'Sorunları diyalogla çözmeye hazırız'

Irak ordusu ve KDP'nin kaos yaratmak yerine sorunları diyalog yolu ile çözmesi gerektiğini söyleyen Şengal Özerk Yönetim Kurulu Eşbaşkan Yardımcısı Azad Hisên, Güney halkını da uygulamalar karşısında tutum göstermeye çağırdı.

Şengal Özerk Yönetiminden Azad Hisên, Şengal'e yerleşmek isteyen güçlerin sebep oldukları Êzidî soykırımı dolayısıyla özür bile dilemezlerken halkın iradesini kabul etmediklerini belirterek, "Oysa ki biz, yaşanan sorunları bir araya gelerek diyalog yolu ile çözmeye hazırız. Bu halkın huzuru için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkan Yardımcısı Azad Hisên, Şengal'e yönelik saldırıları ve Irak ordusunun son günlerdeki yoğun hareketliliğini ANF'ye değerlendirdi. 

Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarından Irak ordusunun da sorumlu olduğunu belirten Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Üyesi Azad Hisên, "Irak ordusu Şengal'in geçiş yolları ile köyleri arasındaki bölgelere askeri noktalarını kuruyor. Sözde bölgeyi koruyacaklarmış. Şengal'de zaten huzurlu bir ortam var. Türk devleti buraya saldırdığında Irak ordusu da burada oluyor. Yani Irak ordusu da saldırılardan sorumlu. Çünkü Irak ordusu burada ve 24 saat keşif ve savaş uçaklarını uçuruyor" diye konuştu.  

Irak ordusunun köy ve kasabalardaki yoğun askeri hareketliliğinin Xanesor ile Sinunê arasındaki yolda kazaya yol açtığını da hatırlatan Hisên, "Irak hükümetinin Şengal'de kalmasına karşı değiliz ama bu kadar büyük bir askeri yığınağın Şengal köylerinde, şehirde, pazar ve çarşılarda kalmasına karşıyız. Zaten polis ve Êzidxan Asayişi var. Bu güçler şehir merkezinde güvenliği sağlayabiliyor" diyerek ordunun bölgeyi terk etmesini istedi.

ÊZIDÎ SOYKIRIMINA SEBEP OLDULAR

Halkın da bu durumdan rahatsız olduğunu kaydeden Hisên, "Halk, Irak ordusunun bu şekilde gelmesini kabul etmiyor. Bu durum, sorunları çözmek yerine daha fazla sorun yaratacaktır. Hala DAİŞ çetelerinin elindeki esirler kurtarılmadı, hala toplu mezarlardan kemikler çıkarılmadı. Şengal'e yerleşmek isteyen bu güçler, Êzidî soykırımına sebep oldular. Şengal katliamının sorumlularındandırlar ve hala bu halktan özür dilemediler" diye konuştu. 

KAOS YARATMAK YERİNE DİYALOG

"Irak ordusu Şengal'de sorun yaratacak olan bu uygulamalardan vazgeçmelidir" diyen Hisên, şöyle devam etti: "Irak ordusu DAİŞ katliamlarına karşı halkı ve Şengal topraklarını savunan Zerdeş Şengalî'nin heykeline izin vermedi. Oysa ki Zerdeş Şengalî sadece Irak'ta değil, Suriye'de de Tebqa'dan, Reqa û Bahoz'a kadar bir çok alanda mücadele etti. Zerdeş Şengalî gibi bir komutanın heykelini kaldırmak suçtur. Halkın iradesini kabul etmiyorlar. Oysa ki biz, yaşanan sorunları bir araya gelerek diyalog yolu ile çözmeye hazırız. Bu halkın huzuru için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu temelde bir araya gelmeliyiz. Biz ne Irak'a, ne Irak hükümetine ne de yasasına karşıyız. Biz bazı güçler tarafından kışkırtılan bu orduya karşıyız. Çünkü bu şekilde kaos yaratmak istiyorlar."  

SALDIRILARDAN IRAK DA SORUMLU

Hisên, Irak hükümetinin Şengal'e yönelik saldırılara karşı ses çıkarmamasına da tepki gösterdi. Hisên şunları belirtti: "Türk devleti Şengal'i her gün bombalıyor ama Irak ordusu buna ilişkin bir defa bile açıklama yapmadı, tepki göstermedi. Şengal'e saldırı gerekçeleri doğru değil, PKK resmi olarak Şengal'den ayrıldı. Zerdeş Şengalî, Pîr Hemîd ve daha nice şehit bu toprakların evlatları ve Êzidîler. Bu yüzden Irak hükümeti de bu saldırılardan sorumludur, sessiz kalmamaları lazım. Bu yaşanan saldırılar Irak devletinin egemenliğini de ihlal ediyor. Eğer böyle devam ederse Irak ayakta duramaz ve kontrolü sağlayamaz. 

KDP BU KARGAŞADAN FAYDALANMAK İSTİYOR

KDP'nin de bölgedeki kargaşadan faydalanarak Şengal'e girmek istediğini söyleyen Azad Hisên, Şengal halkının kendilerine ihanet edenlerin, Êzidî kadınlarının, çocuklarının satılmasına sebep olanların, katliamda parmağı bulunanların bu topraklara girmesine izin vermeyeceğine dair söz verdiğini aktardı. 

GÜNEY HALKI SESSİZ KALMAMALI

KDP'nin egemenliği altında olmayan herkesi düşman olarak gördüğünü söyleyen Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkan Yardımcısı Azad Hisên, Güney halkına da şöyle seslendi: "Halkımız, özellikle de kamplardaki insanlarımız bunun bilincinde olmalı ve en büyük ihanetin bu olduğunu görmelidir. Güney halkı da bu uygulamalara karşı sessiz kalmamalı ve tutum sergilemelidir. Halkımız topraklarına dönmeli ve Şengal'i yeniden inşa etmelidir."