KODAR’dan İran’da kurulan yeni sendikaya destek

Demokratik ve Özgür Doğu Kürdistan Topluluğu (KODAR), kuruluşunu ilan eden İran İşçi ve Bağımsız Toplumsal Örgütler Sendikası’nın tüzüğünü desteklediklerini açıkladı.

Komelgeha Demokratîk û Azad a Rojhilatê Kurdistanê (Demokratik ve Özgür Doğu Kürdistan Topluluğu-KODAR), yaptığı yazılı açıklamada kurulan yeni sendikanın tüzüğüne desteğini belirterek, “Eksikler üzerine yürütülecek çalışmalar demokratik bir kazanım olacaktır” dedi.

KODAR’ın açıklaması şöyle:

“Jin, Jiyan, Azadi devrimi tüm İran halkını uyandırarak özgürlük ve demokrasi etrafında topladı. Bu devrimin temel özelliği tüm sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını toplumun tüm kesimleriyle buluşturmasıdır. Bu birliktelik tüm toplumsal grup ve kitleler için bir umut olmuş, böylece devrimci diyalektik içinde devrimin süreci tanınmış ve yol netleştirilmiştir.

Böyle bir süreçte bir grup uzman, araştırmacı ve akademisyen tarafından ‘İran İşçi ve Bağımsız Toplumsal Örgütler Sendikası’nın kurulması ve tüzüğünün yayınlanması oldukça sevindirici bir gelişmedir. Bu hareket ‘Jin, Jiyan, Azadi’ devrimini destekleyebilir.

Halk devriminin ulaştığı boyut rejimi korkutuyor ve rejim bu nedenle işkence, öldürme ve hapsetmelerle devrimin önünü almak istiyor. Rejim, anti-demokratik merkezler aracılığıyla bazı senaryolar hazırlıyor. Toplumsal kitlelerin devrimci eylemlerle olan birlikteliği, halkların ayaklanmasını engellemeye çalışanları engelleyecektir. Toplumun tüm haklarını düzenleyen ve denetleyen tüzük ve bildirilerin yayınlanması halkların ve kadınların toplumsal, siyasi ve ekonomik sorunları açısından oldukça önemlidir. Bu anlamda sendika, sivil kuruluş, akademisyen ve araştırmacılar tarafından yayınlanan tüzük ve bildirilere saygı duyulması demokratik tarafları güçlendirecektir.

KODAR olarak, bu tüzüğü destekliyoruz. Eksikler üzerine yürütülecek çalışmalar demokratik bir kazanım olacaktır. Toplum şimdiye kadar kendi temelleri üzerine inşa edilmemiştir. Bu nedenle ‘Jin, Jiyan, Azadi’ devrimi yukarıdan değil aşağıdan yani toplumun kendisi tarafından desteklenmelidir. Mevcut devrim, toplumun tüm taleplerini barındıran irade ve geleceğe dayanan bir harekettir. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları ve araştırmacıların yayınladığı tüzük ve bildiriler daha güçlü ve yapıcı olmalıdır. Bu toplumsal hareket ve devrim demokrasi yolunda özgürlüğe ulaşacaktır.”