Kayyumların Kürt kültürüne ve değerlerine saldırı silsilesi

AKP rejimi tarafından DBP'li belediyelere atanan kayyumlar, Kürt değerlerine saldırarak, sömürge politikasını devam ettirdi. Katledilen Kürt çocukların ve şairlerin anıtları ile Kürtçe simgelerin bulunduğu her şey ya yıkıldı ya da söküldü.

Kürdistan ve Türkiye halkları 31 Mart yerel seçimlerine giderken, AKP-MHP gerici ittifakının yarattığı tahribatları hatırlarda canlı tutmak adına, DBP'li belediyelere atanan kayyumların Kürt ve Kürdistan'ın değerlerine karşı gerçekleştirdikleri saldırılara göz gezdirmekte fayda var. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin sonucunu hazmedemeyen AKP faşizmi, Türk milliyetçisi kitleyi de kendine angaje etmek için yanına MHP'yi de alarak, Kürt halkına yönelik hem askeri hem de siyasi saldırıların startını verdi.

Kürt halkına yönelik baskılarının yerel yönetimler üzerinden devam ettiği bir süreç yaşandı. Özellikle de DBP’li belediyeleri türlü gerekçelerle işgal etme politikaları gün geçtikçe arttı. AKP, seçimlerle alamadığı belediyelere kayyumlar atamaya başladı. Amed’in Sûr ve Farqîn, Mûş’un Bulanık ve Batman il belediyeleri başta olmak üzere 28 belediyeye 11 Eylül 2015 günü eş zamanlı kayyumlar atandı. Bu belediyelerden 24’ü DBP’li belediyelerdi. Diğer dört belediye Fethullahçı yapı ile ilişkilendirilmişti.

KÜRT KÜLTÜRÜNE VE DEĞERLERİNE SALDIRILAR

Kayyum atanan 24 DBP’li belediyeden Sûr, Cizîr, Nisêbîn, Farqîn, Eruh, Silopiya, Suruç, Dêrîk gibi ilçeler Demokratik Bölgeler Partisi’nin yüzdelik oranı olarak en fazla oy aldıkları yerlerdi. Özellikle 31 Ekim 2016 tarihinde Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın tutuklanıp hapishaneye gönderilmesi başta Amedliler olmak üzere tüm Kürt halkının ve demokratik çevrelerin tepkisini çekti. Netice itibariyle 102 DBP'li belediyenin 96'sına kayyumlar atanarak gasp edildi. Geri kalan belediyelerin de yetkileri mülki amirliklere bağlandı.

Kayyumlar bu belediyeleri gasp ettiklerinde ilk 'icraatları' kadın kurum ve yapılarına saldırmak oldu. Kadın müdürlükleri, daire başkanlıkları, dayanışma merkezleri ve kadına yönelik şiddete karşı oluşturulan kurumlar lağvedildi. Bunların yerine pasif ve verimsiz içerikte olan başkaca rant merkezleri açıldı. Kayyumların yine ilk hedeflerinden biri de Kürt kültürünü ve tarihini simgeleyen yapıtlar oldu. Heykeller, Kürtçe tabelalar, Kürt şairler vesaire... Bu, siyasetten hakim olamadıkları Kürt kentlerine saldırı metotlarıyla hakim olma çabasıydı.

KÜRTÇE TABELALAR VE İSİMLER DEĞİŞTİRİLDİ

Gaspçı kayyumların Kürdistan'da değiştirilen Kürtçe tabela ve isimlerden bazıları şöyle:

* Amed Büyükşehir Belediyesi önündeki Asur Mitolojisi'ndeki insan başlı aslan heykelleri (Lamassus) kaldırıldı.

* Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Ehmedê Xanî Heykeli atanan kayyum tarafından kaldırıldı. Gelen tepkiler üzerine tekrar yerleştirileceği açıklandı fakat konulmadı.

* Şırnak'ın Cizre ilçesinde zırhlı kepçeler ile eski DEP Milletvekili Orhan Doğan'ın anıtı kaldırıldı.

* Amed'de dikilen Roboski Anıtı kayyum atandıktan sonra belediye tarafından kaldırıldı.

* Amed merkez Yenişehir ilçesinde Mervani Parkı'nda bulunan Mervani kabartmaları söküldü.

* Batman Belediyesi'ne kayyum atandıktan sonra kapatılan ve daha sonra yangınla zarar gören Yılmaz Güney Sineması belediye tarafından yıkıldı.

* Van'ın Gürpınar İlçe Belediyesi'ne bağlı olan Şair Niyazi Sönmez Kütüphanesi kapatıldı.

* Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Uğur Kaymaz Heykeli kaldırıldı, yerine saat kulesi yerleştirildi.

* Van'ın Edremit ilçesinde birinci derecede sit alanı olan Höyük ve Ermeni Mezarlığı üzerine tuvalet yaptırıldı.

* Van'ın Gürpınar İlçe Belediyesi'ne kayyum atandıktan sonra kentin girişindeki 3 dilli "Hoş Geldiniz" tabelası kaldırılarak yerine tek dilli tabela yerleştirildi.

* Amed'in Lice ilçesinde Ceylan Önkol Parkı'nın adı "Şehit Fırat Simpil", Medeni Yıldırım Parkı'nın adı ise "Şehit Binbaşı Ümit Çelik" olarak değiştirildi.

* Siirt'in girişindeki 3 dilli karşılama tabelası kaldırıldı yerine tek dilli tabela yerleştirildi.

* Kızıltepe'teki Kürtçe mahalle isimleri değiştirildi. Berçem Mahallesi’ne "Şahkulubey", Aşiti Mahallesi’ne "Yenikent" ve Medya Mahallesi’ne de "Selahattin Eyyubi" ismi verildi.

* Amed'in Dicle ilçesinde mahalle ve park isimlerini değiştirdi. Leyla Kasım Parkı "Hacı Osman Ayyıldız", 27 Mayıs Mahallesi "15 Temmuz Şehitleri Mahallesi", Zübeyir Akkoç Parkı ise "Ferit Kaçar Parkı" olarak değiştirdi.

* Van'ın Erciş ilçesinde 3 dilde "Barış Bağları" yazılı tabela kaldırıldı, yerine "1 Nisan Üzüm Bağları" tabelası Çatak ilçesinde ise Tahir Elçi Parkı'nın adı "Şehit GK Ali Ogün Parkı" olarak değiştirildi.

* Amed Sur Belediyesi'nin Kürtçe internet sitesi kapatıldı ve belediye önündeki Uğur Kaymaz Anıtı kaldırıldı.

* Mardin'in Nusaybin ilçesinde Newroz Anıtı yıkılarak kaldırıldı. Yerine saat kulesi yaptırıldı.

* Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan "Barış ve Kardeşlik Anıtı" söküldü.

* Siirt'te Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ndeki Kürtçe tabela Türkçesiyle değiştirildi ve kütüphanedeki Kürtçe kitaplar kaldırıldı.

* Mersin Akdeniz Belediyesi'ne kayyum Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Berkin Elvan, Bedran Encu, Çetin Encü, Erkan Encü, Bezat Özer, Enes Ata, İbrahim Aras, Ümit Kurt ve Nihat Kazanhan’ın isimleri bulunan plakayı söktü.