KDP güç yığmaya devam ediyor, YNK geri çekilmeye çağırdı

KDP, Kandil bölgesindeki Zini Wertê alanı ile iki farklı noktaya yeni takviyeler yaparak gerilimi tırmandırırken, YNK Kürdistan Bölge Başkanı’nı geri çekilme talimatı vermeye çağırdı.

KDP’nin YNK kontrolündeki bölgelerin içerisinde yer alan Zini Wertê’ye askeri güç yığması ve eş zamanlı olarak Türk devletinin de gerilla alanlarını bombalaması ile yeni bir gerilim başlatıldı.

Federal Kürdistan Bölgesi Hükümeti, koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapsamında peşmergelerin alana kaydırıldığını ileri sürdü. Kentlerin dışında, gerilla alanlarına yakın bir noktada “koronavirüs” gerekçesinin öne sürülmesi hiç kimseyi ikna etmedi.

Çok sayıda siyasi çevre ve gözlemci, amacın Türk devletinin işgal saldırılarına yol açmak olduğunu belirtiyor.

Peşmerge Bakanlığı bir açıklama ile geçici bir üslenme olduğunu öne sürse de, askeri sevkiyatların devam etmesi endişeleri arttırdı. Hafta ortasında KDP’ye bağlı özel kuvvetler (Zerevan) alana yeni takviyeler yaptı.

SORAN BÖLGESİNDE DE İKİ NOKTAYA GÜÇ YIĞILDI

RojNews’in güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberine göre, KDP sadece Zini Wertê’ye değil, Soran bölgesinde iki alana daha askeri güç yığdı.

Yerel kaynaklar KDP’nin Diyana ve Rewanduz arasındaki Babişka’ya da askeri güç göndererek hareketlilik içerisine girdiğini bildiriyor.

Bununla birlikte Soran bölgesinde Kandil’ye yakın Qesrê alanında bulunan üslerde KDP’nin asker sayısını arttırdığı yönünde bilgiler var.

Qesrê ve Babişka’ya gönderilen son takviyelerin içerisinde Roj Peşmergeler adlı oluşumun da yer aldığı ve bölgeye gönderilen peşmerge sayısının bini aştığı kaydediliyor.

TÜRKİYE’NİN EŞ ZAMANLI SALDIRILARI

Öte yandan Zini Wertê’de askeri üs kurma çalışmalarına paralel olarak Türk devletine ait keşif uçaklarının bölgede uçuş yapması dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Türk uçakları gerilla noktalarını vurmuş, 3 gerilla şehit düşmüştü. 15 Nisan günü Maxmur mülteci kampına da Türk insansız hava aracı ile saldırı düzenlenmiş 3 kadın katledilmişti.

YNK: KDP GÜÇLERİNİ GERİ ÇEKMELİ

KDP’nin Türkiye ile eş güdümlü olarak bölgede gerilimi tırmandırması yoğun tepkiler almaya devam ederken, YNK bir açıklama yaparak askeri güçlerin geri çekilmesini istedi.

YNK Politbürosu “Tüm dünyanın koronavirüsle mücadele ettiği bir dönemde KDP, farklı ve meşru olmayan yöntemlerle YNK’ye ve yetkililerine saldırmaktadır. Önce bir grup arkadaşımızın ve YNK’li şehit ailelerinin tutuklanmasının ardından bu kez Peşmerge Bakanlığı Koronavirüs gerekçesiyle Zînî Wertê’ye güç göndermiştir” dedi.

Aynı açıklamada şunlar ifade edildi: “YNK olarak, bütün peşmergelerin komutanı olan Kürdistan Bölge Başkanı’na, Zînî Wertê halkının talebi olarak söz konusu güçlerin çekilmesi talimatı vermeye çağırıyoruz.

Son olarak PKK’ye, halkın ve bölgenin güvenliği ve kimse için gerekçe oluşmaması adına güçlerini bölgenin uzağında bulundurmaları çağrısı yapıyoruz.”

MESRUR BARZANİ GEREKÇELENDİRDİ, SUÇLADI

YNK’nin çağrısına yanıt niteliğinde bir açıklamada bulunan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, bir grup kaçakçının bazı kişileri bölgeden geçirmeye çalıştığını savunarak, koronavirüs salgınına karşı tedbir amaçlı bölgeye peşmerge güçlerini gönderdiklerini iddia etti.

Barzani, gönderilen peşmerge gücün herhangi bir siyasi partiye bağlı askeri bir güç olmadığını öne sürerken, tepkileri de “bir grubun hükümete karşı isyanı” olarak değerlendirdi. Türk askeri varlığı, işgalciliği ve istihbarat faaliyetlerini görmezden gelen Barzani, “Kürdistan Bölgesinde hiçbir şekilde resmi ve yasal güçler dışında herhangi bir güç odağının ortaya çıkıp hükümetin kararlarını engellemesini kabul etmeyeceğiz” dedi. Barzani, hangi gücü kastettiğine açıklık getirmedi.