Kurdistan Özgürlük Gerillası işgalci orduya büyük darbeler indiriyor

Son bir aylık savaşta Kurdistan Özgürlük Gerillasının en önemli taktiği, savunma amaçlı saldırılarıdır. Gerilla güçleri etkili saldırılarla düşmana nefes aldırmıyor.

Türk ordusunun gerilla alanlarına yönelik işgal saldırılarına karşı Kurdistan Özgürlük Gerillasının bir direniş hattı kurduğunu ifade eden gazeteci Dilara Nurhaq, Girê Cûdî’deki son bir aylık savaşta gerillanın yeni savaş taktikleri ile savunma amaçlı kesintisiz karşı saldırı pozisyonunda olduğunu ve moral üstünlüğü ile işgalci orduya büyük darbeler vurduğunu kaydetti.

Zap’ın batısında bulunan Girê Cûdî alanına geçen yıl işgal saldırısı başlatan Türk ordusu, gerilla direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kalmıştı. İşgalci ordu, 20-21 Temmuz gecesi yine alana yönelik işgal saldırıları başlattı. Kurdistan Özgürlük Gerillasının işgal saldırılarına karşı yürüttüğü savaşı, alanda bulunan Gazeteci Dilara Nurhaq, ANF’ye değerlendirdi.

İŞGALİ GENİŞLETMEK İÇİN GİRÊ CÛDÎ'YE SALDIRDILAR

Gerilla güçlerinin, yeni savaş taktikleri ile aralıksız düzenlediği saldırılarla işgalci orduya büyük darbeler indirdiğini belirten Nurhaq, şunları paylaştı: “Son operasyon bir ayını doldurdu. Türk ordusu bir önceki yıl gerçekleştirdiği operasyonlardan sonuç alamadı. Ellerindeki tüm teknik  imkanlara rağmen planladıkları sonucu alamadı. Gerillanın yoğun vuruşları sonucu binlerce kayıp vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Geri çekildikten sonra tekrar büyük bir hazırlık yaparak, 7 ay sonra yine bu alanlara yönelik operasyon başlattı.

İşgalci Türk devleti, tüm Kürt hareketleri içinde Kürt Özgürlük Hareketi'ni kendine stratejik hedef olarak belirlemiş ve saldırıyor. Çünkü Türk devleti iyi biliyor ki, PKK olduğu sürece hem Kurdistan üzerinde hem de bölgeye yönelik işgalini yaygınlaştıramayacak. Türk devleti Misak-ı Milli planını gerçekleştirmek için ve bazı sınırlara ulaşmak için gerilla alanlarını kendine engel görüyor ve bu alanlara saldırıyor. Engel gördüğü gerilla alanlarından biri de Girê Cûdî’dir. Büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldığı bu alana, bir kez daha saldırı başlattı. Girê Cûdî alanı, Başûr şehirlerine ulaşmada sınır hattır. Metîna, Zap ve Garê üçgeninin birleştiği bir hattır. Böyle bir önemi vardır. Bu nedenle bu alana yöneldiler.”

GERİLLA HER GÜN DARBE VURUYOR

Nurhaq, alandaki bir aylık savaşa dair gözlemlerini şöyle aktardı: “Geçen yılki savaşta Özgürlük Gerillası büyük bir tecrübe kazandı. Savaşı bu tecrübeler ışığında planlıyor. Gerilla, Türk ordusunun ilk geceki saldırısına karşı büyük bir direniş ortaya koydu. İşgalci orduya büyük bir darbe vurdu. Özelikle asker indirme esnasında işgalci Türk ordusu gerilladan büyük bir darbe yedi. Bir aylık işgal saldırısına karşılık gerilla güçleri, günlük olarak eylemler düzenliyor. Yeni taktiklerle, suikast saldırıları ve koordineli profesyonel eylemlerle işgal ordusuna saldırıyor. İşgal ordusuna büyük kayıplar verdiriyor. Özellikle YJA Star gerillalarının suikast eylemleri bu alanda öne çıkıyor. YJA Star gerillaları tek bir askerin mevzisinden çıkmasına ve yol almasına izin vermiyor. İşgalciler indirme yaptıkları alandan çıkamıyor. Kıpırdadıkları anda gerillaların saldırıları ile karşılaşıyorlar.

GIRÊ CÛDÎ'DE TIKANMIŞLAR

Şu an o alanda tıkanmışlar. Zaten HPG basını, eylem bilançolarında bunları belirtiyor.

Bu alanda günlük olarak yaşanan bir aylık savaşta Kurdistan Özgürlük Gerillasının en önemli taktiği ise, savunma amaçlı yürüttüğü saldırılardır. Gerilla güçleri etkili saldırılarla düşmana nefes aldırmıyor, düşmanın bu alana yönelik ikinci saldırısının amacına ulaşmasına izin vermiyor.

Özellikle son bir ayda gerillanın yürüttüğü savaşta anlaşılması gereken bazı hususlar var.  Kurdistan Özgürlük Gerillasının bu yeni savaşta, gece gündüz sürekli geliştirdiği taktiklerle her gün eylemler düzenlemesi çok önemli.  Arazi timleri ve tünellerdeki savaş taktiklerinin birbirini tamamlaması ile yürütülen savaşta büyük bir tecrübe kazanılmış durumda. Gerillanın yeni savaş taktiği onları zafere götürecek büyük ve derin tecrübeler kazandırmış. Bu yeni savaş taktiği ile işgalcilerin tekniğini boşa çıkarıyorlar. Özellikle YJA Star, işgalci Türk ordusuna karşı savaşta önemli bir performans sergiledi. Kadın gücünün ülkesi için neler yapabileceğini yeniden ispatlandı.

MORAL ÜSTÜNLÜĞÜ GERİLLADA  

Bu savaşta dikkat çeken başka bir şey de, gerilla saldırılarını, gerillanın helikopterleri darbelemesini bizzat Türk askerlerinin paylaşmasıdır. Bu da onların içinde bulundukları psikolojik çöküşü ortaya koyuyor. Biz Türk ordusunun tıkandığını söylerken abartmıyoruz. Gerilla eylemleri ve sonuçları bunları ortaya koyuyor. Savaş tüm ağırlığı ile devam ediyor. Gerilla üst düzey bir performans ile, moral üstünlüğü ile savaşı yürütüyor. Çünkü bu tür savaşların başlangıç performansı çok önemlidir.”