KDP’nin Roj çeteleri ile tehlikeli planı

KDP’nin, Roj çeteleri eliyle bu sefer de gerilla hareketliliğini tümden engelleme girişiminde bulunacağı belirtiliyor.

Bahar aylarında Kandil bölgesinde bulunan Zînê Wertê KDP güçlerince tutulmuştu. KDP’nin verdiği bilgiler doğrultusunda Zînê Wertê’de bulunan 3 gerilla Türk savaş uçaklarınca şehit edilmişti. Başta Güney Kürdistan halkı olmak üzere Kürdistan halkından ve kamuoyundan gelişen yoğun tepkiler sonrasında Zînê Wertê’deki tansiyon biraz düşmüştü.

KDP’nin 25 Ekim’den itibaren ise kendine bağlı oluşturduğu özel güç olan ve Mesrur Barzani’ye ait özel ordu olarak tanınan Leşkerî Gulan güçleri başta Garê ve Metina bölgeleri olmak üzere gerilla alanlarına zırhlı araç ve ağır silahlar eşliğinde yoğun sevkiyat yapmıştı. Garê bölgesinde bulunan Deşta Nehlê alandaki köylere, Çemankê nahiyesi çevresine söz konusu güçlerini konumlandırmış, HPG’nin yaptığı uyarılara rağmen gerilla alanlarına girmişti. KDP’ye bağlı güçler 4 Kasım tarihinde ilerleyişini bir adım daha ilerleterek Çemankê nahiyesine bağlı Bêbadê köyünün yakınındaki gerilla kampına operasyon tarzında saldırmıştı.

Gerilimin giderek artması üzerine Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanları diyalog ve uyarı çağrısında bulunmuştu. Ancak KDP bu çağrılara provokasyon girişimlerini sürdürerek cevap vermiş, bu sefer de Metina bölgesinde bulunan Begova, Brifka, Batufa ve Banka’da kontrol noktaları kurarak gerilla güçlerini Metina alanında da kuşatmaya çalışmıştı. Gerilla güçlerinin kuşatılması Garê ve Metina ile sınırlı kalmayarak 21 Kasım’da Kandil bölgesinde Heci Umran ve Çoman arasına 300 kişiden ve 56 zırhlı araçtan oluşan bir güçle yeni bir aşamaya varmıştı.

Gerilla alanlarını adım adım kuşatmaya alarak, bu alanlarda yaşayan bölge halkı üzerinde sıkı bir ambargo uygulayarak en temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasını engelleyerek, gerilla alanlarından göç etme mecburiyetinde bırakmak istemişti.

SALDIRILAR FARKLI BOYUTA TAŞINDI

Gerilla alanlarını kuşatma adımlarından sonra provokatif girişim ve saldırılarını farklı bir boyuta taşıyan KDP, 13 Aralık günü sabah saatlerinde Zawite’ye bağlı Reşankê köyü yakınında gerilla güçlerinin içinde olduğu bir arabayı durdurup içindekilerin HPG gerillaları olduğunu fark ettikten sonra aracı yoğun bir biçimde taramıştı. Yine aynı gün saat 20:30 sularında Amediye’ye bağlı Kanê ve Sergelê köyleri arasındaki bölgede hareket etmekte olan bir gerilla aracını zırhlı araçlarla kuşatmış, araç durmayıp yoluna devam edince aracı tarayarak 3 HPG gerillasını ağır bir şekilde yaralamıştı. Gerçekleşen bu olayda yüzlerce peşmergesi bulunan bölge köylerinden hiçbir peşmergenin iştirak etmediği, saldırıyı gerçekleştirenlerin KDP’ye bağlı özel güçler olduğu bölge halkı tarafından belirtilmişti.

HPG Basın İrtibat Merkezi yaptığı açıklamada sistematik bir şekilde araçlarının yolunun kesilerek hedeflenmesinin kararlaştırılıp planlandığını, olayların bu saldırgan tutumdan kaynaklı yaşandığını açıklamış ve bu olayların sorumluluğunun tamamen saldırıları planlayıp uygulayanlara ait olduğunu kaydetmişti.

ROJ ÇETELERİNİN ROLÜ

Bu olayda öldürüldüğü belirtilen Cahit Abdurrahman’ın kimliğinin açıklanmasından sonra söz konusu kişinin Kuzey Kürdistanlı olup daha önce PKK saflarında bir süre savaştıktan sonra kaçarak kontra faaliyetlerde bulunduğu ve Roj çetesi olduğu anlaşılmıştı. Bu olaydan sonra gerilla alanlarını kuşatma altına alıp saldırıları gerçekleştirenlerin Roj çeteleri olduğu açığa çıkmıştı.

Türk devletinin yıllardan beri azgın koruculuğu geliştirip PKK saflarından kaçanları devşirip kontralaştırarak kurduğu ama hiçbir şekilde amacına ulaşmayan paramiliter yapıyı şimdi de Mesrur Barzani’nin Türk devletini taklit edercesine denediği anlaşılıyor. Roj çetelerini ve Leşkerî Gulan adlı özel gücü kullanarak PKK karşısında sonuç almaya çalıştığı görülüyor. Roj çetelerinin Türk devletinin eliyle eğitilip hazırlandığı ise daha önce basına yansıyan ama fazla yer bulmayan önemli bir detaydı.

YENİ PROVOKASYON

Yerel kaynaklardan alınan bilgiler; KDP’nin Roj çeteleri eliyle bu sefer de Dêreşê yolu üzerine seytere kurup gerilla alanlarındaki gerilla hareketliliğini tümden engelleyerek yeni bir provokatif girişimde bulunacağı yönünde. Yöre halkı KDP’nin bu girişiminin telafisi imkânsız sonuçlara yol açacağı konusunda ciddi endişeler taşıyor.