Wan’da Kovid-19, influenza virüsü ve grip vakaları yüzünden hastaneye yatanların sayısı giderek artıyor. Salgın hastalıklar nedeniyle her gün binlerce kişi hastanelere başvuruyor. Artan salgın hastalıkla birlikte hastane acil servislerde büyük bir yoğunluk yaşanırken, muayene olmak için acile başvuran yurttaşlar saatlerce beklerken, polikliniklerde muayene olmak için randevu almak ise imkansız hale geldi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eş bakanı Zeki Seven, adı konulmamış olsa da son dönemde sadece Wan ve çevre illerinde değil Kurdistan ve Türkiye'nin her ilinde salgın hastalıklarda çok ciddi bir artış olduğunu söyledi. Bu konuda Sağlık Bakanlığı yetkililerinin hiçbir açıklama yapmadığını söyleyen Seven, “Fakat dünyada ve Türkiye'de Kovid-19’un yeni bir varyasyonunun bu salgın hastalıkların ana kaynağı olduğundan şüpheleniyor. Yaşanan hastalığın belirtilerine ciddi bir şekilde kas ağrıları eşlik ediyor. Mevcut ilaçlar bu ağrıların etkilerini azaltmakta ve kesmekte yetersiz kalıyor. Mevcut gribal enfeksiyonlardan daha uzun süren bir iyileşme süreci görülüyor” diye konuştu.
‘İLAÇ SIKINTISI YAŞANIYOR’
Yaşanan yoğunluğun ana nedeninin, geçirilen hastalığın normal gribal enfeksiyonlardan çok daha farklı ve ağrılı olmasından kaynaklandığını ifade eden Seven, “Bu durumda hastaneye başvuruları ciddi anlamda arttırmış ve yoğunluk oluşturmuştur. Yaşanan yoğunluk ile ilgili ülkenin sağlık sistemi tıpkı Kovid-19’da olduğu gibi hazırlıksız yakalanmış ve gerekli önlemler önceden alınmamıştır. Hekim ve sağlık personeli yeterli olmadığı gibi sağlık kuruluşlarında da yeterli ilaç ve ekipman eksiklikleri yaşanmaktadır. Yeterli önlem hala alınabilmiş değil. Sağlık Bakanlığı panik havası yaratmadan halkı nasıl bilinçlendirip önlem alacaklarını anlatmanın bir yolunu henüz bulabilmiş değil. Bu da sağlık sistemimizin çöktüğünün en güzel örneklerinden bir tanesidir. Hekim ve sağlık personeli yetersizliğini sadece bu salgın özelinde ele almak yetersiz olur. Sağlık emekçilerini koruyamayan, neredeyse her gün beyaz kod verilen ve sağlık emekçilerini hiçleştiren bir sistemde etkili sağlık hizmeti sunmak mümkün değildir.
Wan'da da eczanelerde ilaçların az olduğu, bazı ilaçların ise bulunmadığı bize gelen bilgiler arasında. Türkiye geneli sağlık politikalarının sermaye odaklı olduğu, halkın sağlığından çok ticarileştirilmiş bir politika izleniyor. Van'da sağlık alanında yaşanan sorunların başında liyakatsiz yöneticiler geliyor halkın sağlığa erişimi hakkında genelde günübirlik çözümler peşinde koşan bir politika izliyorlar. Hastanede kullanılan cihaz ve malzemelerin eski ve eksik olmasından kaynaklı sorunlar mevcut” dedi.