KNK: Fidan’ın Hewlêr’de karşılanma şekli utanç verici

Kurdistan Ulusal Kongresi, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Hewlêr’de karşılanma şeklini “utanç verici” olarak nitelendirerek Fidan’ın birçok Kürt öncü ve savaşçının öldürülmesindeki rolüne dikkat çekti.

KNK Yürütme Konseyi, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak ve Güney Kurdistan ziyaretinin, Ankara’nın bölgedeki saldırılarını meşrulaştırma ve sürdürme amacını taşıdığını ifade etti.

Kurdistan’ı egemenliği altında tutan dört devletten Irak’ın Anayasal olarak Kürtlerin varlığını ve haklarını tanıdığını hatırlatan KNK, Türkiye’nin ise Irak’ı kendi çizgisine çekmeye çalıştığını ve Saddam rejimine geri dönülmesini istediğini belirtti.

Türk devletinin niyetini “Kürt halkının tüm çıkarlarını yenilgiye uğratmak” olarak tanımlayan KNK, altı yıl önce gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu sırasında Türkiye’nin tavrına atıfta bulundu.

DÜŞMANINIZ SİZE TEŞEKKÜR EDİYORSA ON DEFA DÜŞÜNMELİSİNİZ

Hakan Fidan’ın Hewlêr’de karşılanma şeklini utanç verici olarak nitelendiren KNK, birçok Kürt savaşçısının ve öncünün Fidan’ın başında olduğu kurum ve onun bizzat kararıyla öldürüldüğünü ifade etti.

Hakan Fidan’ın Başûrê Kurdistan hükümetinin başbakanına teşekkür etmesine de değinen KNK “Düşmanınız size teşekkür ederse on kere düşünmelisiniz” belirlemesinde bulundu.

KDP’nin Türk devletinin saldırılarına tavır almak bir tarafa, bu saldırıları kolaylaştıran faaliyetler içinde bulunduğunu belirten KNK, Fidan’ın Hewlêr ziyareti sırasında Pêncewîn, Sîdekan ve Bradost’ta yaşanan saldırılar ve katliamlara Başûr yönetiminin tepkisiz kaldığına dikkat çekti.

IRAK HÜKUMETİ VE KDP’YE ÇAĞRI

Irak hükümetine çağrıda bulunan KNK, Türk devleti ile işbirliği yapılmaması gerektiğini belirtti. KNK ayrıca Türk devletinin saldırılarına karşı da tavır alınmasını istedi.

KDP’ye de bir çağrıda bulunan KNK, bir an önce Türk devletinin yanında yer alma yönündeki tavırdan vazgeçilerek ulusal çizgiye dönülmesi gerektiğini söyledi.

KNK, tüm Kurdistan güçlerini de işgalcilere karşı durmaya ve Kurdistan’ın özgürlük mücadelesinde yerlerini almaya çağırdı.

KNK açıklamasında ayrıca Zap, Metîna ve Avaşîn’de işgalci Türk ordusuna karşı direnen güçler selamlandı.