Roboskî'de 125. ay: Adalet ortak mücadeleyle gelir
Roboskî Katliamı’nın 125’inci ayında açıklama yapan Roboskî İçin Adalet Girişimi, adaletin ortak mücadeleyle sağlanabileceğini belirtti.
Roboskî Katliamı’nın 125’inci ayında açıklama yapan Roboskî İçin Adalet Girişimi, adaletin ortak mücadeleyle sağlanabileceğini belirtti.
Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şırnak'ın Roboskî köyünde Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 125’inci ayında bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde “Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla” pankartı açıldı. Açıklamayı okuyan Roboskî İçin Adalet Girişimi kurucularından Tanju Gündüzalp, “Barışa giden yolun sınırı Roboskî için adalettir” dedi.
Zor iklim şartlarında, akrabalarıyla sınır ticareti yaptıkları devletçe bilinmesine karşın, TSK’ye ait uçaklardan üzerlerine bomba atılarak katledilen aileler için adalet arayışının hâlâ sürdüğünü belirten Gündüzalp, “Katliamdan haberdar olanlar hep birlikte adaleti arasa da sisi oluşturanlar toplumun katledenleri bilmesini istemiyor. Adalet yok, hukuk zaten kayboldu gitti. Meclis’te kurulan komisyon sonuçsuz kaldı, bütün yargı unsurları da nedense katledenleri cezasız bırakmayı tercih etti” dedi.
Gündüzalp, “Roboskî Katliamı’nın üzeri yürütme, sivil, askeri yargı ve uluslararası hukuk elbirliğiyle, adalete ulaşılamadan kapatılmaya çalışılıyor” derken, katliamın kimlerin, nasıl yaptığını biliniyor olmasına karşın hukukun işletilmediğini belirtti. Gündüzalp, "Yargı ezilenlerden, katledilenlerden, mağdurlardan yana değil egemenlerden yana oldu hep. Bunu bugün; hepimizin orada olduğu, toprağımızı, ağacımızı, kentimizi savunduğumuz Gezi’yi; suça, cezaya dönüştürmeye çalışan devlet hukukunda da görüyoruz, bu topraklarda bir arada yaşadığımız Ermeni insanlarımızın 1915 katliamının görmezden gelinmesinde de yeniden görüyoruz” şeklinde konuştu.
Tüm katliamların ardından gelen adaletsizlik ve cezasızlığı bitirmenin yolunun birlikte mücadele etmek olduğunu belirten Gündüzalp, “Halk için kurgulanmış bir sistem, devlet tasarımıyla mümkün. Yüzleşme olmadan demokrasiye ulaşmak da mümkün değildir. Savaşların, katliamların ve çözümü aramayan siyasetin varlığı; açlık, ekonomik kaos, insan odaklı olmayan siyaset ve yıkım olarak yaşantılarımızda vücut bulmaya devam ediyor” diye kaydetti.
'GELECEĞİ İNŞA ETMEK YÜZLEŞMEKLE MÜMKÜN'
Gündüzalp, son olarak şunları söyledi: “Roboski’de insanlığa karşı bir suç işlenmiştir. Sorumlular mutlaka ortaya çıkacaktır. Her toplumun hafızası vardır, saklama ve inkâr yoluna gidilse de, bu hafıza barış ve adaleti talep ediyor. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Katliamlar ve soykırımlar tarihsel süreçten gelen devamlılıkla sürekli tekrarlanıyor. Hesaplaşmak isteyenler, devlet tarafından cezalandırılıyor. Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz.”