Kürt halkı Silopiya’da KDP'nin saldırılarına karşı yürüdü

İşbirlikçi KDP’nin saldırıları Silopiya’da yapılan yürüyüşle yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Polis ve askerler halka plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde Güney Kurdistan'daki KDP saldırılarına dikkat çekmek için Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Tilqebîn beldesinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP eş genel başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Barış Anneleri Meclisi, MED Tutuklu ve Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHADFED), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile halk katıldı.

POLİS-ASKER SALDIRDI, YARALANANLAR OLDU

Çevre kentlerden ve ilçelerden gelen halk, belde girişinde kurulan noktada Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildi. "Em xiyanetê qebûl nakin, Em ê destkeftiyên xwe biparêzin" pankartını açan yüzlerce kişi, "Bimre îxanet" sloganıyla Habur Sınır Kapısına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen gruba, bir süre sonra asker ve polisler saldırdı. Polis ve askerlerin, plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli suyla gerçekleştirdiği saldırıda birçok kişi yaralandı. Saldırıda yaralanan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Silopi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

 TÜRK ASKERİNDEN ÖLÜM TEHDİDİ

Halkın taşıdığı pankarta asker el koymak istedi. Yeşil Sol Parti Milletvekili Newroz Uysal, parkartı geri almak için uzun uğraşlarda bulundu ve pankartı askerin elinden geri aldı. Bir asker amiri DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’i ölümle tehdit ederek, yumruklamaya kalkıştı. Bunun üzerine askerler ile Saliha Aydeniz arasında tartışma yaşanırken, askerler bu sefer de milletvekili danışmanlarına saldırdı.

'BARZANİ AİLESİ'NİN ÇIKARI İÇİN SALDIRIYORLAR'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, çizilen suni sınırları anlamsızlaştırmak için Silopiya’ya geldiklerini belirterek, “Ancak devlet hoyratça saldırdı. Bu saldırılar 100 yıldır Kürt halkına nasıl saldırıldığını gösterdi. Bu saldırılar karşısında hiçbir anne ve yurttaş geri adım atmadı. Bunu da bütün saldırılara rağmen sokakları terk etmeyerek gösterdiler. Devletin Kürt kazanımlarına yaklaşımını bugün bir kez daha görmüş olduk. Ama bu halk geri adım atmadı. Devletin bugün bu şekilde saldırmasının bir nedeni de KDP’ye karşı vereceğimiz tepkinin önüne geçmekti. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; bu saldırılar ve ortaklıklar Kurdistan’ın geleceği için değildir. Bu saldırılar sadece Barzani Ailesi'nin çıkarlarınadır. Eğer Kürt kazanımları korunmak isteniyorsa Kurdistan’ın çıkarları ön planda tutulmalıdır ve korunmalıdır. Hakan Fidan’ın Başûr’a gitmesiyle saldırılar nasıl başladı hepimiz gördük. KDP’yi buradan bir kez daha uyarıyoruz.  Bağımsızlık refarandumunda, Efrîn’de, Serekaniyê’de Türk devletinin sergilediği pozisyon unutulmamalıdır. Kerkük ve Kobanê sürecinde Kürtler nasıl birliğini oluşturduysa, bugün de aynısını yapmalıdır” dedi.

Saliha Aydeniz, “Buradan Mesud Barzani’ye, rolünü ve misyonunu yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Birakujî istemediklerini söylüyordu. Şu an durum birakujî meselesi de değildir. Bu KDP’nin tek taraflı bir tutumudur” diye belirtti.  

DBP Eş Genel başkanı Saliha Aydeniz’in konuşmasının sürdüğü sırada biber gazlı saldırı oldu. Saldırıdan sonra halk, mahalle aralarında tekrar bir araya geldi.