Metîna’da sıkışan işgalci ordu KDP’nin korumasında

KDP güçleri, Kurdistan Özgürlük Gerillaları’nın yoğun eylemlerine maruz kalan Metîna alanındaki Girê Hakkarî tepesinde bulunan işgalci Türk ordusunu koruma altına almak için üç farklı noktaya askeri üs kurdu.

Türk ordusunun 14 Nisan 2022’de Başûrê Kurdistan’ın sınırları içinde bulunan Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük başlattığı saldırılara karşı HPG ve YJA Star gerillalarının tarihi direnişi sürerken, KDP’nin işgalcilerle işbirliği bir kez daha görüntülerle belgelendi.


Daha önce HPG ve YJA Star gerillalarına giden lojistiği kesen, bazı yerlerde onları kuşatma altına alarak hareket etmelerini engelleyen ve pusular kuran, Türk askerlerinin zırhlı araçları için yol yapan KDP güçleri, bu kez de Girê Hekarî'de (Hakkari Tepesi) işgalci ordunun imdadına koştu. KDP’nin nasıl Türk ordusunun hizmetine girdiğini kamera görüntüleriyle kayıt altına aldık.

BÖLGEDE İŞGALCİLERİN BULUNDUĞU TEK NOKTA

İşgalci orduya can yeleği olmak için KDP’nin bu bölgeye yönelik çalışması geçtiğimiz Temmuz ayında başladı ve Ağustos ayı itibarıyla yoğunlaştı. Önce Metîna’nın Tepê Ortê alanında KDP güçleri zırhlı araçlar eşliğinde yol, karargah ve sığınak inşa etmeye başladı. Ağustos ayında ise yine Girê Hekarî ve Girê Amediyê Direniş Alanları’nın arasına kepçelerle Türk ordusuna yol yaptı.

KDP’nin Türk ordusu için yaptığı tüm hizmetler, gerilla güçlerinin direnişini engelleyemedi. Sonbaharla birlikte işgalcileri şok eden birçok “Devrimci Operasyon”a imza atan HPG ve YJA Star gerillaları, 26-27 Kasım 2022’de ise Girê Hekarî’de, deyim yerindeyse Türk ordusuna kök söktürerek, onları burada tutunamayacak hale getirdi.  

İŞGALCİLERİ GERİLLADAN KORUMAK İÇİN BAYRAKLAR ÇEKİLDİ

Girê Hekarî’de sıkışan işgalci ordunun imdadına koşan KDP güçleri tepenin etrafında bulunan ve daha önce işgalci ordunun üstlenmeye çalıştığı ancak başaramadığı noktalara askeri üsler kurdu. Gerilla güçlerinin Girê Hekarî’ye yeniden saldırmaması için de üç farklı tepeye kurulan üslere Federe Kurdistan Bölgesi Yönetimi’nin bayrağı çekildi.

Aynı şekilde gerillanın yeni eylemleri karşısında işgalci orduyu korumak için Girê Hekarî’ye giden tek nokta olan Girê Sêdarê tepesinde bulunan askeri üsse de Federe Kurdistan Bölgesi Yönetimi’nin bayrağının çekildiğini kamera çekimleriyle belgeledik. Fakat bu üste tam olarak hangi güçlerin bulunduğuna dair net bir bilgiye ulaşamadık.

TANKLAR İÇİN SINIRDAN TEPEYE YOL YAPTI

Amediyê yönünde giden aynı dağ silsilesinde benzer şekilde KDP mevzileri bulunuyor. Daha önce şiddetli çatışmaların yaşandığı bu alanda Türk ordusuna ait mevziler de Federe Kurdistan Bölgesi Yönetimi bayrağı altında varlığını sürdürüyor. Geçtiğimiz Aralık ayında işgalci ordu, güçlerini “Komando Sahası” adı verilen bu noktadan çektikten hemen sonra böyle bir değişikliğe gidilmesi dikkat çekti.

Hem Türkiye-Irak sınırına yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta hem de Amediyê’nin en yüksek noktası olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip olan Girê Hekarî, KDP tarafından yapılan yeni bir kara yoluyla sınır hattına bağlandı. İşgalci Türk ordusu bu yol üzerinden tankları, zırhlı araçlarını ve askeri malzemelerini Girê Hekarî'ye kadar ulaştırabiliyor.

Şu anda Zap suyunun doğusunda, Metîna alanında sadece Girê Hekarî tepesinde işgalci ordunun güçleri bulunuyor. Zira gerillanın direnişi karşısında işgalci güçler, bu tepenin etrafında bulunan diğer tepelerde tutunamayarak çekilmek zorunda kaldı. KDP’nin canhıraş biçimde Girê Hekarî etrafında yollar yapması ve üstler inşa etmesinin nedeni, şüphesiz Türk ordusunun bölgedeki bu son kalesinin düşmemesini sağlamak.