KCK-Halklar Ve İnançlar Komitesi, Çarşema Sor'u kutladı

Çarşema Sor Bayramı'nı kutlayan KCK-Halklar Ve İnançlar Komitesi, “Êzdî halkımızı, kendilerine yöneltilmiş soykırım tehlikesinin tümüyle ortadan kalkmadığını bilerek öz savunmasını ve toplumsal örgütlülüğünü daha da büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

KCK-Halklar Ve İnançlar Komitesi, “Êzdî halkımızın miladi 2020 yılının Cejna Serêsale, Çarşema Sor bayramını kutluyoruz. Onlarca kez büyük zorluklarla ve tehlikelerle karşı karşıya kalmış, 73 fermandan geçmiş Êzdî halkımızın Çarşema Sor bayramını birkaç yıl öncesine göre daha bilinçli ve örgütlü kutluyor olması anlamı ve değeri büyük bir kazanımdır” dedi.

“Êzdîler kadim Kürt kültür ve kimlik değerlerini yaşamakta ısrar etmiş, günümüzde de temsilini yapan bir kesim oldukları için Kürt halkının düşmanlarının başlıca hedefi olmuştur” denilen açıklamada, “Yüzlerce yıldır bu saldırıları yapan barbar güçlerin sonuncusu ise faşist Türk devletidir. TC önce 2014 Ağustos’unda DAİŞ adı altında daha sonra işbirlikçilerinin desteği ile birçok defa hava saldırıları yoluyla Êzdî halkımızı hedef aldı. Faşist Türk devleti Kürt halkının yeminli düşmanıdır. Varlığını Kürtlerin yok edilmesine bağlamıştır. Bu da Türk devletinin faşist iktidarını tümden yenilgiye uğratmadan Kürt halkının, özelde de Êzdî halkımızın her daim katliam tehlikesi altında olacağı anlamına gelmektedir. Son işgal ve soykırım saldırılarında da görüldüğü gibi bugün Ortadoğu'da en tehlikeli ve en öldürücü virüs Erdoğan-Bahçeli liderliğindeki faşist Türk devletidir. Bu tehlike en başta da Kürt halkını hedeflemektedir. Türk devletinin faşist saldırılarına karşı Bakur’da, Başur’da ve Rojava’da Kürdistan özgürlük gerillasının ve her yerdeki halkımızın sürdürdüğü büyük bir direniş de vardır. Bu direniş faşist Türk devletini kesin yenilgiye uğratacak bir döneme girmiştir. Êzdî halkımızın son beş yıl içinde edindiği bilinç, kendini yönetir ve savunur düzeye gelmek için attığı adımlar, bu zaferin tarihi anlamını büyütmüş, değerini paha biçilmez kılmıştır. 2020 Çarşema Sor bayramını böyle bir kazanım ve kararlık içinde kutlamak kutsal anlamına yeni anlamlar katmıştır” ifadelerine yer verildi.

ÇARŞEMA SOR BAYRAMINI BÜYÜK BAŞARILARA VESİLE YAPALIM

KCK-Halklar Ve İnançlar Komitesi açıklamasında şu hususlara da yer verildi:

Değerli halkımız;

Kürt halkına dönük gerçekleştirilmiş soykırım saldırılarının başlıca amaçlardan biri de Efrîn, Serêkaniyê, Gre Sipî ve Şengal işgallerinde de gördüğümüz gibi Kürt halkını yaşadığı topraklardan zorla göçertmek, topraklarına başkalarını yerleştirmek olmuştur. Êzdî inancında, kültüründe ve dolayısıyla Kürt halkının duygu ve düşüncesinde Çarşema Sor bayramı olarak anlam kazanmış inanç ise Kürdistan topraklarını Heqwar görmek, ekmeğini yediğimiz topraklara bağlılığımızı bayram kültürü ile dile getirmek olmuştur. Bu bilinç ve inancın ışığında 2020 Çarşema Sor bayramını soykırımcılara karşı topraklarımızı, kültürümüzü daha güçlü savunan, baskı ve saldırıların düzeyi ne olursa olsun Kürdistan topraklarını terk etmeyen, terk etmek zorunda bırakılmış halkımızı da topraklarına döndüren duygu ve düşünceyle kutlayalım diyoruz. Bu duygu ve düşüncenin pratik öncüleri olan, başta Êzdî halkımızı olmak üzere Heqwar ülkesi Kürdistan topraklarını işgal saldırılarına karşı savunurken şehit düşen tüm kahraman şehitlerimizi Mam Zeki Şengali ve Zerdeşt yoldaşlar şahsında bir kez daha anıyoruz. Êzdî halkımızı, kendilerine yöneltilmiş soykırım tehlikesinin tümüyle ortadan kalkmadığını bilerek öz savunmasını ve toplumsal örgütlülüğünü daha da büyütmeye çağırıyoruz. Êzdîler arası birliğin gerekliliğini bu bayram vesilesi ile bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Son beş yıl içinde bir kez daha görüldü ki bir toplumu koruyan, geleceğini güvence altına alarak ona yeni değerler kazandıran şey demokratik bilinç ve örgütlenmedir. Birlik içinde mücadele etmektir. Bu duygu ve düşüncelerle 2020 Çarşema Sor bayramını daha büyük başarılara vesile yapalım diyoruz.

BAYRAM ETKİNLİKLERİNİ VİRÜSÜ DİKAKATE ALARAK YAPMAK EN DOĞRUSUDUR

Değerli Êzdî halkımız;

2020 yılı çok önemli gelişmelere yol açacak olaylarla başladı. Son birkaç aydır da tüm insanlık koronavirüs salgını tehlikesiyle karşı karşıyadır. Daha şimdiden milyonla ifade edilen hasta, yaşamını yitiren on binlerce insan vardır. Bu ve benzer salgın hastalıkların müsebbibi çıkarları için doğayı ve toplumsal ahlakı tahrip eden kapitalist iktidar ve onun ulus devlet sistemidir. Dünyanın yaratıldığı, dört mevsimin var edilerek bahara kırmızı rengin verilip yaşamın başlatıldığı güne inancın bayramı olan Çarşema Sor’u, toplumsal yaşamın böylesine ciddi bir tehdit ve tehlike altında olduğu bir zamanda kutlanmaya çalışılıyoruz. Salgın tehlikesi her gün daha da büyüyor. Bu nedenle bu yıl ki bayram kutlamalarında bu önemli gerçeği dikkate almak önemli olacaktır. Bayram etkinliklerini, toplantı ve ziyaretlerini virüsün yayılma riskini göz önünde bulundurarak yapmak en doğrusudur.

KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖZÜNE GÖRE KUTLAYALIM

Değerli Halkımız;

Bu zor günlerde halk kültürümüzde canlılığını koruyan yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma geleneğimizi örgütlülüğe dönüştürerek birbirimize yardımcı olalım. Kürt halk kültüründe güçlü yaşanan komşuluk, dostluk, akrabalık ilişkilerimizi de demokratik yurtsever örgüt bilinci ve çizgisinde ele alarak birbirimize sahip çıkmalı, zorda ve darda olanlara gerekli manevi ve maddi desteği verelim. Kürtler toplumsal adalet duygusu en güçlü halklardandır. Temiz ve çıkarsız düşünen paylaşımcı bir halktır. Bunlar birçok zorluğun üstesinden gelmemizi sağlamış ahlaki değerlerimizdir. Bu değerlerimizi Apocu bilinçle yoğurup demokratik ulus örgütlemeleri ile güncellemeyi tam başardığımızda üstesinden gelemeyeceğimiz zorluğun kalmayacağını vurgulamak istiyoruz. Çarşema Sor bayramı da başta Êzdî halkımızda olmak üzere tüm Kürtlerde bu kültürün içinde yaşatıldığı bir bayramdır. Dolaysıyla sizleri bu yıl ki bayramı bu toplumsal kültürümüzün özüne göre kutlamaya çağırıyoruz.

Özellikle de son yıllardaki gelişmeler başta Êzdîler olmak üzere tüm Kürtlerin Apocu bilinçle örgütlenip mücadele ettikçe, her türlü zorluğun üstesinden gelebildiklerini yeterince göstermiştir. Aynı zamanda halkımızın direniş kültürünün, toplumsal ahlaki değerlerinin güncellenmiş ifadesi de olan Kürdistan özgürlük mücadelesi, Şengal zirvelerinde, Kürdistan topraklarının dört bir yanında destanlar yazarak bayramlarımızın anlamına anlam katmış, coşku ve heyecanını büyütmüştür. Kürtlük, Êzîdîlerle birlikte kadim değerleriyle bu kez demokratik ulus temelinde yenilmemecesine yeniden buluşmuştur. Çağdaş ‘Derwêş’ ve ‘Êdulêler’ demokratik özerk Kürdistan'ı inşa etmekte ve yenilmez bir ruhla savunmaktadır. 2020 Çarşema Sor bayramını bu anlam ve duygular içinde kutluyor olmanın kendisi de bir zaferdir. Biz de hareket olarak bu duygu ve düşüncelerle Êzîdî halkımızın bayramını bir kez daha kutluyor, bu bayramı büyük bir heyecan ve inançla kutlamamızı sağlayan kahraman şehitlerimizi Binevş ve Xanelerin, Mam Zeki Şengalî ve Zerdeştlerin şahsında bir kez daha anıyor, uğruna can verdikleri halkların özgürlük davasının nihai zaferi için mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.”