KCK, Qazi Muhammed ve arkadaşlarını andı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 73 yıl önce Mahabad’da idam edilen Qazi Muhammed ve arkadaşlarını “minnet” ve “saygıyla” anarak, “Onların özlemleri olan Özgür Kürdistan mutlaka gerçekleştirilecektir” dedi.

Yazılı bir mesaj yayınlayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “73 yıl önce Mahabad’ın Çarçıra Meydanında idam edilen Qazi Muhammed ve arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyoruz. Onların özlemleri olan Özgür Kürdistan mutlaka gerçekleştirilecektir” diye belirtti.

Mahabad merkezli Kürt Cumhuriyeti’nin sonraki mücadelelere de ışık tutan dersler içerdiğinin altını çizen KCK’nin mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Qazi Muhammed önderliğinde gerçekleştirilen Mahabad merkezli Kürt Cumhuriyeti Kürt halkının ulusal kurtuluş mücadelesinde önemli bir yere sahiptir. Kürt halkının ulusal bilincinin var olmasında büyük etkide bulunduğu gibi içerdiği derslerle daha sonraki mücadelelere ışık tutmuştur. Mahabad Kürt Cumhuriyeti de, Şeyh Sait ve Seyit Rıza öncülüğünde gelişen direnişlerin bastırılmasına neden olan 20. yüzyıl Ortadoğu düzeninin kurbanı olmuştur. Kürt soykırımı üzerine kurulan 20. yüzyıl Ortadoğu siyasi düzeni Mahabad Kürt Cumhuriyetinin yıkılmasında da en önemli etkenlerden olmuştur. 20. yüzyıl Ortadoğu düzeninin kurucusu olan İngiltere devreye girmiş, İran devletinin yanında yerini alarak Kürt Cumhuriyetinin bastırılmasında belirleyici rol oynamıştır.

Ancak hiçbir direniş boşa gitmediği gibi Qazi Muhammed ve arkadaşlarının Kürt halkının özgürlüğü için verdiği çabalar da boşa gitmemiştir. Kürt halkının özgürlüğü için mücadele eden öncülük ortaya çıktığı müddetçe bu direnişler anlamlı kılınacak ve Kürt halkının özgürlüğünü yakınlaştırmada rolünü oynayacaktır. Önder Apo’nun önderliğinde PKK dünya ve Ortadoğu siyasal sistemini iyi çözerek Kürt halkının özgürlüğü için başarılı olacak strateji ve taktikleri doğru belirlemiş ve yürütülen mücadeleyle bugün Kürtler Ortadoğu’daki siyasi gelişmeleri belirleyen bir halk konumuna gelmiştir. Kürdistan’ın tüm parçalarında ve dünyanın her yerinde geliştirilen örgütlenme ve mücadelelerle bugün Kürdistan’ın her parçasında Qazi Muhammed ve arkadaşlarının özlemlerini karşılayacak mücadele gücü ortaya çıkarılmıştır. Kürdistan’da her parçanın özgürlük mücadelesinin kalıcılığı ve güvencesinin 4 parçada geliştirilecek mücadele olduğu bugün çok iyi anlaşılmıştır.

Qazi Muhammed ve arkadaşları İran sınırları içinde Özgür Kürdistan’ı gerçekleştirmek istemişlerdir. İran’da demokratik bir zihniyet ve iktidar olmadığı için İran’ı da güçlendirecek bu demokratik siyasal çözüme karşı zor aygıtlarını ve idamları devreye sokmuşlardır. Ancak zor aygıtlarının Kürtlerin özgürlük özlemlerini batıramayacağı bugün daha net anlaşılmıştır. Qazi Muhammed ve arkadaşlarının projelerinin bugün demokratik temelde güncellenerek ortaya konulması Demokratik İran ve Özgür Kürdistan için en doğru yol olmaktadır. İran’ın birliği ve güçlenmesinin de, Kürtlerin özgürlüğünün yolunun da bu olduğu açıktır.

İran açısından da, Kürtler açısından da en doğru yolun bu olduğu her zamankinden daha fazla netleşmiş bulunmaktadır. Bu açıdan Qazi Muhammed ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 74. yılına girerken İran’ı demokratik adımlar temelinde Kürt sorununu çözmeye; Kürtleri de İran halkları ile birlikte İran’ın iç yurtsever demokratik güçlerine dayanarak İran’ın demokratikleşmesi temelinde Özgür Kürdistan’ı yaratmaya çağırıyoruz.”