Rojhilat’ın genelini sel vurdu

Doğu Kürdistan’ın geneli yoğun yağışların etkisi altında. Bir çok kentte sel felaketi meydana gelirken, Loristan’da 5 kişi hayatını kaybetti.

İran’ın genelinde olduğu gibi Doğu Kürdistan’ı da sel felaketi bir kez daha vurdu. Sel felaketi İran’da 32 eyaletin 31’inde yaşandı.

LORİSTAN’DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Doğu Kürdistan’da Loristan eyaletinde ağır can kayıpları yaşandı. Bu bölgede son felakette 5 kişi hayatını kaybetti. Binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Nehir sularının yükselmesi nedeniyle bir çok köy sular altında kalırken, Mamulan ve çevresindeki köyler başta olmak üzere çok sayıda köy tahliye edildi. İran rejimi Loristan’daki sel nedeniyle olağanüstü hal ilan etti.

URMİYE, SİNE, KIRŞAN VE İLAM’DA FELAKET

Urmiye’nin de bir çok bölgesinde köprüler yıkıldı. Su debisinin yükselmesi nedeniyle barajların kapakları da açıldı.

Sine’de kar ve yağmur yağışı su baskınlarına yol açtı. Qişlqa, Gawşan, Gulbax, Wehdat ve Siyazax barajları doldu. Yağışlar devam ederse barajların taşmasından endişe ediliyor.

Kirmaşan’a bağlı ilçelerde kar yağışı sel felaketlerine neden oldu. Riwanser’in 30 köyünde sel meydana geldi. 7 köy boşaltılırken birçok merkezde yollar yıkıldı.

Kirmaşan’ın doğusundaki Gammasyaw Nehri’nde su seviyesi yükseldi, Çemçemal Ovası sular altında kaldı. Qaresu, Aşuran, Çem Beşir nehirlerine yakın mahallelerde de sel nedeniyle birçok ev sular altında kaldı. Geçtiğimiz günlerde boşaltılması için duyuru yapılan Şabad’ın Ermeni ve Rawen mahalleleri de sular altında kaldı. Kirmaşan’da ayrıca Elwan Nehri ve Serpêl, Zehaw ve Qesra Şirin köyleri sular altında kalırken, İlam ve Kirmaşan arasında bulunan Hemeil bölgesindeki yollar heyelan nedeniyle kapandı.

İlam’da Mahute Awdana Nehri’nde, Sirwan’da ise Keşkan nehrinde su seviyesi yükseldi. Bedir’de sel nedeniyle yollar yıkıldı. Eywan’da Gengir Nehri’nde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle birçok tahribat yaşandı. Seymer Nehri’nde su seviyesinin yükselmesi çevredeki köylere zarar verdi.

ONLARCA ÖLÜ VAR

İran’ın Hamedan bölgesinde etkili olan kar yağışı sonucunda Esedabad ve Hemedan arasında kalan Mile Esedabad yükseklikleri karla kaplandı. Yollar kapandığı için geliş gidişler yapılamıyor.

Geçen hafta sadece Şiraz bölgesinde 120 kişinin sel felaketlerinden dolayı hayatını kaybettiği bildirilmişti. 19 Mart’tan bu yana İran genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı, resmi olmayan kaynaklara göre 150’yi aşmış durumda.