Kriz yaylacıları da vurdu

AKP-MHP’nin savaş politikalarından dolayı gün geçtikçe derinleşen ekonomik kriz Colemêrg'deki yaylacıları da etkiledi. Yaylacılık geleneğini sürdüren bêrîvanlar, ekonomik krize rağmen yaylada elde ettikleri ürünlerle geçimlerini sürdürmeye çalışıyor.

Dağları ve yayları bakımından çok zengin bir doğaya sahip olan Colemêrg'de (Hakkari) halkın temel geçim kaynağının başında hayvancılık geliyor. Mayıs aylarında yaylaya çıkan yaylacılar, 6 ay boyunca yaylada kalıyor. Burada hayvanlarını besleyen yaylacılar; süt, yoğurt, peynir ile dağlarda topladıkları otlarla geçimlerini sağlıyorlar. Burada üretilen ürünler başta Colemêrgliler, olmak üzere şehir dışında gelenlere satılıyor. Kadınların hakim olduğu yaylada kadınlar arasında genellikle iş bölümü yapılıyor. Bazı kadınlar hayvanları sağarken, bazıları hayvanların yünlerini kesiyor, bazıları da ev işleri ile yoğurt, peynir gibi ürünleri yapıyor.

Yıllardır Colemêrg’de yaylaya çıkarak bêrîvanlık geleneğini sürdüren Zeynep Özer, daha önce yaylaya gelenlerin çoğunun artık gelmeyerek bu işi bıraktığını söyledi. Ekonomik kriz ve yüksek zamlar nedeniyle  insanların ne yapacaklarını bilmediğini söyleyen Özer, hayvancılık yapanların para kazanamaz duruma ve yiyecek, içecek, giyecek alınamaz hale geldiğini belirtti. Ekonomik krizle birlikte her şeyin çok daha zorlaştığını ifade eden Özer, “Yaylamızda daha önce 14 veya 15 aile olurdu ama şimdi 5 aile  var. Daha önce bu yaylaya gelenlerin çoğu koyunlarını satmak zorunda kaldı. Krizden önce yaylaya arabayla gidip, geliyorduk ve 50 TL’ye veriyorduk ama şimdi 350 TL’ye bile gelemiyoruz. Yaylaya gelip, gitmemiz çok zorlaştı. Bu nedenlerden dolayı birçok kişi bu işi bırakmak zorunda kaldı. Böyle devam etmesi halinde ben de bırakmak zorunda kalacağım” diye konuştu.

‘ZARAR EDİYORUZ’

Burada ürettikleri ürünleri kendilerini maddi olarak kurtarmadığını ifade eden Özer, şöyle konuştu: “Hayvanların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldik. Hayvan fiyatları yükseldi ama diğer ürünlere gelen zamlar daha fazla. Hemen hemen her gün her şeye zam yapılıyor. Hayvanlar için aldığımız ilaçlar çok yüksek, çobanın maaşı ve ihtiyaçları bizleri zorluyor. Yapılan zamlar ve hayat pahalılığı nedeniyle bu işi yapanların sayısı giderek azalıyor. Daha önce bu yayla şenlik havasında geçerdi. Ama şimdi herkes moralsiz. Bunun nedeni de ekonomik kriz, savaş ve ölümlerdir. Bizim burada ürettiğimiz ürünler artık geçimimizi sağlayamıyor. Sattığımız ürünlerin fiyatları yükseldi ama diğer ürünlere yapılan yüksek zamlardan dolayı zarar ediyoruz.”