygun proje yapılması lazım. Orijinaline uygun geri dönüşümlü malzeme ve yöntemler seçilmeli, tarihi eserlerin hangi döneme ait olduğu bulunmalı ve araştırılmalı. Wan Kalesi'nde bu kurallara uyulmuyor ve var olan tarihi dokusu tamamen yok ediliyor. Bunları defalarca söylememize rağmen hala yanlışta ısrar ediliyor” dedi.