Til Hemis’ten Xakurkê’ye uzanan Dîrok

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Til Hemis kentinde Mihelmî bir aileden olan Dîrok Cûdî, 2017’de geldiği Kürdistan dağlarında 7 yıl savaştı ve 24 Temmuz’da Xakurkê’de şehadete ulaştı.

DÎROK CÛDÎ

Dîrok Cûdî’dir (Solîn Başturk), Kuzey ve Doğu Suriye’nin Til Hemis kentinde Mihelmî bir ailede dünyaya geldi. Daha çok Qamişlo’da yaşayan Solîn, Rojava Devrimi’ne şahitlik etti. Devrimden sonra PKK’yi daha fazla tanımaya başladı. DAİŞ’e karşı verilen savaş, özellikle de Arap halkının DAİŞ’ten kurtarılması, Solîn üzerinde büyük bir etki yarattı. Kürt kadınları öncülüğündeki mücadelenin bir parçası olmak isteyen Solîn, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK gerçekliğini tanıdıktan sonra 2017’de Kurdistan dağlarına gelerek, gerilla saflarına katıldı. 

Arap bir genç kadın olarak Dîrok Cûdî adını aldı. Dîrok Cûdî gerillaya katılımını şöyle anlatıyordu: "Dağlara gelmeyi kendim için büyük bir şans olarak görüyorum. Özellikle bir kadın olarak dağlara çıkıp bu mücadelede yer almak benim için heyecan verici. Bu dağlarda yaşayan bir kadın olarak gerçeğimi bilmek benim için çok değerli. Bunlar bende bir anı ve inanç oluşturdu. Dağların zorlukları gücümü daha iyi ortaya çıkarmamı ve yaşamı daha çok sevmemi sağladı." 

KADIN GERİLLALAR BENİ ÇOK UMUTLANDIRDI

Kendisini askeri ve ideolojik anlamda derinleştirmesi gerektiğinin bilincinde olduğu için eğitimlerine ağırlık verdi ve kısa sürede yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Gerilla yaşamına ilişkin duygu ve düşüncelerini şöyle dile getiriyordu: "Bu mücadelede beni en fazla etkileyen şey, kadın yoldaşlarımın yaklaşımı oldu. Kimi farklı uluslardan da olan her kadın yoldaşım farklı şehirlerden, farklı ülkelerden gelip özgürlük mücadelesi yürütüyor. Ne kadar zorluk çekseniz de size elini uzatıp ilk yardım edecek olanlar kadın yoldaşlarınızdır. Özellikle sistemin sadece ev işleriyle görevlendirdiği kadınların eline silah alıp gerilla olması beni çok umutlandırdı. Bu ileriye doğru daha fazla adım atmamı, daha güçlü mücadele etmemi ve kişiliğimde büyük bir ilerleme kaydetmemi sağladı."

ORTAK MÜCADELENİN SEMBOLLERİNDEN

Eğitimlerini bitirdikten sonra ısrarla işgalci Türk devletine karşı savaşacağı alanlara gitmeyi öneren gerilla Dîrok, Xakûrkê alanında iradeli ve cesaretli Apocu bir militan olarak savaştı. Tüm zorlu koşullara rağmen mücadelesinde hiçbir engel tanımayan gerilla Dîrok, Temmuz 2024’te şehit düştü. Gerilla Dîrok, mücadelesiyle halkların ortak yaşamının ve mücadelesinin sembollerinden biri oldu.