Melet: Seçimleri anlamsızlaştırıyorlar

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, kayyum kararının bir darbe olduğunu belirterek, Kürt kentlerindeki seçimlerin anlamsızlaştırılıp demokrasinin de burada hapsedildiğini kaydetti.

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Van, Mardin ve Amed büyükşehir belediye eşbaşkanlarını görevden uzaklaştırma gerekçelerinin boş olduğunu söyledi.

ANF’ye konuşan Melet, kayyum darbesinin 31 Mart yerel seçimlerden önce kararlaştırıldığını; planlı bir şekilde valilikler tarafından İçişleri Bakanlığı’ndan açıkça kayyum atanması talep edildiğini hatırlattı. Melet, zaten belediyeler etrafına konulan beton blokların kaldırılmamasının kayyumun gelişine işaret olduğunu söyledi.

DEMOKRASİ İNANCINA DA SALDIRIDIR

İHD Şube Başkanı Melet, kayyum atanmasıyla demokrasinin hiçe sayılarak yok edilmeye çalışıldığını belirterek, aynı zamanda insanların demokrasi ve barış inancına saldırı olduğunu vurguladı. “Görülen o ki; kayyum darbesi, siyasal iktidarın elinde kalmış, hatta siyasal iktidarın elinde patlamıştır” diyen Melet, şöyle devam etti: “Kayyum darbesi karşısında demokrasiye inanan herkesin, ortak bir tavır geliştirmesi lazım. Çünkü bugün kayyum atayan zihniyet, yarın Türkiye Meclisi’ni bile feshetmeye kalkışabilir, kimsenin de söyleyecek sözü olmaz.”

BARIŞTAN BAŞKA YOL YOK

Melet, ekonomiden kültürel hayata kadar bütün krizleri çözebilmenin anahtarının barış dolduğunun altını çizerek, kayyum darbesi öncesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın barış çağrılarını hatırlattı. Melet, “Sayın Öcalan’dan barış ve çözüm çağrılarının gelmesi bile, herkeste bir normalleşme beklentisi oluşturdu. Hemen akabinde kayyumların atanması, aslında barış karşıtlığının da göstergesi. Halbuki siyasal iktidar veya devlet aklı, bu ülkenin düzelmesini istiyorsa tek yolun onurlu ve kalıcı bir barışıntan geçtiğini bilmeli” şeklinde konuştu.

KAYYUMUN HİÇBİR FAYDASI OLMAYACAK

Artık kayyum politikalarının Kürdistan'da bir sonuca varamayacağını; AKP-MHP’ye oy verenlerin bile Van, Amed ve Mardin’deki gaspı kabullenmediğini savunan Mete, “Daha önce de bu yöntem denendi ve 31 Mart seçimlerinde sonucu gördük. Buna rağmen yeniden kayyuma başvurmanın, Türkiye’ye de hiçbir fayda sağlamayacağını görmeleri gerekir” dedi.

EŞBAŞKANLAR GÖREVLERİNE DÖNEBİLMELİ

Kayyumdan hemen vazgeçilmesini istediklerini belirten İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, şunları ekledi: “Demokrasi ve hukuk çerçevesinde insanların iradesine saygı duyulmalı ve hemen bu politikalardan vazgeçilmeli. Kayyumların derhal o makamları terk etmeleri ve eşbaşkanların görevlerini başına dönmeleri gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”