Maxmûr’da coşkulu 15 Ağustos şöleni

Maxmûr mülteci kampında 15 Ağustos Atılımı’nın 39’uncu yıldönümünde beş ülkeden enternasyonalistlerin de katılımı coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi.

Şehit Rüstem Cûdî (Maxmûr) kampındaki kutlama, Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlendi.

Şölen, kamp sakinlerinin bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından, günün anlam ve önemine ilişkin Maxmûr Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara bir konuşma yaptı.

Yusuf Kara, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere özgürlük  gerillaları ve Kürt halkının 15 Ağustos Diriliş Bayramını kutladı.

Yusuf Kara, “Kürt halkı için kutsal bir kıvılcıma dönüşen bugün herkese kutlu olsun. Devrim yolunda şehit düşen tüm şehitlerimizi minnetle anıyor anıları önünde saygıyla eğiliyorum. 15 Ağustos’ta sıkılan ilk kurşun düşmanın beynine sıkılmıştır” dedi.

15 Ağustos’tan önce Kürt halkının varlığını yok etmeye dönük büyük katliamlar gerçekleştiğine dikkat çeken Kara şunları ekledi:

“İlk kurşun Kürt halkına yönelik yürütülen kirli politikalara sıkılmıştır. Kürt halkının düşmanları, Kürt gençlerinin böylesi güçlü bir özgürlük çıkışı yapacaklarına inanmıyordu. Bu nedenle faşist düşman ilk kurşun karşısında büyük bir şok yaşadı. Bugünkü bütün kazanımlarımız 15 Ağustos’un kazanımlarıdır. Bu ruhla bugün özgür Kurdistan dağlarında binlerce gerilla faşist düşmana karşı tarihi bir direniş sergiliyor. Gerillanın bu görkemli direnişini selamlıyoruz. Bu vesilesiyle bir kez daha başta Önder Apo olmak üzere Kürt halkının 15 Ağustos Diriliş Bayramını kutluyoruz.”

Bu konuşmayı bir sinevizyon gösterimi takip ederken, ardından sırasıyla ‘Jînim Jiyanim’ tiyatro grubu, Stêra Zêrîn müzik grubu, Sanatçı Rêbîn Araz ile Şehit Aram folklar grubu sahne aldı.

Mexmur Kampı sakinleri dışında çok sayıda enternasyonalist misafir de kutlamaya katıldı.

Beş ülkeden katılan enternasyonalistler 15 Ağustos’a ilişkin şu mesajı okudu:

 “Başta Önder Apo olmak üzere, dağda direnen gerillaların ve Mexmûr halkının 15 Ağustos Diriliş Bayramını kutluyoruz. Avrupa’nın farklı 5 ülkesinden bu önemli günü sizlerle birlikte kutlamak için buraya geldik. Bugün çok önemli bir gündür. Önder Apo “Kürt halkının inkar ve imhasına karşı alternatif, 15 Ağustostur” demişti. Bu nedenle Önder Apo’nun felsefesini dünyanın her tarafına yaymak bizim görevimizdir. 15 Ağustos’u kutlamak büyük bir başarıdır. Şehitlerin yolunda yürümek bizim görevimizdir.”