KCK: Mam Beşir’in özlemi mutlaka gerçekleştirilecektir

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı: Mam Beşir, onlarca yıllık onurlu mücadelesiyle bu şehadeti anlamlı kılmıştır. Mücadele içinde yaşamını yitirmek kadar onurlu bir duruş yoktur.

Mam Beşir’in (Hasan Dutar) şahadetine ilişkin açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı şunları belirtti: “On yıllardır Kürt halkının özgürlük mücadelesine hizmet eden Mam Beşir (Hasan Dutar) Şengal’de geçirdiği kalp krizi sonucu şehit düşmüştür. Tüm Kürdistan halkına, Êzidî halkına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Onun özlemi olan Özgür Kürdistan, Özgür Êzidxan muhakkak gerçekleştirilecektir.

Mam Beşir Êzidîlerin Mam Zeki’si gibi Avrupa’da özgürlük mücadelesi saflarına katılmış; on yıllardır Kürt halkının özgürlük mücadelesinde fedakarca çalışmış; Êzidîlerin örgütlendirilmesi ve mücadelede yer almasında önemli rolü olmuştur.

2014 3 Ağustos’unda gerçekleşen 74. Fermandan sonra ilk önce Avrupa’da Êzidxan’ın özerkliği için çalışmalarda bulunmuş, daha sonra da Şengal’e geçerek Êzidxan’ın özerkliği için mücadele içinde olmuştur. Mam Beşir kısa sürede tüm Êzidîlerin sevgisini ve saygısını kazanmıştır. Bütün ömrünü Kürt halkının özgürlük mücadelesi ve Êzidîlerin örgütlü toplum olarak Kürdistan’da ve bulundukları her yerde inanç özgürlüğünü yaşamaları için vermiştir. Şengal’de DAİŞ’in soykırım saldırısına karşı direniş, Êzidîler için yeni bir tarihin başlangıcı olmuştur. Bu başlangıç Mam Beşir’i heyecanlandırmış, coşkulu kılmış, Êzidxan’ın mutlaka özgür ve özerk hale getirilmesi gerektiği düşüncesiyle Şengal’e yönelmiştir.

Bu özgülük savaşçısının kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi üzüntü vericidir. Ancak Mam Beşir, onlarca yıllık onurlu mücadelesiyle bu şehadeti anlamlı kılmıştır. Mücadele içinde yaşamını yitirmek kadar onurlu bir duruş yoktur. Mam Beşir de hem Kürt halkının hem de Êzidî halkının özgürlük mücadelesi içinde onurlu duruşuyla her zaman yerini alacaktır. Mam Beşir de Mam Zeki gibi Êzidxan topraklarında ölümsüzleşmiştir. Êzidxan artık özgürlük için mücadele edenlerin anıtlarıyla özgürlüğüne kavuşacaktır.

Mam Beşir sade ve gösterişsiz yaşamı ve emekçi özellikleriyle tüm devrimcilere, demokratlara örnek olacak dava insanıydı. Êzidîlerin önlerine çıkan özerk ve özgür yaşamı için gece gündüz çalışan halkçı bir devrimciydi. Mam Zeki gibi Mam Beşir de Êzidîlerin mücadele ve yaşamlarını etkilemiştir. Duruşlarıyla Êzidîlerin özgürlük tutkularını ve mücadelelerini mayalamışlardır. Artık Êzidîler önlerine çıkan özerk Êzidxan’ı yaratma imkanını kaçırmayacaklardır. Mam Zeki ve Mam Beşir’in özlemleri olan özgür ve özerk Êzidxan’ı mutlaka gerçekleştireceklerdir.

Başta Êzidîler olmak üzere tüm Kürt halkı bu değerli devrimciyi sahiplenmeli; onunla ilgili anmalara ve törenlere güçlü biçimde katılmalıdırlar. Êzidxan üzerinde komplo ve saldırıların yoğunlaştırıldığı bu dönemde Mam Beşir’e yüksek düzeyde sahip çıkılarak tüm komploculara ve özgürlük düşmanlarına gereken cevap verilmelidir.

Beşir Yoldaşın mücadelesi, emekleri ve onlarca yıldır büyük bir bağlılıkla mücadeleye yaptığı katkılar unutulmayacak, onun özlemi olan Özgür Kürdistan ve Özerk Êzidxan için üzerimize düşen tüm sorumluluklar yerine getirilecektir.”