Su borcu için halkı icraya veren kayyumdan Milli Eğitim’e kıyak

Wan’da 50 bin yurttaşı su borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle icraya veren, 7 bin yurttaşın suyunu kesen VASKİ, Milli Eğitim Müdürlüğünün 18 milyon TL dolayındaki su borcunu da tahsis etmedi.

Kayyum tarafından yönetilen ve Van Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), 2021 yılında suç borçlarını ödemeyen 50 bin aboneyi icraya verdi. İcra işlemlerini yürüten avukatların büyük bir kısmı ise AKP’li meclis üyeleri ve AKP Van il yöneticileri çıktı.

İcra tartışmaları sürerken, VASKİ’nin sözleşmeli olarak işe aldığı avukatlar bir diğer tartışma konusu. Sözleşmeli olarak belediyenin hukuk işleriyle ilgilenen avukatlar, siyasi kimlikleriyle dikkat çekiyor. Sözleşmede yer alan avukatlardan Çağatay Akyol, AKP Van İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaparken yine listede yer alan Avukat Mehmet Yıldız, AKP encümeni ve partinin birçok kademesinde yer alan bir isim. Avukat Abdulsamet Göl ile Avukat Hatice Özmen, AKP içinde aktif siyaset yürütüyor. AKP Edremit Belediye Başkanı Avukat İsmail Say’ın kardeşi Avukat İsa Say da sözleşmeli avukat listesinde yer aldı. İcra işlemini başlatan VASKİ’nin genel müdürü Ülker Cem Kaplan, bu uygulamayı; “7 bin abonenin suyunu kestik, 24 saatte borçlarını ödediler” sözleriyle savundu.

İcra takibi Wan’da büyük tepkilere neden olurken HDP Wan Milletvekili Murat Sarısaç, yüksek su faturaları ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün abonelere yönelik başlatmış oldukları icra işlemlerini Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesiyle sordu. Ancak Soylu, aradan geçen iki yıla rağmen soru önergesine yanıt vermedi. 

Halihazırda şu anda Wan’da yaklaşık 30 bin kişinin icra işlemleri sürüyor. Aboneler su borcunu ödeyemedikleri takdirde sularının kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya.

Bunlarla yetinmeyen VASKİ, suya son iki yıl içinde yüzde 42 zam yaptı. Wanlılar; "Para yok, iş yok. Bu zam neyin nesi” diyerek isyan ederken, bazı aboneler VASKİ hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Savcılık, suç duyurusunu takipsizlikle sonuçlandırdı.

Halka bunu yapan VASKİ’nin, Emniyet Müdürlüğü'ne ait su borçlarını sildiği hatta toplumsal olaylarda kullanılması amacıyla TOMA’lara bedava su yüklediği ortaya çıkmıştı.

Edinilen bilgilere göre VASKİ, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 18 milyon TL’lik su borcunu da sildi. VASKİ, Wan’da bulunan 753 okulun su borcunu tahsis etmedi. İpekyolu'nda 120, Tuşba’da 29, Edremit’te 46, Bahçesaray’da 47, Başkale’de 134, Çaldıran’da 22, Çatak’ta 7, Erciş’te 51, Gevaş’ta 47, Gürpınar’da 57, Muradiye’de 40, Özalp’ta 93, Saray’da 39 okulun su borcu ödenmedi. Bunun yanında halihazırda faaliyet yürütmeyen 42 okulun da su borcu askıya alındı.

İsmi sık sık yolsuzluklarla gündeme gelen VASKİ Müdürü Ülker Cem Kaplan ve Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’nin geçtiğimiz aylarda bir araya gelerek, bu konuyu görüştükleri ve su borcunu rafa kaldırdıkları öğrenildi.