Süleymaniye aşırı kirli bir kent, her türden atık içeren sular tüketiliyor!

Irak gibi Güney Kurdistan da iklim değişiklikleri karşısında en savunmasız bölgelerden birini oluşturuyor. İnsan faaliyetleri bu durumu daha da ağırlaştırıyor.

Fransız RFI radyosu, bölgede artan çölleşme ve su kaynaklarının yok olmasına dikkat çeken bir haber yayınladı.

Özellikle milyonlarca kişinin yaşam kaynağı olan Dicle Nehri ciddi biçimde kirletilmiş.

Güney Kyrdistan'da 850 bin kişi Dicle Nehri'nin bir kolu olan Tanjaro’da, Süleymaniye bölgesinin atıklarını neredeyse doğrudan içiyor.

RFI’ye konuşan bir çevreci, su havzalarındaki kirliliğe dikkat çekerken, suların insan dışkısı koktuğunu kaydediyor.

Çevreci, “Derbendixan’a kadar bunun gibi 24 havza var. Endüstriyel atıklar, hastane atıkları da var. Filtreleme yok” diyor.

Aynı çevreci, “Bu sudan bir yudum içerseniz ömür boyu ishal olursunuz, eğer ölmezseniz. Şansınız varsa hayatınızın geri kalanını tuvalette geçirirsiniz” diye ekliyor.

Felaket düzeyindeki başka bir alana giderek kirliliği gösteren çevreci, “Burası, kahverengine benzeyen köpüklerin olduğu bir ırmak. Şampuan, kimyasal ürünler, her şey var. Bazen, insan dışkısı ile karışmış parfüm kokusu alıyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

Güney Kurdistanlı çevreci, “Geçen yıl bölgede bir kolera salgını vardı. Bir süre hiç sebze yiyemedik. Burası, Süleymaniye, Kerkük ve hatta Bağdat’ı besleyen bir tarım arazisi iddiasındaydı” ifadelerini kullanıyor.

Bazı protesto eylemleri ardından yetkililer harekete geçeceklerini söylese de suyun temizlenmesi için hiçbir proje yok.