‘Kürt basını haksızlıklara karşı var olmaya devam edecek'

122 yılını geride bırakan Kürt Gazeteciler Günü’ne ilişkin Kuzey Kürdistanlı gazeteciler, bütün haksızlıklara rağmen var olmaya devem edeceklerini söyleyerek gazeteciler gününü kutladı.

122 yıl önce bugün, tarihteki ilk Kürt gazetesi olan Kürdistan’ın ilk sayısı yayımlandı ve Kürt medyasının temeli atıldı. 22 Nisan 1898'de Mısır'ın Kahire'de Mîqdat Mîdhat Bedirxan tarafından çıkartılmaya başlanan Kürdistan gazetesi, 4 sayfa halinde 1902'ye kadar toplam 31 sayı çıktı.

Kürdistan gazetesinin ilk sayısının yayımlandığı tarih, günümüzde Kürt Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor.

Kürt Gazeteciler günü kapsamında Kuzey Kürdistan’da gazetecilik yapan isimlerle konuştuk.

TARİHİMİZE IŞIK TUTAN ŞEY UĞRUNDAN BEDEL ÖDEDİĞİMİZ DİLİMİZDİR

Jin News muhabiri Beritan Canözer: Dönüp tarihe baktığımız zaman aslında o günden bugüne değişmeyen ne çok şeyin olduğunu görmek mümkün. Kürt basını her zaman hedefte olmuş ve susturulmak istenmiştir. Kürt gazeteciler her süreçte engellemelere karşı direndi ve mücadele etti. Birçok kurumumuz kapatıldı, birçok arkadaşımız tutuklandı, katledildi. Her türlü yönelime rağmen özgür basın çalışanları olarak, bu geleneği sürdürme ısrarını devam ettirdik. Her kapatılmadan sonra yeniden gazetemizi, televizyonumuzu açtık.

Özellikle Kürtçe haber yazmak, Kürtçe yayın yapmak ve Kürtçe gazete çıkarmak ısrarımızı sürdürdük ve bu konuda tüm irademizi ortaya koyduk. Çünkü biz var eden ve tarihimize ışık tutan şey uğruna bedel ödenen dilimizdir. Kürt gazeteciler olarak Kürtçe yazmak en temel hedefimiz olmalı. Bu konuda her Kürt gazetecinin ısrarı ve azmi olmalıdır. Tüm Kürt basınının Kürt Gazeteciler Günü'nü kutluyorum ve baskılara, engellere karşı her zaman aynı inat, ısrar ve kararlılıkla alanlarda olacağımızın sözünü yineliyorum.

KÜRT GAZETECİLER HAKİKATİ HALKA ULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Mezopotamya Haber Ajansı Kürtçe editörü Bilal Güldem: Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle öncelikle kalemlerini ve mücadele bayraklarını devraldığımız başta Kürt basının mimarı olan Mikdad Mithad Bedirxan, Apê Mûsalar, Cengiz Altun’lar olmak üzere tüm basın şehitlerini anıyorum. Sürgünde yayın hayatına başlayan ve hala da devam eden Kürt gazeteciliği çok önemli. Gerçekleri halka ulaştırmak için azmimiz devam ediyor.

Bu süreçte Kürt gazetecilere ve Kürt basınına ciddi bir sorumluluk düşüyor. Aşama aşama bugünlere ulaşan Kürt basın serüveni, yapılan tüm tutuklamalara ve baskılara rağmen Kürt coğrafyasında ve bölgede yaşananları tüm ayrıntılarıyla dünya kamuoyuna ulaştırıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alınan korona virüs sürecinde de bir an bile olsun durmak bilmeyerek Kürt gazeteciler hakikati halka ulaştırmaya çalışıyor.

Gerek dünyada gerek se Türkiye’de Kürt gazetecileri her koşulda devraldıkları kalemi ve gazetecilik bayrağını sahipleniyor. Bundan sonraki süreçte de buna sahip çıkacağız. Günümüzün Türkiye’sinde iktidar tarafından özgür Kürt basını ve kısmen muhalif basın dışında tek havuzda toplatılan bir basın anlayışı var. Bu anlayışa karşı bizlerde Kürt halkının hak mücadelesi başta olmak üzere sansüre uğrayanların sesi olacağımızı belirtmek isterim. Bu koranvirüsün çetin günlerinde bir an önce tüm tutuklu meslektaşlarımın özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Kurdewar ve özgür bir yayıncılığın hakim olacağı günlerde tekrardan tüm meslektaşlarımın Kürt Gazeteciler Günü kutlu olsun.

HAKSIZLIKLAR OLDUĞU SÜRECE BİZ DE VAR OLACAĞIZ

Jin News muhabiri Filiz Zeyrek: Biz özgür basın çalışanları olarak Gurbetelli Ersözlerden, Musa Anterlerden, Deniz Fırat ve Nujiyan yoldaşlardan devraldığımız Kürt gazeteciliğini sürdürmeye ve halka gerçekleri işletmeye devam ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Yıllardır baskı ve zulme maruz kalan Kürt basını bugün de aynı baskılara maruz kalıyor. Birçok kez ajanlarımız, gazetelerimiz ve TV'lerimiz kapatıldı. Bir ülkenin kara lekesi olarak bilinen bu saldırılar biz basın çalışanları daha da güçlü kılmamıza neden oluyor. Çünkü bir ülkede basın susturulup gerçekleri halktan saklanılıyorsa o ülkede sistemi çökmüş demektir. Onlarca gazeteci, siyasetçi cezaevlerine atanlar istismarcıları, katilleri, mafyaları salıyor. Özgür düşünen ve gerçekleri halka ulaştırmaktan taviz vermeyen gazeteciler biz gazeteciler olarak şunu söylüyoruz, bu ülkede ve dünyada haksızlık ve adaletsizlikler olduğu sürece bizde bar olacağız.