Mardin Barosu’ndan emniyet ve kaymakamlık açıklamasına tepki

Nusaybin'de polisin havaya ateş açarak çocukları korkutmasına ilişkin kaymakamlık ve emniyet tepki gösteren Mardin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, “Çocukları bedensel ve ruhsal yönden örseleyecek hiçbir yaklaşıma izin verilemez” dedi.

Mardin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, Nusaybin’de TOKİ konutlarında polislerin oyun oynayan çocukları havaya ateş açarak kovalaması ve zihinsel engelli B.E.’yi tartaklamasına dair yazılı açıklama yaptı.

Mardin Barosu Fırat Mahallesi’nde 24 Nisan günü yaşanan olaya dair açıklamasında Çocuk Hakları Sözleşmesinin 34’üncü Maddesine dikkat çekerek, “Çocukları bedensel ve ruhsal yönden örseleyecek hiçbir yaklaşıma izin verilemez. İş bu amir hüküm karşısında yapılan eylemin apaçık suç teşkil ettiği ortadadır” denildi.

Çocukların yasalarla korunan haklarının yerle yeksan edildiği belirtilen açıklamada “Bu olaylar kamuoyu vicdanlarını sızlatmış ve yetkili kurumlara başvurular yapılarak gereğinin ifası talep edilmiştir. Fakat olaydan 15 gün sonra Nusaybin Kaymakamlığı’nın yaptığı açıklama ile yapılan eyleme çocukların sebebiyet verdiğine dair bir izlenim yaratılması kaygılarımızı attırmıştır. Çocukların taş atması sonucu havaya ateş açıldığının söylenmesi, görüntülerdeki olayı meşrulaştıramayacağı gibi olayın ne denli basit ele alındığının da ispatı mahiyetindedir. Çocuklar hiçbir şekilde insanlık dışı yöntemlerle ya da aşağılanarak cezalandırılamaz. Bir çocuk suça itilmişse dahi ona uygulanacak ceza yaşına ve gelişimine uygun, onun eğitimini engellemeyecek şekilde olmalıdır. Basın ile paylaşılan görüntülerde taş atan hiç kimsenin olmadığı ve orantısız güç kullanılan grubun 4 ile 8 yaş arası birkaç çocuktan ibaret olduğu aşikardır” denildi.

Görüntülerdeki polisin kanunda kendisine verilen zor ve silah kullanma yetkilerini aştığı belirtilen açıklamada, Nusaybin Kaymakamlığının ve Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamaları ile “Kanun hükmünün aşılmasına zemin oluşturmaktadır” denildi. Açıklamada Mardin Barosu olarak soruşturmanın takipçisi olunacağı ve B.E.’nin ailesinin yanında durulacağı vurgulandı.