Kimyasal çaresizlik

Günlerdir cenazelerini kaya altlarında terk ettiği askerlerin kimliklerini açıklamayan, Zap’ın derin vadileri ve uçurumlarında takılı kalmış psikolojisi bozuk askerlerini toparlayamayan Türk ordusu, kimyasal silahlara sarılıyor.

Gerillanın Zap alanında işgale ve ihanete karşı yürüttüğü varlık ve özgürlük savaşı ikinci ayını doldurmak üzere. Türk ordusunun yüzüne yeni bir ‘Zap tokadı’ vuruluyor. Kurojahro, Şikefta Birîndara, Çiyareş ve Ertuş alanlarında tarihi bir mücadele sürüyor. Bir yandan savaş tünellerinde geçit vermeyerek tepelerini koruyan tünel direnişçileri, diğer yandan bu savaşın ilk gününden beri yoğun bombardımanların ve uçakların altında bir saniye bile durmadan eylemler gerçekleştiren yarı hareketli timler; ağır silah eylemleriyle Türk askerlerini bu tepelere geldiklerine pişman eden birimler ve askerleri şokta bırakan suikast timleri. Bu savaşın başarısına kendini adamış onlarca gerilla...

Zap savaşının henüz ilk iki ayında böyle bir tablonun açığa çıkmasına sebebiyet veren şey, şüphesiz gerillanın zafer iddiası, Önderliğe ve özgürlüğe olan bağlılığı, taktik ustalık ve zafer gerillacılığı çizgisindeki ısrarı... Tüm bunların toplamında açığa çıkan sahneyse istediği gibi indirme yapamayan onlarca helikopter, gerillayı hedef alamayınca sürekli Kürdistan arazisini bombardımana tutan savaş uçakları, günlerdir kaya altlarında terk edilmiş ve kimliği açıklanmayan asker cenazeleri; Zap’ın derin vadileri ve uçurumlarında takılı kalmış psikolojisi bozuk askerler...

Türk ordusunun elinde geriye kalan tek silah ise kimyasal silahlar, zehirli gazlar ve büyük patlayıcılar. Geçen yıl özellikle Avaşîn alanında yediği darbeler sonucunda hemen her savaş tünellerinde aralıksız kimyasal gaz kullanan ve bu savaş ahlakı tanımayan yöntemle gerillaların şehadetine neden olan Türk ordusu, bu yıl yürüttüğü kirli savaşta da aynı yöntemi kullanmaktan geri durmuyor.

Bu yıl gerillanın eylemleri sonucunda kolay kolay savaş tünellerine yaklaşamayan askerlerinin yardımına koşmaya çalışan Türk ordusu, daha önce yine gerillaya karşı kullandığı bir yöntemi deniyor. Savaş uçaklarıyla hava saldırılarında kullanılan ve içinde yoğun kimyasal gaz barındıran roket ve kazan bombalarıyla savaş tünelleri yoğun bombardımana tutuyor. Şimdiye kadar özellikle Çiyareş, Şikefta Birîndara, Şehîd Şahîn, Werxelê ve Kurojahro alanlarında gerçekleştirilen hava saldırılarında yoğun kimyasal gaz kullanıyor. Bu kimyasal gaz saldırılarında gerillanın aldığı tedbirler sonucunda birçok yerde şehadetlerin önü alındı. Çiyareş’te 8, Kurojahro’da da 5 gerilla kimyasal silahlardan dolayı şehadete ulaştı.

Başarısız her adımından sonra elindeki NATO tekniğine sığınan Türk ordusu, özellikle Zap alanında yaşadığı sendromun içinden çıkabilmek, biraz olsun askerlerine moral verebilmek ve savaştırabilmek için her gün yeni bir yöntem deniyor. Kimyasal gaz kullanımı ise yenilginin eşiğinde, prestiji alt üst olmuş bir ordunun savaştaki son hamlesi. Bu kimyasal çaresizlik içinde debelenen Türk ordusu, tarihi bir Zap yenilgisine doğru koşuyor.