Orhan: Halk ekmeğe muhtaç edildi

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, AKP-MHP iktidarının savaş politikası, onun sonucu rant ve yolsuzluğunun halkı kuru ekmeğe muhtaç ettiğini söyledi.

Van’da AKP’nin atadığı kayyumlar, Halk Ekmek satışlarını durdurarak halkın ucuz ekmeğe ulaşımını engelledi. Ekmeğin fiyatının 2.50 TL’den 2.80 TL’ye çıkarılmasından sonra satışlar yeniden başladı.

Van’da 2022 yılı içerisinde kayyum belediyeleri ekmeğe üç kez zam yaptı. 1.50 TL olan Halk Ekmek fiyatı, kayyum belediyelerinin yaptığı zamlar nedeniyle 2.80 TL’ye kadar çıktı. Ekmeğe yapılan yüksek zamlar nedeniyle yoksul halk ekmek alamaz duruma geldi.

Konuyla ilgili ANF’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, iktidarın savaş politikaları nedeniyle ülkenin derin bir ekonomik krize girdiğini söyledi. Bu ekonomik krizden ciddi bir şekilde etkilenen illerin başında Van’n geldiğini kaydeden Orhan, yoksulluğun giderek derinleştiğini belirtti. Orhan, iktidarın rant, yolsuzluk ve savaş politikalarının halkı kuru ekmeğe muhtaç ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin birçok belediyesinin halka ucuz ekmek sattığını ama Van’daki kayyumların ucuz ekmek satılan Halk Ekmek yerlerini kapattığını söyleyen Orhan, şunları dile getirdi: “Şimdi ekmek üreten firmalar ya da işletmelerin maliyetlerini karşılayacak oranda bir ödeme yapmadığı için bu işletmelerde zorunlu olarak bu dağıtımı yapamayacaklarını açıkladı. Van’ın Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçelerinde Halk Ekmek üretimi ve dağıtımının durdurulması nedeniyle uzun bir süre halkımız ucuz ekmeğe ulaşamadı. Yine bu ilçelerinin birçok mahallesinde belediyelerin Halk Ekmek dağıtımının durdurulması veya bu yerleşim yerlerine yakın fırın olmaması nedeniyle halk büyük bir mağduriyet yaşıyor.”