Parlamenterler eylemcilere destek için grevde

Kürdistan Parlamentosu’ndaki parlamenterler, eylemcilere destek için grev başlattı.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda Goran Hareketi, Komeleya İslami, Yekgurtiya İslami, Yeni Nesil Hareketi parlamenterleri, eylemcilere destek vermek amacıyla grev başlattı.

Kürdistan Bölgesi’nde maaşların verilmemesi ve ekonomik kriz ile birlikte yaşanan yolsuzluklara tepki gösteren eylemciler, günlerdir alanlarda. Bugüne kadar eylemlerde 6 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

'İKTİDAR KRİZİN SEBEBİ'

Eylemcilere destek vermek isteyen bir grup Kürdistan Parlamento üyesi de yazılı açıklama yaptı. Bölgedeki iktidarın krizin temel sebebi olduğunun vurgulandığı açıklamada, halkın hala aç bırakıldığı, sınırda kaçakçılık yapıldığı ve petrol gelirlerinde şeffaf olunmadığı, gençlerin haksız bir şekilde şehit edildiği belirtildi.

Şiddete karşı olduklarını ancak söz konusu halkın canı olunca parti binalarının kutsallaştırılmaması gerektiğini kaydeden parlamenterler, “Siyasi parti temsilcileri eylemciler ile görüşmelidir. Artık kan dökülmemelidir. Güvenlik güçleri eylemcilerin buraların çocukları olduğunu bilmelidirler. Eylemcilerin sokaklara çıkmasına sebep olan haksızlıklar güvenlik güçlerine de yapılıyor. Bu yüzden silahlarının namlulularını eylemcilere çevirmemeliler" dedi.

'EYLEMCİLERİN TALEPLERİNİ DESTEKLİYORUZ'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Tüm partiler karışıklığın olduğu yerlerdeki merkezlerini boşaltmalıdır. Eylemcilerden uzak durun ve onları engellemeye çalışmayın. Kürdistan parlamentosunda bir toplantının gerçekleşmesi için talebimizi bir dilekçe ile meclis başkanlığına teslim edeceğiz.

Hükümet petrol, sınır kaçakçılığı ve vergi sorununu çözmelidir. Irak ile anlaşıp eylemcilere uyguladığı şiddetten vazgeçmelidir.

Eylemciler de tepkilerini barışçıl yöntemlerle dile getirmelidir. Biz eylemcilerin taleplerini destekliyoruz. Ancak onlar şiddet ve yakmadan uzaklaşmalıdır."

Açıklamada, eylemcilerin talepleri için Kürdistan Bölgesi Meclisinde greve girileceği, çözüm bulunana kadar eylemlerin süreceği belirtildi, tüm Kürdistan parlamento üyeleri halka destek vermeye çağrıldı.