Silvan belediyesi adayları: Halk ile birlikte kararlar alacağız

HDP Silvan ilçe belediyesi adayları Naşide Toprak ve Abbas Hilmi Azizoğlu, nasıl bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceklerini ve projelerini ANF'ye anlatarak, halk ile beraber kararlar alıp, onlarla birlikte çalışmalarını yürüteceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında yürüttüğü çalışmaları devam ediyor. HDP, belediyeleri gasp edildikten sonra gireceği seçimlere kitlesel bir hazırlık yapıyor. Özellikle öz yönetim direnişlerinin yaşandığı yerellerde seçim sonuçlarının nasıl olacağı merak konusu. Amed'in Silvan ilçesi de ilk öz yönetim direnişlerinin yaşandığı ilçelerdendi. İlçe belediyesi eş başkan adayları Naşide Toprak ve Abbas Hilmi Azizoğlu siyasi geçmişlerini, nasıl bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceklerini, hangi projeleri devreye koyacaklarını ve ilçede yapılacak çalışmaların karar süreçlerine halkı nasıl katacaklarını anlattılar.

'COŞKULU BİR KİTLE VAR'

Yürüttükleri kitle çalışmaları esnasında halkın kendilerine olan yaklaşımlarına ilişkin konuşan Silvan belediyesi eş başkan adayı Abbas Hilmi Azizoğlu, yapmış oldukları esnaf, köy ve sivil toplum kuruluşları ziyaretlerinde net bir talebin olduğunu söyledi.

Söz konusu talebin belediyeleri gasp eden kayyum zihniyetinin bir an önce yenilmesi yönünde olduğunu aktaran Azizoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Doğrudur, sonuç itibariyle halkın iradesi gasp edilerek, belediyeler ellerinden alınmıştır. Halkın temel beklentisi ve talebi, derhal bu gasp zihniyetinin ortadan kalkmasıyla belediyelerin halkın hizmetine verilmesi yönünde. Coşkulu bir halk kitlesi var. 1 Nisan sabahını dört gözle bekliyorlar. Çalışma yürüttüğümüzde halkımızın eleştirilerini de alıyoruz. Biz zaten 2016 yılından bu yana halk toplantılarımızda yerel yönetim deneyimlerimiz sırasındaki eksiklerimizden kaynaklı özeleştirimizi vermiştik. Bu çerçevede halkın eleştirilerini de önerilerini de alıyoruz. Dolayısıyla halkımızın hizmeti beklentilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Ama halkın temel talebi, toplumsallığı güçlendirmek ve Silvan'ı yakıp yıkan zihniyetin ortadan kaldırılarak, ilçeyi kendi ayakları üzerinde durabilecek duruma getirmektir. Halk ile beraber kararlar alıp, onlarla birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz."

'SİLVAN DEFALARCA KÜLLERİNDEN DOĞMUŞTUR'

 Kayyumların atanmasıyla gasp edilen belediyelerin yarattığı tahribatları nasıl onaracaklarına dair de değerlendirmelerde bulunan Azizoğlu, "Silvan kadim bir şehirdir. Gerçekten de tarihte yedi kez yıkılıp, yedi kez yine kendi küllerinden doğan bir şehirdir. Yakın tarihte de 1980 darbesiyle beraber, beşeri afet diyebileceğimiz on yılda bir şehir tamamen tahrip edilmiştir. Dolayısıyla her on yılda bir Silvan'da büyük bir nüfus göçü söz konusu oldu. Bu göçlerden sonra Silvan maalesef ki her defasında en az 10 yıl geriye gitmek zorunda kaldı. Ama her şeye rağmen Silvan halkından yana biz umutluyuz. Çünkü Silvan halkı her yaşamış olduğu acı ve zulümden sonra kendini yeniden yaratmayı bildi. Yine bu halk, mücadelesiyle ve direnişiyle her zaman kendisinden söz ettirmeyi bilmiştir.

'YEREL DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Silvan, özellikle son yıllarda çok acılar çekti. Yaşanan acılar daha tazeyken belediyeler gasp edildi. Bizler, yerel yönetimler anlamında halkın kendi kendisini yönetebileceği ve kendi ayakları üstünde durabileceği bir sistemle halkın karşısına çıkacağız. Böylelikle yerel demokrasiyi güçlendirmiş olacağız. Silvan'daki bütün bileşenler ve farklı kesimlerle beraber bir araya gelerek, ilçeyi yeniden inşa edip, layık olduğu yere getireceğiz. Bunu tabii ki halkımızın onayı ile ve onları karar süreçlerine dahil ederek yapacağız" diye konuştu.

ANADİLE ÖNCELİK VERİLECEK

Kürt halkının kültürel ve ahlaki değerlerini koruyup geliştirmek anlamında da çalışmalar yürüteceklerinin altını çizen Azizoğlu, şunları vurguladı: "HDP'nin ötekilerin ve tüm halkların partisi olduğunu unutmayalım. Diğer siyasi partilerden HDP'yi ayıran en önemli noktalardan biri, her kesime hitap eden ötekilerin partisi olmasıdır. Diğer en önemli kıstası ise kadın partisi olmasıdır. Mevcut iktidarın özellikle kayyum rejimiyle yapmış olduğu hak gaspları, kadın ve kültür kurumlarına yönelik saldırılar oldu. Cumhuriyetin ilan edilmesinden bu yana kültürel soykırım kıskacında olan halklar -ki bunun özelinde Kürtler vardı- 1999 yılında alınan yerel yönetimlerle beraber bu kıskaçtan kurtulmuşlardır. Bütün belediyelerimizde çok dilli belediyecilik mevcuttur. O yerelde hangi diller konuşuluyorsa, o dillerde hizmet verilirdi. Özellikle Silvan tarihiyle, diliyle, kültürüyle ve kimliğiyle ön plana çıkan bir şehirdir. Silvan'da resmi dil Kürtçedir. Bütün ilçede bu dil konuşulur. O yüzdendir ki bizlerde insanlarımız kendilerini en rahat hangi dilde ifade edebiliyorlarsa, o dilde çalışmalar yürüteceğiz. Hangi kültür ile kendilerini ifade etmek istiyorlarsa o kültür ile kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacağız. Çünkü bu halk her zaman kendi diline, kültürüne ve kimliğine sahip çıkmıştır."

'KARAR AŞAMASINDA HALK OLACAK'

Belediyeciliğe halkı nasıl katacaklarını anlatan Silvan belediyesi eş başkan adayı Naşide Toprak ise, şunları kaydetti: "Biz düzen partileri gibi seçim vaatlerinde bulunup propaganda yapmıyoruz. Halk ile birlikte, karar aşamalarında kendilerinin olacağı bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceğiz. Biz, 1 Nisan'dan sonra mahalle mahalle, köy köy bütün bileşenlerimizle toplantılar alıp Silvan için ne gerekiyorsa onları yapmaya çalışacağız. Bu kadın, gençlik veya çocuk sorunları da olabilir, ekonomik ve toplumsal sorunlar da olabilir. Silvan halkı ile birlikte bir araya gelerek tüm sorunlarımıza çözümler bulmaya çalışacağız. Karar aşamasında da inşa aşamasında da halkımız olacak."

KADINLARIN İSTEKLERİ İLK SIRAYA ALINACAK

Belediyeler ilk gasp edildiğinde kadın kurumlarına saldırıldığını dile getiren Toprak, "Bu saldırılarda sığınma evlerimiz, kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden merkezlerimiz kapatıldı. Kadın müdürlüklerimiz ve kadın daire başkanlıklarımız görevlerinden alındılar. Çünkü AKP-MHP iktidarında kadını eve hapsetme anlayışı var. Kadının alanını daraltma var. Bizler, seçimlerden sonra bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımlarımızı tekrar elde edeceğiz. Ayrıca özellikle Silvan'a özgü kadınlar ne istiyor? Onların istekleri ve talepleri doğrultusunda hareket eden bir politika izlemeyi düşünüyoruz. Kadınların istekleri ilk sıraya alınacaktır" ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE KOOPERATİFLEŞMEYE GİDİLECEK

Silvan'da üretime dayalı projelerinin olacağını bilgisini de veren Toprak, şunları paylaştı: "Silvanlı gençlerin batı illerine gidip çalışmalarını önlemek için ilçede kooperatifleşmeye gideceğiz. Bu proje ile birlikte kendi ilçemizde kendi istihdamımızı sağlamış olacağız. Zaten kendi ilçesinde istihdam olabileceğini gören biri, bu güzel toprakları bırakıp başka bir yere gidip çalışmayacaktır. Yine kadınları çalışma hayatına kattıktan sonra çocuklar için de kreşler açmayı düşünüyoruz. Kadınların talepleri de bu yönlüdür. Çocuklarını rahatlıkla bırakabilecekleri ve kendi işlerine dönebilecekleri bir çalışma yaşamı istiyorlar. Biz de bunu sağlamaya çalışacağız. Kültür kurumlarımızı da yeniden aktifleştireceğiz. Gençlerin daha çok ilgilendiği kursların, spor aktivitelerinin olduğu alanlar açmayı düşünüyoruz. Futbol, tenis kortu, basketbol ve benzeri spor dallarında hizmet veren tesisler açmayı amaçlıyoruz."

'HALK BELEDİYEDE KENDİNİ GÖRECEK'

Toprak, "Seçmenler neden HDP'ye oy versinler?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "HDP ilk başta bir kadın partisidir. Ekolojik, özgürlük, barış ve demokrasi isteyen bir partidir. Biz eş başkanımla halkçı bir belediye olacağımız konusunda iddialıyız. Halkımız bu belediyenin içinde kendini görecek ve hissedecek. Halk da zaten böyle bir belediye istiyor. 1 Nisan'dan sonra bizim olanı almış olacağız. "