Bölge Kriz Koordinasyon Merkezi: AKP toplumu tehlikeye atıyor

DTK Bölge Kriz Koordinasyon Merkezi, AKP'nin toplumun yaşamını tehlikeye attığını belirtti, halka dayanışma çağrısı yaptı.

DTK Bölge Kriz Koordinasyon Merkezi tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "İktidar salgınla mücadele ederken hata üstüne hata yapmaya devam ediyor. Yaşamını yitiren insanların ve pozitif vakaların sayısının artması salgının büyüdüğünü gösteriyor. Bu anlamda toplum sağlığı odaklı önlemler almak zorunlu olmuştur. Ancak alınan önlemlerin dün gece yarısı ilan edilen büyükşehirlerle sınırlı tutulan karantina uygulaması gibi yüz binlerce insanın büyük bir panikle aynı anda sokağa dökülmesine mahal verecek şekilde yapılması yaşamı korumak değil ölüme davetiye çıkarmaktır" denildi.

'AKP TOPLUM SAĞLIĞINI TEHLİKEYE SOKUYOR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Büyükşehirler için karantina uygulaması, yöntemi ve zamanlaması bakımından yetersiz olmuş ve toplum sağlığını büyük bir tehlikeye sokmuştur.
Günler öncesinden alınması gereken karantina kararının hem mekansal (belli illerle sınırlı tutulması) hem de zamansal olarak (iki günle sınırlı tutulması) parçalı bir sekilde yapılması toplum sağlığının 'bütünlük ilkesi' açısından yanlış uygulanmıştır. Yöntemsizce alınan karantina kararı bugüne kadar alınan önlemlerin çoğunu bu şekilde riske sokmuş ve boşa çıkarmıştır.
İnsan yaşamına bu kadar sorumsuzca yaklaşılması tam bir akıl tutulmasıdır. Akp'nin süreci yönetememesinin en somut göstergesi dün gece yüzbinlerce insanın hiçbir önlem alınmadan marketlere ve fırınlara akın etmesidir.
Burada yurtaşlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.  Bu salgına karşı verilen mücadele AKPnin toplu konut açılışları ya da seçim mitinglerinin  organizasyonuna benzemiyor. Daha büyük bir ciddiyetle yaklaşılması ve işin ehli kesimlerle birlikte çok bileşenli yapılması  zorunludur.
Bu sorumsuzca yaklaşımlarla vahşi bir yöntem olan sürü bağışıklığı düşünülüyorsa bu yöntem akıldan bile geçirilmemelidir. Toplum laboratuvar, insanlar denek değildir. Bizim için tüm insanlar değerlidir ve hangi yaşta olursa olsun tüm insanların yaşam hakkı vardır. Yaşam hakkı bizim için kutsaldır ve biz saygı duyarız. İktidarı da insanların yaşamına saygı duymaya davet ediyoruz.
İnsanlar eve kapanmışken eksiklikleriyle birlikte yine de karantina kararı alınmışken Bilim Kurulunun önermeleri dogrultusunda uzatılması gerekiyorsa uzatılmalıdır. Sağlıklı olan ve AKP'nin yapmak istemediği genel karantina uygulaması bize göre salgın ortadan kaldırılıncaya kadar genel olarak uygulanmalı ve diğer tüm il ve ilçe merkezlerinde de bir an önce hayata geçmelidir.

'TOPLUMUN NASİHATA İHTİYACI YOK'

Karantina uygulaması uzatılacaksa devlet yurttaşların tüm ihtiyaçlarını karşılamakla mükelleftir. Dünyada karantina kararı alan hiçbir devlet 'vatandaşına ne halin varsa gör' dememiştir. Eğer yurttaşların evde kalmasına karar verilirse her türlü ihtiyaçları da karşılanmalıdır. Toplumun her akşam nasihat dinlemesine ihtiyacı yoktur. Rasyonel bir şekilde ne gerekiyorsa sosyal devlet olmanın bir gereği olarak toplumun ihtiyaçları giderilerek bir an önce yapılmalıdır.

* AKP sağlık ile siyaseti birbirinden ayırmalıdır.
Bilim Kurulunun önerileri kamuoyu ile paylaşılmalı ve bu konuda şeffaf olunmalıdır. AKP Bilim Kurulunu siyasallaştırmamalı, siyasetine malzeme etmekten vazgeçmeli ve kurulun önerilerini zamanında uygulamalıdır.

'KENTİ KAYYUM DEĞİL, SEÇİLMİŞ BİLİR'

AKP, Türkiye'nin her yerinde  yerel yönetimleri işe dahil etmeli ve insan yaşamının bir pamuk ipliğine veya bir damlacık sıvının bulaşmasına bağlı olduğu bugünlerde yerel yönetimler ve muhalefet ile ilgili fobilerini bir kenara bırakmalıdır. Yerel yönetimler üzerindeki baskılar son bulmalı, ekmek üretimi, aş evleri vb. hayati hizmetler bir an önce yeniden başlamalıdır. Buradan hareketle bölgede kayyum atanan belediye eşbaşkanları hızlı bir şekilde görevlerine iade edilmelidir. Çünkü kentleri ve kent sosyolojisini en iyi bilenler atananlar değil, o kentin içinden seçilmiş insanlardır.

'CEZAEVLERİNDE KİTLESEL ÖLÜMLER YAŞANIR!'

* Cezaevleri ile ilgili infaz düzenlemesi en kısa zamanda daha fazla polemiğe ve siyaseten istismar edilmesine müsaade edilmeden meclisten çıkmalıdır. İnfazı eşit bir şekilde uygulamanın ve gevşetmenin birçok yöntemi mevcuttur. İktidar bu konuda daha fazla risk almamalı ve bulaşması halinde kitlesel ölümlere yol açabilecek olan cezaevlerinin tümü bir an önce boşaltılmalıdır.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Dayanışma yaşatır. Halkımız karantina boyunca bulunduğu yerde oturduğu binada yaşlı, hasta, yalnız ve yoksul insanlarla 'konut-bina içi dayanışma'yı başlatmalıdır. Dayanışma bu süreçte toplumu ayakta tutacak en önemli pratiktir. Uzağınızda olan insanları, akrabaları , eş ve dostları arayın ve ihtiyaçları varsa onlarla için dayanışmada bulunun. İletişim kurmak bu dönemde çok önemlidir. Hiç kimse kendisini sahipsiz hissetmemelidir.
Tedirginlik ve panik asla çözüm değildir. Bizler tedbirlerimizi alacağız ve umutlu olacağız. Gereksiz ve sağlıksız, toplumu huzursuz edecek, toplumda korkuyu ve paniği tetikleyebilecek asılsız, kaynaksız bilgileri topluma  yaymamalı ve kötü amaçlara bilmeden de olsa aracılık etmemeliyiz. Bu anlamda halkımız salgın ile ilgili TTB, SES, dünya sağlık örgütü ve sağlık Bakanlığı'nın bilgilerini kıyaslayarak tek bir kaynaktan beslenmemelidir."