Silêmanî’de "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" paneli

Silêmanî’de "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesi kapsamında panel düzenlendi. Panelde kampanyanın önemi tartışıldı ve yaygınlaştırılması çağrısı yapıldı.

Başûrê Kurdistan Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi öncülüğünde, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyası yönetim kurulunun katkılarıyla Silêmanî’de bulunan Xak salonunda "Demokratik Konfederalizm Barışın ve Halkların Bir Arada Yaşamasının Çözümüdür" başlığıyla bir panel gerçekleştirildi.

Panelde çok sayıda aydın, yazar, siyasetçi ve aktivistin yanı sıra Tevgera Azadî Eşbaşkanları, RJAK yöneticileri, Şengal temsilcieri ve Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerklik Eşbaşkanları hazır bulundu.

Başûrê Kurdistan Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi Üyesi Dr. Hekîm Abdulkerîm, KJAR Diplomasi Sorumlusu Rozerîn Kemanger, Yazar ve Aktivist Adil Osman’ın panelist olarak katıldığı panel, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Ardından Dr. Hekîm Abdulkerîm söz aldı. Günümüzde Kurdistan ve bölgede giderek derinleşen krize dikkat çeken Abdulkerîm, tüm bu sorunların çözümünden bahsederken mutlaka belli bir kavram ve paradigmadan bahsedildiğini belirterek, "Çözüm Önder Öcalan'dır" dedi.

Dr. Abdulkerîm, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın projelerine dikkat çekerek, "Abdullah Öcalan çözümden bahsettiğinde bunu mutlaka bölgedeki tüm sorunların ve akan kanın sona ermesi bağlamında yapıyor" dedi; ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployu ve bu komploda rolü olan devletlerin katkısını anlattı.

KJAR Diplomasi Sorumlusu Rozerîn Kemanger ise, Kürt Halk Önderi'nin kadına ve yaşama verdiği önemi dile getirerek, bunun, mevcut sorunların kökenine inip oradan çözüm geliştirmemiz gerektiği anlamına geldiğini belirtti.

"Bugün toplumda erkek bilinci yüzünden kadınların katledildiğini görüyoruz. Temelde bu toplumdan kaynaklı değil, toplumda bunu geliştiren iktidardan kaynaklıdır" diyen Kemanger, kadınların özgürlük mücadelesindeki öncülüğüne dikkat çekerek, PKK'nın ortaya çıkışıyla birlikte kadınların geliştirdiği mücadele sürecini, bugün Türk devletinin işgaline karşı gerilla alanlarındaki kadınların direnişi olarak, geçmişte YPJ olarak erkek  zihniyetine karşı kadın direnişini anlattı.

Rojhilatê Kurdistan ve İran'da "Jin jiyan azadî" isyanına dikkat çeken Kemanger, şöyle konuştu: "Rojhilatê Kurdistan ve İran'da bu devrim başladığında ve Jin jiyan azadî sloganı atıldığında ilk kez bir devrim yaşandı. İran'ın aydınları ve şahsiyetleri bugüne kadar hepimizi bir araya getirecek bir sloganın peşinde olduğumuzu ve jin jiyan azadî sloganının hepimizi bir araya getirdiğini söylediler. Bu da günümüzde ancak bu sloganla çözüm üretilebileceğini açıkça göstermektedir.

Rozerîn Kemanger'in ardından Aktivist ve Yazar Adil Osman konuşmasını yaptı. Günümüzde bölgede var olan sorunları ve bunların kaynağını ayrıntılı olarak anlatan Osman, tüm bu sorunların çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Ulus projesinin önemine dikkat çekti. Osman, "Başûrê Kurdistan'daki milliyetçi ve devletçi zihniyeti tartışmamız lazım" dedi. Ayrıca şunları söyledi; "Bugün Önder Öcalan'a saldırıyorlarsa onun bir çözüm projesi olduğundandır. Bugün Myanmar'da yayınlanan bir videoda işgalci Türk devletinin zulmüne ve saldırılarına değinildi. Bu da mevcut mücadelenin ne kadar küresel olduğunu gösteriyor. Çünkü bugün Abdullah Öcalan üzerinde tecrit uyguluyorlar. Çünkü Abdullah Öcalan'ın sesinin halka ulaşmamasını istiyorlar.

Konuşmasının bir başka bölümünde Osman, bugün Başûrê Kurdistan'ın klasik Kürtçülüğe karşı demokratik ulusun arınma alanı haline geldiğini belirterek, Maxmur'dan ve ona yönelik saldırıların nedenlerinden bahsetti: "Bugün Bakurlu mültecilerin yaşadığı Maxmur Kampı’nda bile güvendikleri bir sistem kurmuşlar, bu yüzden tüm çabalarını gösteriyorlar.

Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.