KNK: Güney Kürdistan halkının meşru taleplerinin yanındayız

KNK Yürütme Konseyi, Güney Kürdistan'da ücret kriziyle yaşanan protesto eylemlerine dikkat çekerek, halkın meşru taleplerinin yanında olduklarını bildirdi.

KNK, 12 Aralık günü olağanüstü bir toplantıda Güney Kürdistan'daki durumu ele aldıklarını duyurdu.

Toplantıya ilişkin Pazar akşamı yapılan yazılı açıklamada, Aralık ayı başından bu yan Güney Kürdistan'ın çok sayıda kentinde yaşanan protesto eylemlere işaret edilerek, "Yıllardır biriken sorunların çözülmeyişi, Güney'deki durumu endişe verici bir noktaya taşıdı" denildi

Halkın memnuniyetsizliği ve sokaklara taşan öfkeye dikkat çeken KNK, "Ne yazık ki bu olaylarda şiddet ve istenmeyen yöntemler kullanıldı. Bazı vatandaşlar yaralandı, bazıları hayatını kaybetti" dedi.

Hayatını kaybeden kadın ve ekekller için başsağlığı dileğinde bulunan KNK, eylemler sırasında gözaltına alınan ya da tutuklananların tümünün serbest bırakılmaısını talep etti.

Açıklamada, "Aynı zamanda eylemcilerin geçim ve hizmet, özgürlük, çağdaş ve onurlu bir yaşam hakkı elde etmek için meşru taleplerini destekliyoruz" denildi.

Bunların halkın temel hakları olduğunu kaydeden KNK, "Bu hakların demokratik ve barışçıl bir şekilde sağlanmasını umut ediyoruz" diye vurguladı.

Hak taleplerinin şiddet ve zorla ayaklar altına alınmasının sorunları çözmeyeceğinin tecrübelerle sabit olduğunu belirten KNK, çözümün ancak barış ve diyalog yolundan geçtiğine vurgu yaptı.

Güney Kürdistan yönetimini barışçıl ve demokratik bir çözüm geliştirmeye çağıran KNK, "Ayrıca güvenlik güçlerinden de eylemcilere karşı silah kullanmaktan vazgeçmelerini istiyoruz" dedi.