PKK Kültür Sanat Komitesi, Şehit Serhat’ı andı

PKK Kültür Sanat Komitesi, Şehit Serhat’ı şehadet yıl dönümünde saygı sevgi ve minnetle andı, hayallerini ne olursa olsun gerçekleştireceğini belirtti.

PKK Kültür Sanat Komitesi açıklaması şöyle:

“Mücadelemizin tarihte eşine az rastlanır direniş süreçlerinden birinden geçerken bizi bugünlere büyük değerler yaratarak getiren şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kürt halkının özgürlük mücadelesi öz savunma alanı başta olmak üzere ideolojik siyasal toplumsal her boyutta gelişti, gelişmeye devam ediyor. Kültür sanat alanı da kahramanca direnen ve sanatı büyüten öncü şehitler sayesinde bu günlere geldi. Şehit Mizgin, Şehit Sefkanlarla başlayan bu mücadele, Şehit Serhat, Şehit Ali Temel, Şehit Hogir, Şehit Berçem, Şehit Elenya, Şehit Delila, Şehit iıler, Şehit Halil, Şehit Esmerlerle devam etti.

22 Temmuz’da şehadet yıldönümü olan Şehit Serhat yoldaşımız Kürt halkının kültür sanat çalışmalarının gelişmesi, derinleşmesi ve örgütlenerek Kurdistan’ın dört parçası ile dünyanın her yerine ulaşmasında önemli bir rol oynadı. Şehit Serhat’ı saygı ve minnetle anıyor, anısının hiç sönmeyen bir ışık gibi yolumuzu aydınlattığını, en temel ilham ve perspektif kaynaklarımızdan olduğunu belirtmek istiyoruz.

Şehit Serhat Türk devletinin Kürt kültürünü asimile etme, kültür sanat değerlerini Türkleştirme, popüler kültür içerisinde dejenere etme özel savaş uygulamalarına karşı Kurdistan özgürlük mücadelesine katılarak radikal bir duruş gösterdi. Faşizme karşı devrimci mücadeleyi hem öz savunmayla hem de sanatıyla yürüttü. Bir kolunda kültürünü koruyup güzelleştiren sazı diğer kolunda soykırımdan halkını koruyan silahı oldu. Şehit Serhat, kültür sanatın direnişe dayandığı gerçeğinin en önemli sembollerinden biridir.

Şehit Serhat 1991 yılında dağlara ulaşıp ardından Mahsum Korkmaz Akademisinde Rêber APO’nun ideolojik eğitiminden beslendi. Devrimci sanatçı duruşu APO’cu felsefeyle güçlendi. Rêber APO tarafından görevlendirilen Şehit Serhat’ın Koma Berxwedan’ın bütün üyeleri üzerinde büyük emeği oldu. Hunerkom’un akademik düzeyde gelişmesi için çok çaba sergiledi ve bu temelde kültür sanat çalışmalarının aşama kat etmesine öncülük etti. Popüler kültüre karşı tüm yaratıcılığı ve yeteneğine rağmen bireysel sanattan ziyade kolektif sanatın, kolektif sanatsal emeğin duruşunu açığa çıkardı. Sazındaki yaratıcılık çevresindeki bütün sanatçıların ve halkının hizmetinde oldu. Müziği bu devrimci duruşla özgün ve özgürdü.

Kuzey Kurdistan ve Avrupa’da verdiği emeklerle birlikte Etruş kampı ve Güney Kurdistan’daki kültür sanat çalışmalarının temel taşlarını döşeyen öncülerden biri oldu. Maxmur Kampı’nda Şehit Devrim tarafından adına açılan Şehit Serhat müzik okulu ve güneydeki Şehit Serhat Müzik grubu anısını kalıcılaştırma çabalarından bazıları oldu. Güney Kurdistan’ da bir yandan Soran ve Behdinan kültürünü devrimci, ulusal özgürlük değerleriyle işleyen Şehit Serhat diğer yandan Hêwler’de yaşanan ihanet gerçeğinin kahrını sanatıyla ortaya koydu. Şehit Serhat, Ağrı kadınlarının yiğitliğinin türküsü oldu. Halkının acılarının derin hissiyatı, her koşulda ilkeli ve estetik mücadelenin nağmesi oldu. Şehit Serhat Kürt halkının ölümsüz sanatçısı oldu.

Kültür sanat komitesi olarak Şehit Serhat’ı şehadet yıl dönümünde saygı sevgi ve minnetle anıyor, hayallerini ne olursa olsun gerçekleştireceğimizi belirtiyor, mücadelemizin, anısına bağlılık temelinde büyüyeceğinin sözünü veriyoruz.”