KCK: Rêber Apo'dan acil haber alma sağlanmalı!

KCK, “Kürt halkı, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokrasi güçleri ve dünya demokratik kamuoyu ile birlikte Rêber Apo’nun sağlık ve güvenliği konusunda sürekli bir mücadele içinde olmalı, acil olarak da Rêber Apo’dan haber almayı sağlamalıdır” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Tüm dünyaya yayılan koronavirüs Türkiye ve Kürdistan'da da kısa sürede yaygın hale gelmiştir. Bu virüsün özellikle soğuk ve nemli yerlerde ve büyük şehirlerde daha fazla yayıldığı kanıtlanmıştır. Toplu yaşanılan, bulunulan, çalışılan ve etkinlik yapılan alanlar da virüsün hızla yayıldığı yerlerdir. Bu açıdan cezaevlerinde virüsün yayılma riskinin çok yüksek olduğu söylenmektedir. Zaten bu nedenle dünya genelinde çalışma yürüten insan hakları kuruluşları başta siyasi tutsaklar olmak üzere bütün tutsakların serbest bırakılması çağrıları yapmış bulunmaktadır. Virüs nedeniyle haklı olarak Türkiye ve Kürdistan’da da tutukluların ve hükümlülerin serbest bırakılması istenmektedir.

Koronavirüs zamanında Türkiye cezaevlerinde aile ziyaretleri yasaklanmış, telefonla görüşmeler ise iki katına çıkarılmıştır. Ancak İmralı’da Kürt Halk Önderi, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediği gibi; talepte bulunulduğu halde ailesi ve avukatlarıyla telefon görüşmesi de yaptırılmamaktadır. Şu anda Kürt Halk Önderinin sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi alınamamaktadır. Koronavirüs zamanında ailelerin, avukatların sağlık ve güvenlik konusunda bilgi almaları en doğal haklarıdır. İmralı Adası’nın en önemli özelliği nemli ve soğuk olmasıdır. Bu açıdan Kürt Halk Önderinin sağlığı konusunda bilgi alınması çok önemlidir. Halkımız Kürt Halk Önderinin sağlık ve güvenlik durumunu öğrenmek istemektedir.

AKP-MHP iktidarının çıkarmak istediği infaz yasasıyla çoğunluğu Kürt olan siyasi tutsakların virüs salgını koşullarında ölmesini hedeflediği anlaşılmıştır. Bu iktidarın en büyük düşmanlığı da Kürt'ü özgür duruşlu kılan Kürt Halk Önderine yönelik olduğu, İmralı’daki uygulamalarla kanıtlanmış bulunmaktadır. Zaten bir halkın önderliğine yaklaşım o halka yaklaşımdır. Halkımız bu gerçekliği çok iyi bildiğinden önderliğine sahip çıkmakta, sağlığı, güvenliği ve özgür çalışır koşullara kavuşması ve özgürlüğünün sağlanması için mücadele etmektedir.

RÊBER APO’NUN SAĞLIK VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA HASSAS OLUNMALI

Gençler ve kadınlar başta olmak üzere halkımız ve demokrasi güçleri Covid 19’un yaygınlaştığı bu dönemde Rêber Apo’nun sağlık ve güvenliği konusunda daha hassas olmalı, bu konuda mücadeleyi her koşulda yaratıcı yol ve yöntemlerle sürdürmelidir. Rêber Apo’nun sağlık ve güvenliği konusunda mücadele aynı zamanda Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye halklarının ve Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesidir. Rêber Apo’nun tüm insanlığın özgürlük ve demokrasi önderi olduğu Covid 19 gerçeğinde bir daha görülmüştür.

ÖNDERLİĞE SAHİP ÇIKMAK TÜM İNSANLIĞIN GÖREVİDİR

Rêber Apo, kapitalizm ve onun üretim tarzının ve yönetim gerçeğinin insanlığın başına bu tür felaketler getireceğini kapsamlıca ortaya koymuştur. Kapitalist modernitenin yaratacağı bu felaketlerden kurtulmanın yolunun da kadın özgürlükçü ekolojik demokratik toplum temelinde Demokratik Modernite olduğunu ideolojik ve teorik temelleriyle insanlığa sunmuştur. İnsanlığa bu tür felaketlerden kurtulacak özgür ve demokratik yaşamın nasıl olması gerektiğini gösteren bu önderliğe sahip çıkmak tüm insanlığın da sorumluluğundadır.

Tüm insanlığın şok yaşadığı günümüzde Rêber Apo’nun düşüncelerine ve sorunlar için ortaya koyduğu çözüm önerilerine ve projelerine bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bu açıdan Önderliğin sağlık, güvenlik ve özgür çalışır koşullarda Türkiye ve Ortadoğu halkları başta olmak üzere tüm insanlığa hizmetlerde bulunması için mücadele etmek halklarımız ve tüm insanlığın görevlerindendir.

Kürt halkı, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokrasi güçleri ve dünya demokratik kamuoyu ile birlikte Rêber Apo’nun sağlık ve güvenliği konusunda sürekli bir mücadele içinde olmalı, acil olarak da Rêber Apo’dan haber almayı sağlamalıdır.”