Onurun adı olmayı başardılar

Azad, Jiyan ve Destîna… Katılımlarından şehadetlerine kadar her günleri büyük bir mücadele ve azimle geçen bu genç gerillalar, direniş sembolü, onurun adı olmayı başardılar.

Özgürlük nedir? Belki herkes sorabilir bu soruyu ama herkes özgürlüğü tüm hücreleriyle arzulamaz, hissetmez, yaşamaz ve paylaşamaz. Çünkü özgürlüğe kucak açmak öyle kolay değildir. Özgürlük büyük bir emekle, tüm zorlukları karşılamayı bilmek demektir. Canını ortaya koyacak kadar büyük bir cesaret ve yürek sahibi olmayı gerektirir. Özgür yaşamı yakalamak için; tüm gerçekliği ile sevmek, sahiplenmek ve onun için savaşmak gerekir. İrade de kendini geliştirmek demektir. Bütün insanlığı yüreğine sığdıracak bir yürekle, hepsine eşit bir şekilde yaklaşmayı bilmek demektir. Bunu ancak özgürlüğü için savaşanlar bilir.

Hiçbir insan Kurdistan Özgürlük Gerillası kadar özgürlükle aydınlanmamıştır. Özgürlüğe susamışların meskeni Kurdistan dağları, o cesur savaşçıları kendisinin bir parçası olarak kabul etmiş ve her savaşta korumasını bilmiştir. Çünkü Kurdistan dağları da özgürlükleri çalındığı günden beri, özgürlük hasretiyle yanıp tutuşmaktadır. Ve bu yangını ancak gerilla söndürebilir.

İki farklı beden… Biri kadın, biri erkek. Ortak özellikler taşıyan bu iki genç, ortak bir amaç etrafında buluştu. Anlatılan sadece birbirini seven iki aşığın hikayesi değil. Öyle ki sevgileri koca bir dünyayı sarmalayacak kadar da büyüktür.

Serhat ve Canan, yurtseverlik duyguları ile PKK saflarına katılır. Özgürlük için savaşan kadın ve erkek gerillaların konuşma, gülüş ve duruşlarından etkilenirler. Gerektiğinde halkı için canlarını feda eden, düşmandan intikam almak için bir an bile tereddüt etmeyen bu insanlar gibi olmak isterler.

Her ikisi de kadim ve direngen Serhed’den yola çıkar ve ülkenin dört bir yanından davaya gönül vermiş kahramanların dergahına ulaşır. Özgürlük dağlarında Azad ve Jiyan olurlar artık. Aldıkları yeni isimler, onların yol haritaları olur. Gerilla yaşamı ile daha da güzelleşirler. Fikirde ve zikirde kendilerini geliştirdikten sonra pratiğe geçmek için dayatırlar. Zira eylem onları zinde ve heyecanlı kılan bir yoldur.

Azad Tepê Hekarî, Jiyan ise Koordine Alanı'nda başarılı bir pratik sergiler. Her ikisi de fedakar, emekçi, direngen ve girişkendir. Özlü duruşlarıyla herkesi etkilerler. İkisi de genç ve enerji dolu olduğu için gittikleri her ortamda moral kaynağıdırlar. Gittikleri her görevde üstesinden gelemeyecekleri hiçbir şeyin olmadığı izlenimini verirler.

23 Nisan 2021 tarihinde işgalci TC devletinin Metîna alanına yönelik başlattığı işgal saldırısına cevap vermek amacıyla savaşa katılmayı dayatırlar. Oysa örgütün onlar için farklı planları vardır. Çünkü Azad, uzun bir süre Tepê Hekarî alanında emek vermiştir. Yoldaşları, onun emeklerini Önderlik ideolojisi ile buluşturmak ve geleceğin komutanı olarak hazırlamak için eğitim görmesinden yanadır. Hakeza Jiyan da bir süreliğine yönetimin yanında kalıp komutanlıkta yetkinleşmesi amacıyla uzun süre pratikte kaldığı Koordine Tepesi’nden çekilir.

Ancak savaşın kapıya dayanması Azad ve Jiyan’ı durduramaz. Bu savaşta yer almak, düşmana gerekli cevabı vermek için kalmak ve sonuna kadar savaşmak isterler. Yoldaşlarının ikna çabaları onları durdurmaya yetmez. İkisi de Koordine Alanı’na düzenlenir.

Azad, komutan Bager Başkale ile birlikte Koordine Alanı’na geçer, keşif ve eylem faaliyetlerinde bulunur. Durmak dinlenmek nedir bilmez bir çabayla her gün düşmanın üzerine yürür. Yoldaşlarının cesaret ve güven kaynağıdır.

Partisine ve Önderliğine büyük bir aşk ile bağlanmış halkının Adulê’si Jiyan ise, Kürt kadın kimliğinin nasıl korunması gerektiğinin pratiğini sergiler. Jiyan yaşam olur ve tüm insanlığa dağılır. Savaşta silahıyla düşmanını yakan ateş topu olmayı başarır, zılgıtlarıyla düşmanın yüreğine korku salar.

Düşman, Diriliş'in yıl dönümü olan 15 Ağustos günü alanı bombalar. Koordine Alanı’ndaki gerillalar işgali önlemek için müdahaleye hazırlanırlar. Azad, düşmanın nerede indirme yaptığını anlamak için komutanı Bager Başkale’den dışarı çıkma izni ister. Komutan Bager, o puslu gecede kobra vuruşlarının  arasında Azad’ı son kez göreceğinden habersiz, onu beklemeye koyulur. Arkadaşları sabaha kadar Azad’ı arasa da bulamaz. Diğer bir mevzide konumlanan arkadaşlarının yanına giden Bager, Destîna ve Jiyan’a kesinlikle hareket etmemelerini, Azad’ı görürlerse haberdar etmelerini ister ve oradan uzaklaşır. Ancak Jiyan ile Destîna Azad’dan bir haber gelmemesine dayanamaz ve onu aramaya koyulur. Hareketi fark eden düşman, ikisini de katleder. Komutan Bager ve Serhed, Azad’ın yanı sıra Jiyan ve Destîna’nın cansız bedenlerini bulur.

Her günlerini düşmandan intikam alarak geçiren Azad, Jiyan ve Destîna şehitler kervanına kavuşur. Katılımlarından şehadetlerine kadar her günleri büyük bir mücadele ve azimle geçen bu genç gerillalar, direniş sembolü olmayı başarır.