TMMOB: Ranta karşı Sur halkının yanındayız

TMMOB, Sur’da mülk sahiplerinin bakanlıkla yaptıkları sözleşmelerinin tek taraflı iptal edildiği ve arsaların başkalarına yeni rant alanları olarak açıldığına dikkat çekti.

TMMOB Şehir Planlamacıları Amed Şubesi, son 5 yıldır yasak, yıkım ve yapılaşmanın aralıksız sürdüğü Sur ilçesinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile mülk sahipleri arasında yapılan sözleşmenin üç yıl sonra tek taraflı yok sayılmasına ilişkin açıklama yaptı.  

'BAHANEYLE RANTA BAŞLADILAR'

Açıklamada, Sur’un 6 mahallesinde 5 yıl önce ilan edilen 'yasağın' süreklileştirildiği belirtilerek, “Sur’a dönük yürütülen askeri operasyon, 9 Mart 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın resmi açıklamasıyla sona ermiştir. Ancak 2 Aralık 2015 ten bu yana ise sokağa çıkma yasakları sürekli hale gelmiş ve Sur’un 6 mahallesinde hâlâ devam etmektedir. Yine çatışmaların yaşanması bahane edilerek 21.03.2016 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. Maddesine dayanılarak Suriçi’ndeki 7714 parselin 6292’si için Acele Kamulaştırma kararı alınmıştır” denildi.
Açıklamada “Acele Kamulaştırma” kapsamına alınan parsellerin çatışma yaşanmayan mahalleleri de kapsadığı kaydedilerek, şunlar ifade edildi:
“Bu sebepler ileri sürülerek kentin tarihi ve kültürel belleğini oluşturan Sur’da yıkım başlatılmıştır. Kentteki tüm dinamiklerin itirazlarına rağmen yıkım devam ettirilmiştir. Yıkım süreci devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Uzlaşma Komisyonu oluşturulmuştur. Bu kapsamda mülk sahiplerine üç seçenek sunulmuştur. İlki; yıktıkları evlerin kıymet takdir bedellerinin verilmesi, ikincisi; TOKİ’nin şehrin başka bölgelerinde yaptığı dairelerden verme, üçüncüsü ise Sur’da yeni yapılacak yapılardan yer verme olarak sıralanmıştır. Mülk sahiplerinin büyük çoğunluğu ise doğduğu büyüdüğü yerde kalıp, Sur’da yeni inşa edilecek evlerden almayı kabul etmiştir. Ancak Sur’da kalmayı tercih eden mülk sahipleri geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne çağrılarak sözleşmelerinin iptal edildiği ve arsalarında yeniden yapılan mülklerinin yerine dükkanlar yapıldığı, bu nedenle de onlara yeni seçenekler sunulacağı bildirilmiştir."

'SÖZLEŞMEYİ YOK SAYDILAR'

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Sur’da bulunan ailelere sunduğu seçenekler arasında aynı yer ve mahallede ev alabilme olduğunu ancak daha sonra bu sözleşmenin yok sayıldığı belirtildi.
TMMOB Şehir Planlamacıları Amed Şubesi, hukuki süreçlerde Sur halkının yanında olacağını da duyurdu.