Rahatsızlık var, somut tavır yok

Kürdistan’ı Savunmak İçin Barış Heyeti’nden CÎK Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, görüştükleri tüm siyasi partilerin, Türk işgal saldırılarından rahatsız olduğunu söyledi.

7 kişilik Kürdistan’ı Savunmak İçin Barış Heyeti, Türk devletinin işgal saldırılarını görüşmek için gittiği Güney Kürdistan’da siyasi partilerle bir araya geldi. Heyette yer alan CÎK Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, görüştükleri tüm siyasi temsilcilerin, Türk işgal saldırılarına karşı olduklarını ifade ettiklerini aktardı.

Civaka Îslamiya Kurdistanê (CÎK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, Prof. Dr. Salar Basira, Kürt Sağlıkçılar Birliği Başkanı Dr. Zeynep Binici, mülteci ve kadın hakları aktivisti danışman Ronak Azîz, Linangan Vakfı’ndan (Hollanda) Sanatçı Glorioso Jun Saturay, İlerici Enternasyonal Sözcüsü Daniel Kopp ve siyasi gözlemci Yılmaz Pêşkevin Kaba’dan oluşan heyet, Türkiye’nin saldırılarının durdurulması için Hewlêr’de temaslarını sürdürüyor. Heyet, Güney Kürdistan Parlamento binasında YNK, KDP ve Goran Hareketi gruplarıyla bir araya geldi.  

TÜM SİYASİ PARTİLER İŞGALE KARŞI

CÎK Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, ANF’ye yaptığı açıklamada, hem kimyasal silahların da kullanıldığı işgal saldırılarına dikkat çekmek hem de Güney’deki siyasi partilerle bunları görüşmek için geldiklerini söyledi.

Güney Kürdistan Parlamentosu’nda grubu bulunan ve bulunmayan partilerle görüştüklerini kaydeden Turhallı, şunları paylaştı: “Meclis’te grubu bulunmayan Kürdistan Demokrasi ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi ve Kürdistan Zahmetkêş Partisi temsilcileri Türk işgalini açıkça kınadıklarını; hatta BM binası önünde Türk işgalinin son bulması için açıklama da yaptıklarını hatırlattı. KDP, YNK ve Goran’ın Meclis Grup sözcüleriyle görüştük. Onlar da Türk işgaline karşı olduklarını söyledi. Özellikle KDP resmi görüşünün kamuoyunda işgalden yana olmasına rağmen ikili görüşmede Parlamento Grup Sözcüsü’nün işgal girişiminden rahatsız olduğunu gözlemledik. Görüştüğümüz tüm siyasi partiler, Türk devletinin NATO üyesi olduğunu, NATO’nun Türk devletini desteklediğini hatırlattı. Henüz görüşmelerimizi tamamlamadık. Görüşmeleri tamamladıktan sonra raporlaştırıp paylaşacağız. Sivil girişimlerimizi de sürdüreceğiz.”

Süleymaniyeli eski siyasetçi, Süleymaniye ve Almanya üniversitelerinde dersler veren Prof. Dr. Salar Basir ise Meclis’te grubu bulunan üç partiyle görüşmeleri hakkında şunları söyledi: “Üç grupla da Türkiye’nin saldırıları hakkında görüştük ve onlara bu saldırıların Kürt ulusunun varlığını tehlikeye attığını söyledik. Parlamento’nun en yüksek merci olarak bu saldırılara karşı neden tavır almadığını sorduk. Goran Hareketi Grubu’nun saldırılar konusundaki tavrı çok açıktı. Ancak YNK ve KDP’nin tavrı net değildi. KDP saldırılardan PKK’yi sorumlu tutuyor ve ‘PKK bölgede olmazsa Türkiye saldırmaz’ diyor.”

Heyetin bugün Süleymaniye’ye geçmesi; siyasi parti temsilcileri ve aydınlarla bir araya gelmesi bekleniyor.